Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

F2/F3: Naast Formule 1 ook Formule 2 en 3 in 2020 naar Zandvoort!

190917 F2
De F2-kalender voor 2020, inclusief Circuit Zandvoort

De organisatie van de FIA Formule 2- en Formule 3-kampioenschappen heeft de kalender voor 2020 bekendgemaakt, en daarop staat ook Circuit Zandvoort. Onder voorbehoud van het verkrijgen van de benodigde goedkeuring voor het circuit na inmiddels in gang gezette verbouwing betekent dat voor raceliefhebbers in ons land dus, dat niet alleen de Formule 1, maar ook de Formule 2 en 3 tijdens het eerste weekeinde van mei op Zandvoort in actie komen. Daarmee komt dus het volledige pakket naar ons land!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Om een en ander een beetje in historisch perspectief te plaatsen: het laatste jaar waarin Formule 1, 2 en 3 op Zandvoort raceten, was 1980... Op 26 mei beet het toenmalige Europees Formule 3-kampioenschap het spits af met drie races, waarvan er twee gewonnen werden door Mauro Baldi en één door Thierry Boutsen. Op 20 juli was het Europees Formule 2-kampioenschap te gast op Zandvoort, met racewinst voor Richard Dallest. Op 31 augustus van dat jaar werd de 'Grote Prijs van Nederland voor Formule 1-wagens' verreden, met Nelson Piquet als winnaar.

Volgend jaar zijn dus Formule 1, 2 en 3 op één weekeinde te gast in Zandvoort. Zowel voor de Formule 2 als voor de Formule 3 is het geplande evenement in Zandvoort de tweede ronde van het seizoen, na de start op het circuit van Sakhir in Bahrain van 20 tot en met 22 maart. Daarmee start op Zandvoort voor beide klassen ook het Europese deel van het seizoen.

Bij de Formule 2 blijft de kalender in omvang gelijk aan die van dit jaar, wat betekent dat er één bestaand evenement wegviel. Daarbij gaat het om de races in het voorprogramma van de Franse Formule 1-Grand Prix op Circuit Paul Ricard. Bij de Formule 3 wordt de kalender door de toevoeging van de Nederlandse ronde uitgebreid van acht weekeinden dit jaar naar negen weekeinden volgend jaar. Ook hier verdween Paul Ricard van de kalender, want ook Sakhir is voor de Formule 3 een nieuwe locatie.

190917 F3
Negen in plaats van acht evenementen voor het FIA Formule 3-seizoen 2020

"Velen keren terug naar het fantastische circuit van Zandvoort in Nederland, waar ze in lagere categorieën gereden hebben", zei Stefano Dominicali, voorzitter van de formulewagencommissie van de FIA, over de opname van Zandvoort in de Formule 3-kalender.

Bruno Michel, promotor van de Formule 2 en Formule 3, zei met betrekking tot de Formule 2-kalender: "Ik kan bevestigen dat meer circuits graag een F2-race gehad zouden willen hebben, maar als altijd wilden we ervoor zorgen dat ons kampioenschap betaalbaar blijft door de kosten te beheersen en daarmee het aantal evenementen te beperken tot twaalf."
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet