Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Groot van veld van 47 wagens kwalificeert zich voor Gamma Racing Day

20190816 EDFO 1606 MGL7555

Voordat de tribunes van deze 20ste editie van de Gamma Racing Day op TT Circuit Assen op zaterdag en vooral op zondag volstromen met de vele racefans wordt er al op vrijdagmiddag gekwalificeerd in de Supercar Challenge. Op zaterdag en zondag starten de vier divisies gezamenlijk voor hun twee wedstrijden. Voor de kwalificatie zijn de 49 deelnemers verdeeld in twee sessies. Als eerste starten de GT Divisie en de Supersport 1 hun tijdtraining op een droog Assen, de Supersport 2 en Sport volgen direct erna. Een flauw zonnetje prikt af en toe door de bewolking. Het is lekker toeven op het circuit.

Tekst en foto's: PR

In het begin van de 20 minuten durende sessie is het Max Weering die met zijn Lamborghini Super Trofeo de snelste tijd draait voor een vijftal Porsches. Cor Euser houdt zich in de beginfase in, maar de routinier uit Herpen gaat er in zijn Marc II V8 even goed voor zitten en plant zich achter Weering op de tweede plaats. Er wordt met gele vlaggen gezwaaid in bocht 12 na een spin van Jos Jansen in zijn Porsche, die ook nog de bandenstapels toucheert. Hij kan wegrijden, maar verliest de nodige vloeistof en moet zijn auto twee bochten verder toch stilzetten.
  480-3G6A8022

In de Supersport 1 divisie rijdt Stan van Oord naar de snelste tijd met de Leon Cupra, gevolgd door de BMW van equipe Ted van Vliet/Bert van de Zweerde met hun BMW E92 V8. Derde is equipe Jonas de Kimpe/Martin Huisman met hun VW Golf.
  20190816 EDFO 1557 S4A0832


In de GT divisie pakt Cor Euser de snelste tijd af van Max Weering en neemt de leiding met 0.296 seconde voorsprong op de Lamborghini-rijder. De eerste Porsche ligt derde met Roger Grouwels achter het stuur, gevolgd door de merkgenoten John de Wilde, Floris Dullaart en Dick Freebird, die zijn eerste Porsche weekend van dit seizoen meemaakt.

De kwalificatie wordt voortijdig gestopt met een rode vlag. De bandenstapels zijn na de touché van Jos Jansen te zwaar beschadigd en moeten worden gerepareerd. Ook ligt er veel olie op de baan en dat moet eerst worden schoongemaakt. De kwalificatie wordt niet meer herstart.

Na de afgebroken kwalificatie volgt de tijdtraining van de Supersport 2 en de Sport divisie. Het is fijn om te zien dat de Supersport 2 klasse is aangevuld met tien wagens uit de Zilhouette Cup van de ACNN. Ook Koopman Racing zet drie extra wagens in, waardoor het aantal wagens in deze divisie stijgt naar 14 deelnemende bolides.

In de Sport divisie is het in de beginfase Danny Wagtmans met de Ford Focus Silhouette die de snelste tijd draait, maar Rob Nieman en Henk Tappel steeds dichterbij ziet komen.
  20190816 EDFO 1639 MGL7767

In de Supersport 2 is het toch weer equipe Maxime Oosten/Milan Teekens, die al het gehele jaar de snelste is en nu met veel meer tegenstand toch weer bovenaan de lijst staat.

20190816 EDFO 1636 S4A0897

Zij worden gevolgd door de eerste Koopman Racing wagen van Peter Koelewijn in de BMW Compact GTR. Vader en zoon Greenhalgh worden in hun Johan Kraan Saker als derde snelste geklasseerd. Snelste Zilhouette Cup-rijder is Bernard Blaak, gevolgd door Jan Berry Drenth en Mark Wieringa.

  3G6A8060

In de Sport divisie kunnen de vlaggen uit voor Henk Tappel in zijn eigen stad Assen. De BMW Zilhouette 2.0 rijder pakt de poleposition voor zijn eeuwige rivaal Rob Nieman in zijn Renault Clio 1.6 Turbo en de teruggevallen Danny Wagtmans, die het einde van de kwalificatie niet haalt en zijn Ford Focus Silhouette langs de baan stilmoet zetten.

Dubbel fijn is ook dat de rijders uit de Zilhouette Cup, aangevuld met een aantal showwagens van de Supercar Challenge morgen in de pauze een aantal gezinnen met kinderen belangeloos rondrijdt voor de Stichting Groot Hart van Rob Kamphues.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet