Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Max Aschoff wint de eerste race tijdens kletsnatte TCR Spa 500

r1-start

De eerste race van de gecombineerde Supercar Challenge en GT&Prototype Challenge begint chaotisch. Een flink aantal coureurs was te laat om de grid op te gaan en zag tot hun schrik de lichten van de pitstraat op rood gaan. Onder hen ook GT divisie poleposition man Max Weering en tweede John de Wilde. Zij zullen allen vanuit de pits moeten starten.

Tekst en foto's: PR

Het zijn moeilijke regenachtige weersomstandigheden waar bij de start enorme spray wordt opgeworpen Het zicht wordt tot bijna een nulpunt gereduceerd. Poleposition rijder Max Aschoff heeft met zijn Ginetta Nissan G58 de beste start, gevolgd door equipe Lequeux-Ueberecken met een soortgelijke bolide. Equipe Sluys-Jonusis is de beste in de GT divisie en ligt derde algemeen.

r1-kimpe-huisman

In Supersport 1 rijdt equipe De Kimpe-Huisman op de beste positie. In Supersport 2 is het Bart Arendsen die leidt. Jaxon Verhoeven is de snelst gestarte rijder uit de Sport 2 divisie, terwijl het Belgische duo Chris Voet en Bart van den Broeck de koplopers zijn in Sport 1.

De uit de pits gestarte rijders John de Wilde en Max Weering snijden door het veld heen en liggen al na enkele ronden als respectievelijk op een 14de en 15ste plaats.

r1-aschoff

Javier Ibran Pardo met zijn Ligier LMP3 spint van de baan in Stavelot. De wagen staat op een ongelukkige plek en de safetycar moet op de baan verschijnen. Leonard Hoogenboom heeft inmiddels met zijn Dayvtec BMW 2401 Bas Arendsen van de eerste plek in de Supersport 2 divisie gestoten. De pitwindow gaat open voor de divisies Supersport 3, Sport 1 en Sport 2. De nummers één en twee uit de Supersport 2 hebben pech, want achter zij rijden achter de safetycar net voor de pitwindow open ging en moeten dus een ronde later binnen komen. Daardoor vallen ze ver terug, want juist na deze ronde gaat de safetycar naar binnen en gaat het hele veld weer los. Na tien minuten sluit de pitwindow voor de langzamere divisies en zijn de LMP3's, Radicals, GT's en Supersport 1 aan de beurt.

Pim Kiviet uit de Sport 2 divisie valt stil op een ongelukkige plek aan de kant in Fagnes en veroorzaakt een full course yellow. John de Wilde wordt bestraft met een bijtelling van 15 strafseconden bij zijn pitstop, vanwege het inhalen van Dennis de Borst tijdens de safetycarperiode.

Na alle pitstops met successeconden is het verrassend de Belg Jos Jansen die op kop rijdt. Hij is buiten alle problemen gebleven en pakt de koppositie algemeen en in zijn eigen GT divisie, gevolgd door equipe Sluys-Jonusis en de terugvechtende John de Wilde.

De eerste LMP3 is Max Aschoff, die naar een vierde positie is teruggevallen terwijl Jean-Pierre Lequeux van de baan spint en veel tijd verliest met zijn Ginetta LMP3. Equipe De Kimpe-Huisman is nog steeds de beste in de Supersport 1, op afstand gevolgd door Ruud Olij. In Supersport 2 is het toch weer Leonard Hoogenboom, die na zijn tijdverlies achter de safetycar opnieuw naar de koppositie is gereden. Maxime Oosten en Milan Teekens liggen op een tweede plaats, gevolgd door Peter Koelewijn in de Koopman Racing BMW M3 E46.

r1-koelewijn

Er volgen voor een flink aantal rijders tijdstraffen vanwege een verkeerde pitstop.

r1-verhoeven-s2

In de Sport 2 divisie is Jaxon Verhoeven veel te sterk voor de concurrentie. Hij wint in zijn klasse met afstand en is zelfs sneller dan de snelste rijder in Sport 1.

r1-schulte-koster

Equipe Tim Schulte-Dillon Koster wint in de Sport 1 met hun Certainty Racing Renault Clio 4. Rob Nieman met de Renault Clio 1.6Turbo wordt tweede.

r1-jansen

Voor de algemene overwinning blijkt Max Aschoff in de laatste ronde toch nog te sterk voor Jos Jansen, die met zijn JJ Racing Porsche 997 voor de eerste keer dit seizoen zijn GT divisie wint. John de Wilde blijft derde algemeen en tweede in zijn klasse.

Een verdiende overwinning voor equipe De Kimpe-Huisman die met hun VW Golf de Supersport 1 divisie op hun naam schrijven voor Ruud Olij en equipe De Borst-Van Oord. In Supersport 2 komt Leonard Hoogenboom weliswaar als eerste over de finish, maar door een te korte pitstop krijgt hij een tijdstraf en daardoor wint equipe Oosten-Teekens, Peter Koelewijn wordt derde.

Tim Schulte en Dillon Koster winnen in Sport 1 voor Rob Nieman en equpe Van der Voort-Van der Sloot. In de Sport 2 divisie gaat alle eer naar Jaxon Verhoeven, die in deze eerste race veel indruk maakt. Equipe Kolenaar-den Becker wordt tweede en de Oekraïnse equipe Karhin-Pashko wordt op ruime afstand derde.

r1-podium

Max Aschoff wint zowel algemeen als in de LMP3 klasse van de GT&Prototypes, de Spaanse equipe Cintrano Gurrea-Morcillo Rodriguez wordt tweede en Lequeux-Ueberecken derde.

Bij de Radicals tenslotte is de zege voor Alain Berg, zijn pupillen Mattéo-Gouraud worden tweede.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet