Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Formule 3: Winst voor Marcus Armstrong en Jüri Vips, titel naar Robert Shwartzman

shwartzman kampioen

Met een tweede plaats in de eerste race van het weekend heeft Robert Shwartzman de titel voor zich opgeëist in het FIA Formule 3 Kampioenschap. Op zijn thuiscircuit in Sotsji moest de Rus in race één de winst laten aan zijn Prema Racing-teamgenoot Marcus Armstrong, maar omdat hij zijn naaste rivaal Jehan Daruvala ruim achter zich liet, was de titel voortijdig binnen. Het podium in race één werd gecompleteerd door Niko Kari. In de afsluitende wedstrijd van het seizoen pakte de vanaf poleposition vertrokken Jüri Vips de winst, waarbij Armstrong met een tweede plaats en de snelste raceronde net voldoende punten pakte om de runner-up positie in het kampioenschap over te nemen van Daruvala. Shwartzman mocht in race twee op de derde podiumpositie plaatsnemen. Richard Verschoor eindigde met een tiende en zevende plaats voor de vierde keer op rij in de punten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: FIA F3 Championship

Voor de achtste en laatste ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap vormde Sochi Autodrom het strijdtoneel, een mooi podium voor leider Robert Shwartzman die zo op eigen bodem de titel kon binnenhalen. In de kwalificatie werden de snelle tijden in de laatste minuten op de klokken gezet en wisselden de posities veelvuldig, maar uiteindelijk waren het toch weer de Prema Racing-rijders die zelfs de volledige top drie voor zich opeisten. De poleposition ging daarbij naar titelfavoriet Shwartzman, gevolgd door zijn naaste rivaal in de titelstrijd Jehan Daruvala, en Marcus Armstrong. Op een vierde plaats was Niko Kari (Trident) de eerst niet-Prema-rijder, terwijl Christian Lundgaard (ART Grand Prix) de top vijf completeerde. Daarachter Jake Hughes (HWA Racelab), Pedro Piquet (Trident) en de Hitech Grand Prix-rijders Leonardo Pulcini en Jüri Vips. Richard Verschoor sprong met zijn laatste snelle ronde nog van plek 20 naar 13 en was daarmee de hoogstgeplaatste MP Motorsport-piloot. Direct daarachter op plek 14 de tweede Nederlander in het 29 auto's tellende veld, Bent Viscaal.

start race 1

Titel voor Shwartzman
De beste start in race één was voor Armstrong die ten koste van Shwartzman de kop pakte, terwijl Daruvala juist terugviel naar plek zes en ook nog Kari, Pulcini en Lundgaard aan zich voorbij zag komen. De eerste ronde betekende meteen het einde van de race voor Viscaal aangezien de Nederlander naast de baan belandde en daarmee verantwoordelijk was voor de eerste virtual safetycar periode. Een uitstapje van Leong Hin Choi in het achterveld zorgde meteen daarna voor een echte safetycar, waardoor de race na de zesde doorkomst eigenlijk pas echt los kon gaan. Echter niet voor Lundgaard, die bij de herstart werd aangetikt door Vips. De Deen spinde en werd ver teruggeworpen, terwijl Vips een 10 seconden penalty kreeg opgelegd.

Kari

Daarna volgde een mooie strijd aan kop waarbij Kari eerst Shwartzman verschalkte om vervolgens de eerste positie over te nemen van Armstrong. In een poging de leiding weer te heroveren, ging de Nieuw-Zeelander echter iets te wijd en viel zelfs achter Shwartzman en Pulcini terug naar plek vier. In ronde dertien meldde Shwartzman zich voor het eerst aan kop door Kari te verschalken, terwijl Armstrong Pulcini weer een plek terugverwees. Kari was het volgende slachtoffer van de ontketende Armstrong die daarmee achter Shwartzman terug was op plek twee. Shwartzman wilde met het oog op de titel geen enkel risico nemen en verzette zich dan ook niet toen in de laatste ronde Armstrong de leiding overnam en zo de winst voor zich opeiste. Met zijn tweede plaats sleepte Shwartzman in eigen huis voortijdig de titel binnen, terwijl Kari het podium completeerde. Vips wist Pulcini nog te verschalken, maar door de 10 seconden straf viel de Est terug van de vierde naar de achtste plaats, achter Pulcini, Daruvala, Piquet en Hughes.

podium race 1

Verschoor kende een slechte start en viel in eerste instantie terug naar plek 17. De MP Motorsport-piloot wist zich echter geleidelijk naar voren te werken, passeerde onder andere Yuki Tsunoda en Max Fewtrell en legde daarmee beslag op plek tien, goed voor één punt in het kampioenschap.

Verschoor

Jüri Vips vanaf pole naar winst

Door de omgekeerde top acht van race één mocht de nota bene gestrafte Vips 'als beloning' in de tweede race vanaf poleposition beginnen, gevolgd door Hughes, Piquet, Daruvala, Pulchini, Kari, Shwartzman en Armstrong. Verschoor startte de afsluitende race van het seizoen vanaf plek tien en Viscaal na zijn vroege uitvalbeurt vanaf de 28ste en laatste positie.

start race 2

Al voor de start was de wedstrijd een podium-kandidaat kwijt toen Daruvala bij het begin van de opwarmronde bleef staan en de nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap de race vanuit de pitstraat moest beginnen. Ondanks aandringen van Hughes behield Vips bij de start de leiding terwijl achter Hughes Pulcini de derde plek overnam van Piquet. Armstrong kende ook een uitstekende start want de winnaar van race één passeerde zowel Shwartzman als Kari en lag daarmee door het wegvallen van Daruvala meteen al op plek vijf. In de vijfde ronde deed Pulcini een poging om de tweede plaats van Hughes over te nemen. Het tweetal raakte elkaar waardoor Pulcini spinde en terugviel naar een van de laatste posities, terwijl Hughes Piquet en Armstrong aan zich voorbij zag komen en opeens op plek vier rondreed. Even later had Armstrong ook Piquet te pakken en daarmee was de volgorde: Vips, Armstrong, Piquet, Hughes, Kari en Shwartzman. Achter deze top zes had Verschoor bij de start Hyman achter zich gelaten, maar was op zijn beurt gepasseerd door Yuki Tsunoda waardoor dit duo verwikkeld was in de strijd om de plaatsen zeven en acht.

armstrong

Armstrong volgde Vips op ruim 3,5 seconden. Even leek het erop of de Nieuw-Zeelander Vips nog zou kunnen bedreigen toen het gat door een foutje van de leider opeens nog maar 1,6 seconden bedroeg. Vips herstelde zich echter en pakte zo na 20 ronden de winst, op twee gevolgd door Armstrong die ook de snelste ronde voor zich opeiste. Achter de top twee veranderde echter nog veel in deel twee van de race. Vanaf zes begon Shwartzman een gestage opmars. Eerst passeerde de net gekroonde kampioen Kari, daarna Hughes en toen vervolgens Piquet met problemen stilviel lag de Rus opeens op plek drie en scoorde zo opnieuw een podium. Hughes en Kari legden uiteindelijk beslag op de plaatsen vier en vijf.

podium race 2

Na een mooi gevecht waarbij Verschoor en Tsunoda enkele keren van positie wisselden, leek de Nederlander de zesde plaats voor zich op te gaan eisen. Vanaf startplek 13 was Ye Yifei echter aan een opmars bezig en in de voorlaatste ronde wist de Chinees de MP Motorsport-piloot te verschalken. Met zijn zevende plaats eindigde Verschoor voor de tweede keer dit weekend en de vierde keer op rij in de punten. Achter Verschoor werd de volgorde in de laatste ronde nog flink opgeschud. Zijn MP Motorsport-teamgenoot Liam Lawson sprong van tien naar acht, terwijl Lundgaard en Fewtrell terugvielen van acht en negen naar de posities negen en elf. Nog slechter verging het Daruvala. Na een sterke inhaalrace was de vanuit de pits gestarte Prema-rijder opgeklommen naar de elfde plaats, om in de laatste ronde terug te vallen naar plek 14. De als 28ste gestarte Viscaal was na een sterk begin al snel aangeland op plek 18. Daar stokte de opmars, waarna de Nederlander uiteindelijk als 17de werd geklasseerd.

Viscaal

In de eindstand van het kampioenschap profiteerde Armstrong van de misstap van Daruvala. De punten voor de snelste ronde in combinatie met zijn tweede positie waren voor Armstrong voldoende om met een verschil van één punt de tweede positie over te nemen. Met Shwartzman, Armstrong en Daruvala scoorde Prema Racing in de titelstrijd een sterke 1-2-3. Vips legde daarin beslag op plaats vier. Verschoor besloot het seizoen met 34 punten op plek 13.

FIA Formule 3, Sochi Autodrom, 28-29 september 2019

Race 1
1. Marcus Armstrong - Prema 20 ronden in 42.35.319
2. Robert Shwartzman - Prema op 1.077
3. Niko Kari - Trident – op 4.911
4. Leonardo Pulcini – Hitech op 6.007
5. Jehan Daruvala - Prema op 8.349
6. Pedro Piquet - Trident op 9.479
7. Jake Hughes - HWA Racelab op 11.422
8. Juri Vips – Hitech, op 14.020
9. Raoul Hyman - Sauber by Charouz op 15.501
10. Richard Verschoor - MP Motorsport op 21.576

Race 2
1. Juri Vips – Hitech 20 ronden in 38.55.595
2. Marcus Armstrong - Prema op 2.159
3. Robert Shwartzman - Prema op 9.596
4. Jake Hughes - HWA Racelab op 10.290
5. Niko Kari - Trident – op 15.259
6. Ye Yifei - Hitech – op 24.090
7. Richard Verschoor - MP Motorsport op 24.901
8. Liam Lawson - MP Motorsport op 28.414
9. Christian Lundgaard - ART op 32.766
10. Logan Sargeant - Carlin op 33.237
17. Bent Viscaal - HWA Racelab op 40.604

Voor volledige uitslagen en standen: http://www.fiaformula3.com/
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet