Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Formule 3: Shwartzman en Tsunoda winnen spektakelraces op Monza

shwartsman

Na zijn winst op zaterdag en het puntje op zondag zit de Rus Robert Shwartzman, lid van de Ferrari Driver Academy, in een zetel, in de strijd voor de titel. Met nog twee races te gaan heeft de jonge Rus 33 punten voorsprong op de concurrentie opgebouwd. Ook blijdschap bij Jenzer Motorsport en de steeds sterkere Yuki Tsunoda, die hun eerste winst in de FIA F3 op zondag wisten te behalen. Richard Verschoor laat weer eindelijk zijn juiste race spirit zien en behaalde twee fraaie vierde plaatsen. Schrikken was het om Alex Peroni zo verschrikkelijk te zien crashen, waarbij de Australiër gelukkig ongedeerd uitstapte.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: FIA Formule 3

Race 1
De startvolgorde werd voor de eerste wedstrijd op Monza grondig door elkaar gehusseld. In de slotfase van de kwalificatie werd er door 15 van de 30 deelnemers te langzaam gereden om een zo gunstig mogelijke ruimte te creëren voor hun snelste ronden. Al deze rijders werden bestraft en vijf tot tien plaatsen teruggezet op de startgrid. Richard Verschoor was één van de rijders die zich aan de regels hield en mocht daardoor de eerste race vanaf een derde startplaats aanvangen, met Lirim Zendeli en Christian Lundgaard op de eerste rij.

  r1-start


Op weg naar de eerste chicane streden de drie voorsten voor de koppostie. Poleposition rijder Lundgaard wist Richard Verschoor nog af te blokken maar moest Lirim Zendeli voor zich dulden bij het uitkomen van de bocht. Vreugde veranderde snel in wanhoop voor koploper Zendeli die in aanraking kwam met Lundgaard en met een lekke band de strijd moest staken. De Deen moest met een kapotte voorvleugel de pits bezoeken en viel terug naar de achterhoede. De ontketende Marcus Armstrong gestart vanaf een zevende plaats pakte de derde plaats ten koste van Verschoor en werd door de botsing van beide koplopers de nieuwe leider. Verschoor moest het onderspit delven tegen de aandringende Prema coureur Shwartzman.
Jüri Vips was net als in Spa niet in goede doen en klapte vol op de achterkant van Keyvan Andres, vloog door de lucht om tegen de rail tot stilstand te komen. De Est wou nog verder rijden maar de beschadiging aan de voorwielophanging was zodanig dat hij moest opgeven. Deze crash zorgde voor een safety car periode.

Na de herstart verloor Verschoor nog eens twee plaatsen aan Daruvala en Yuki Tsunoda, terwijl de voorsprong van Armstrong steeds kleiner werd op zijn aandringende teamgenoot Shwartzman. De Rus bleek uiteindelijk te sterk en pakte de leiding over.

 

De race werd beëindigd achter de safety car na een angstaanjagende crash van Alex Peroni, die te wijd de Parabolica uitkwam en werd gelanceerd door een curbestone broodje en huizenhoog door de lucht vloog om uiteindelijk op de bandenstapels terecht te komen. Mede geholpen door zijn beschermende Halo, werd de rijder ongedeerd en geschrokken uit zijn benarde situatie geholpen en werd voor controle naar de medische dienst gebracht. Uit voorzorg na zo'n enorme crash mag de Campos rijder niet in de tweede wedstrijd uitkomen.

Na afloop kreeg Armstrong een 20 seconde straf vanwege onregelmatigheden tijdens de eerste safety car periode. Yuki Tsunoda werd de nieuwe derde man terwijl Richard Verschoor één plaat voordeel pakte en op een fraaie vierde plaats eindigde.

  podium1

Uitslag race 1:
1. R. Shwartzman (Prema Racing) 22 ronden in 42:46.627
2. J. Daruvala (Prema Racing) +1.391
3. Y. Tsunoda (Jenzer Motorsport) +1.923
4. R. Verschoor (MP Motorsport) +2.372
5. P. Piquet (Trident) +3.517
6. J. Hughes (HWA RACELAB) +4.557
7. L. Lawson (MP Motorsport) +5.170
8. F. Scherer (Sauber Junior Team by Charouz) +5.837
9. L. Sargeant (Carlin Buzz Racing) +6.830
10. L. Pulcini (Hitech Grand Prix) +7.473
17. B. Viscaal (HWA RACELAB) +13.198

  Tsunoda R3I2697

Race 2

Yuki Tsunoda komt steeds beter in vorm en behaalde zijn eerste winst voor hem en zijn team in het FIA Formule 3 kampioenschap. De Jenzer Motorsport coureur behaalde hiermee zijn derde podium in evenveel wedstrijden. Jake Hughes moest na een heftige strijd met Tsunoda uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats, nadat Liam Lawson van MP Motorsport hem in de slotfase nog wist in te halen. Wederom een fraaie vierde plaats voor Richard Verschoor, die eindelijk zijn talent weer kan tonen. Bent Viscaal eindigde in de achterhoede na verschillende straffen en een botsing en spin in de eerste Variante.

Het circuit was nog nat na de buien van vannacht, maar dat weerhield Jake Hughes niet om na de start de kop te pakken voor de poleposition rijder Fabio Scherer en daar weer achter Tsunoda die vanaf een zesde startpositie een wereldstart meemaakte. Het was glibberen en glijden voor de deelnemers waarbij een aantal rechtdoor schoten in de eerste chicane. Verschoor reed op een vierde plaats gevolgd door zijn teamgenootLawson, die niet zo goed gestart was.

Tsunoda was niet te stoppen en pakte al snel een tweede positie om daarna het gevecht aan te gaan met koploper Hughes. Zij aan zij reden de twee kemphanen naar de eerste bocht waarbij de beide bolides elkaar raakten, maar allebei zonder schade hun strijd konden voortzetten. Lawson rekende af met zijn teamgenoot Verschoor en ook Fabio Scherer verloor zijn derde plaats aan de aanvallende 17 jarige Nieuw-Zeelander.

Aan kop reden Hughes en Tsunoda weg van hun collega's, maar hun onderlinge strijd bleef maar doorgaan totdat Tsunoda na een uitremactie de leiding overnam in de eerste chicane. Maar Hughes gaf het niet op en bleef maar doorknokken om uiteindelijk na een zij aan zij duel in de Parabolica het onderspit te delven. Door dit pittige duel kwam derde man Lawson steeds dichterbij die gelijk de strijd aanging met de Brit en met hulp van DRS aan de binnenkant de eerste bocht de tweede plaats overnam. Verschoor had inmiddels Scherer ingehaald en reed op een vierde plaats met zicht op het duelerende stel voor hem. Tsunoda reed overtuigend naar zijn eerste winst met daarachter MP coureur Lawson en Hughes. Verschoor bleef vierde met Pedro Piquet daarachter. De laatste rijders die punten scoorden waren Pulcini, Scherer en Robert Shwartzman.

Door zijn achtste plaats pakte de Rus nog een extra punt in de strijd voor de titel waarbij de Prema rijder nu een voorsprong van 33 punten heeft bereikt op tweede man Jehan Daruvala met 147 punten. Ondanks zijn matige prestaties van de laatste twee weekeinden blijft Jüri Vips derde met 122 en Marcus Armstrong op 119. Shwartzman heeft de beste kaarten in handen in de strijd om de titel met nog twee wedstrijden te gaan op zijn thuiscircuit in Sochi aan het eind van deze maand.

Race 2:
1. Y. Tsunoda (Jenzer Motorsport) 22 ronden in 41:11.470
2. L. Lawson (MP Motorsport) +1.312
3. J. Hughes (HWA RACELAB) +2.018
4. R. Verschoor (MP Motorsport) +2.803
5. P. Piquet (Trident) +6.861
6. L. Pulcini (Hitech Grand Prix) +7.930
7. F. Scherer (Sauber Junior Team by Charouz) +14.329
8 . R. Shwartzman (Prema Racing) +14.952
9. C. Lundgaard (ART Grand Prix) +15.019
10. L. Sargeant (Carlin Buzz Racing) +16.320
27. B. Viscaal (HWA RACELAB) op 1 ronde

Stand:
1. R. Shwartzman 180
2. J. Daruvala 147
3. J. Vips 122
4. M. Armstrong 119
5. C. Lundgaard 97
6. P. Piquet 90
7. J. Hughes 74
8. Y. Tsunoda 67
9. L. Pulcini 66
10. M. Fewtrell 57
12. R. Verschoor 31
15. B. Viscaal 10

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet