Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

Formule Renault: Succes voor MP Motorsport en Alexander Smolyar op Hockenheim

Tijdens het voorlaatste wedstrijdweekend van de Renault Eurocup op Hockenheim bezorgde de Fransman Victor Martins het Nederlandse MP Motorsport een fraaie overwinning. De eerste wedstrijd vond na een natte kwalificatie onder droge omstandigheden plaats, de tweede daarentegen onder een vochtige weersgesteldheid. De tweede leverde een overwinning op voor de Rus Alexander Smolyar.


2019 Martins 1
Vincent Martins beschikt nog over titelkansen na zijn zege op Hockenheim.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Succes voor MP Motorsport en Alexander Smolyar op Hockenheim
Voor het tweede achtereenvolgende jaar maakte de Formule Renault Eurocup deel uit van het DTM Finaleweekend op Hockenheim. Voor de eerste wedstrijd kwalificeerde Victor Martins zich op pole, maar moest die positie na het vallen van de vlag direct prijsgeven aan de Australiër Oscar Piastri(RACE GP) Omdat beide koplopers in de eerste ronde al contact met elkaar maakten profiteerde de Belg Ugo de Wilde kortstondig hiervan. De Italiaan Lorenzo Colombo(MP Motorsport) zag al na één ronde zijn titelkansen in rook opgaan toen hij na contact met Alexander Smolyar van de baan spinde.

2019 Martins 2
Prachtige eerste wedstrijd van Martins.

De Belg Ugo de Wilde was duidelijk niet tegen de oppositie van Oscar Piastri en Victor Martins bestand en moest zijn leiderspositie in de vijfde ronde prijsgeven toen Martins met een magistrale manoeuvre aan beide koplopers voorbijging. In de negende ronde ging de Braziliaan Caio Collet definitief aan De Wilde voorbij. De Belgische JD Motorsport-coureur viel uiteindelijk van P1 naar P4 terug.
Met een voorsprong van ruim drie seconden pakte Martins de eindzege. Voor Caio Collet werd het ook een fraaie dag. De Braziliaan behaalde op Hockenheim zijn 16e achtereenvolgende Top 10 resultaat en achtste Hankook Rookie Trophy en stelde daarmee voortijdig het rookie kampioenschap veilig.


In een spannende kwalificatiesessie voor de tweede wedstrijd op zondag pakte MP Motorsport-coureur Victor Martins in de slotseconden met 1.51.531 de pole. Smolyar en Colombo kwalificeerden zich resp. als tweede en derde.

Vanwege de weinig ideale weersomstandigheden werd er onder safetycar gestart. Lorenzo Colombo verloor onder de weinig ideale weersomstandigheden de aansluiting bij de kopgroep terwijl de safetycar in de vierde ronde in actie moest komen voor de gestrande Turk Cem Bölükbashi(M2 Competition).

2019 Smolyar 1

De Rus Alexander Smolyar is na zijn laatste zege op Hockenheim zeker titelfavoriet.


Bij de herstart namen Smolyar en Martins opnieuw het commando in de wedstrijd maar de vreugde was van korte duur toen er voor de Italiaan Alessio Deledda na een grindbakexcursie opnieuw geneutraliseerd moest worden.

Na de herstart wist Smolyar definitief afstand van zijn achtervolgers te nemen. De beide Renault Sport Academy-rijders Piastri en Martins raakten met elkaar in de clinch waarbij laatstgenoemde naar de vijfde plek terugviel en de Australiër alsnog als tweede wist te eindigen. Met een derde plek stelde Caio Collet voor het team van R-ace GP eveneens de teamtitel veilig. Het R-Ace GP Team leverde met Smolyar, Piastri en Collet in deze voorlaatste wedstrijd maar liefst drie podiumkandidaten af.

2019 Smolyar 2

Winnaar Smolyar

Stand kampioenschap
1. Oscar Piastri (R-ace GP) 283
2. Victor Martins (MP Motorsport) 269.5
3. Alexander Smolyar (R-ace GP) 233
4. Caio Collet (R-ace GP) 188
5. Lorenzo Colombo (MP Motorsport)

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet