Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Europa-kampioenen gehuldigd bij Hankook 24H Barcelona

Bohemia Energy Racing with Scuderia Praha 800pix

Na de spannende beslissing in de 21e editie van de Hankook 24H Barcelona kregen teams, rijders en fans de gelegenheid om samen met de kersvers gehuldigde kampioenen van de 24H Series Europe hun inzet en prestaties van het volledige seizoen te vieren.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


Overall team champion GT 24H SERIES EUROPE 2019 800pix


De eersten die hun welverdiende trofeeën in ontvangst mochten nemen, waren Jiří Písařík, Josef Kral en Matteo Malucelli, die met vier overwinningen uit de vijf Europese wedstrijden van dit jaar de algemene rijderstitel alsmede de kampioenstitels in A6 en A6-Pro in de 24H SERIES Europe in de wacht sleepten. Opmerkelijk genoeg was de Hankook 24H Barcelona, waarin de Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-teamgenoten kampioen werden, het enige Europese evenement dat het team in 2019 niet wist te winnen...

In de sensationele strijd om het algemene teamkampioenschap bedroeg het verschil tussen Scuderia Praha en Herberth Motorsport slechts één punt; het Tsjechische team versloeg de rivalen uit Beieren met 84 tegen 83.

Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing 800pix


In de TCE-divisie was er een net zo indrukwekkende zegereeks van Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing, waarmee het Zwitserse team het algemene TCE-teamkampioenschap en de titel in de TCR-klasse binnenhaalde. De Volkswagen Golf GTI behaalde in de vijf Europese races van dit jaar drie overwinningen en nog eens twee podiumplaatsen, meer dan welk ander TCR-team ook.


Overall team champion TCE 24H SERIES EUROPE 2019 800pix


Met de algehele TCE-overwinning bij de 24H Barcelona met Topcar Sport by Bas Koeten Racing kon Fabian Danz de algemene TCE-rijderstitel en de TCR-klassetitel aan zijn toch al indrukwekkende vertameling toevoegen. De Zwitserse rijder won in vier van de vijf races in de 24H Series powered by Hankook waaraan hij dit jaar deelnam, de TCE-divisie algemeen.

Herberth Motorsport en Edward Lewis Brauner, rijder van de #93 Porsche 991 GT3 R, grepen weliswaar net naast de algemene teamtitel, maar wonnen wel de titels in de nieuwe A6-Am-klasse, voor CP Racing. De #93 Porsche beleefde een indrukwekkend seizoen in het eerste jaar waarin Herberth Motorsport bij meerdere wedstrijden van de 24H Sseries twee auto's inzette. Vooral het slot was goed met twee opeenvolgende A6-Am-klassezeges in Portimão en Barcelona.

Top 3 GT Overall 800pix


Cor Euser Racing
(#717) kende een lastig eerste seizoen met de gloednieuwe MARC II V8, maar was niettemin succesvol met het binnenhalen van de teamtitel in Noord-Spanje, ondanks een voortijdige uitval. De vier rijders van het team, Jim Briody, Ricky Coomber, Einar Thorsen, en teambaas Cor Euser zelf, wonnen samen de rijderstitel.

Porsche Lorient Racing kwam sterk terug na een dramatische start bij de Hankook 24H Barcelona, eindigde als derde in de klasse en bracht daarmee de 24H Series Europe-titel in de 991-klasse buiten bereik van MRS GT-Racing. De #911 Porsche 991-II Cup viel in de formatieronde stil vanwege een defecte versnellingsbak, maar reed daarna een keurige race in de 991-klasse, die veel uitvallers kende. In Barcelona eindigde de Porsche met het nummer 991 voor de zesde opeenvolgende keer dit jaar op het podium en hielp Frédéric Ancel en Jean-François Demorge bij het winnen van de 991-rijderstitel.

Na de eerdere overwinningen in Mugello en Brno won RTR Projects (#224) ook in Barcelona de SP2-klasse en won daarmee de titel. Dankzij een solide race in de KTM X-BOW GT4 wonnen de Tsjechen Tomas Miniberger and Erik Janis ook de SP2-rijderstitel.

In het eerste seizoen met de gloednieuwe BMW M4 GT4, een jaar na de titelwinst in de 24H TCE Series, won Hofor Racing by Bonk Motorsport (#50) gelijk bij de eerste poging de GT4-teamtitel. De eerste overwinning in Mugello, gevolgd door de tweede zege in Portimão, was voor Thomas Jäger en Michael Fischer genoeg om de GT4-rijderstitel te behalen.

Opmerkelijk genoeg was na drie overwinningen in het Europese seizoen en de veelbesproken winst bij de seizoensstart, de Hankook 24H Dubai, de derde plaats bij de Hankook 24H Barcelona het tot dusver slechtste resultaat van dit jaar voor Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing. Het tempo van de #112 Volkswagen Golf GTI lag dit seizoen dusdanig hoog dat de algemene teamtitel in de 24H TCE Series Europe en de TCR-klassetitel dit weekeinde vrijwel nimmer in gevaar waren. Fabian Danz, die dit weekeinde na zijn drie eerdere successen met Autorama in Dubai, Mugello en Brno in Barcelona met Topcar sport with Bas Koeten Racing zijn vierde overwinning van het seizoen behaalde, passeerde daarmee Stéphane Perrin en James Kaye, die lange tijd de tussenstand hadden aangevoerd, en won de algemene rijderstitel en de TCR-klassetitel. 

Top 3 TCE Overall 800pix


Munckhof Racing
(#310) begon op gelijke hoogte met CWS aan de Europese finale en startte gelijk goed met de TCE-pole-position bij de Hankook 24H Dubai. Versnellingsbakproblemen waren de reden dat het Nederlandse team niet om de zege kon strijden, maar de derde plaats in de klasse was genoeg voor het team van Eric van den Munckhof om de SP3-teamtitel bnnen te halen, terwijl hij zelf samen met teamgenoot Marco Poland het rijderskampioenschap in de klasse won. 

Twee opeenvolgende overwinningen in Brno en Portimão betekenden dat Synchro Motorsport al voor de race in Barcelona zeker was van de titel in A3 en zelfs nog geringe kansen had op de algemene teamtitel. De kroon in de 24H TCE Series Europe ging echter naar Autorama, al kunnen Alyn James en Daniel Wheeler na hun tweede plaats met de #676 Honda FK8-Civic Type-R nog steeds heel tevreden zijn met de rijderstitel in de A3-klasse. De auto die het Britse team in de strijd om de A3-klassezege in Barcelona versloeg, Hofor Racing by Bonk Motorsport (#869), won ook de CUP1-titel, met de rijderstitel voor Martin Kroll en Axel Burghardt in de BMW M240i Racing Cup.

Winkler Motorsport en Michael Winkler startten niet in Barcelona, maar wonnen wel de titels in de klasse A2.

Daarmee is het succesvolle Europese seizoen nu ten einde en is de volledige aandacht gericht op het laatste evenement in de 24H Series powered by Hankook van dit jaar op het Circuit of the Americas. De Hankook 24H Cota USA vindt van 15-17 november plaats en is de finale van de 24H Series Continents.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet