Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Krafft Racing op overtuigende wijze

De #11 Krafft Racing Norma M20 van Bert Longin en Christoff Corten wist in het voorprogramma van de 25 Hours VW Fun Cup de drie uur durende Belcar-manche op hun naam te schrijven. De enige Belcar-wedstrijd in Spa dit jaar werd een bewogen race, waarbij in alle klassen hard om de podiumplaatsen werd gestreden

2019 Belcar Spa


Aangeleverd bericht. Foto PR


Er werd regen verwacht tijdens de race in de Ardennen, maar ondanks de vele donkere wolken boven het circuit van Spa-Francorchamps bleef het tijdens de race over drie uur helemaal droog. Het was Tom Boonen die de eer kreeg om met de #110 Deldiche Racing by JTB Norma van op pole aan de race te beginnen, maar net zoals alle andere prototype-rijders viel de voormalige wielerkampioen in de aanvangsfase ten prooi aan het verschroeiende tempo van de Lamborghini's SuperTrofeo. Na drie ronden hadden de indrukwekkende Italiaanse bolides de top-3 helemaal bezet: de #999 WCB Racing bolide van Yannick Hoogaars leidde, voor de (als twaalfde gestarte!) #99 Belgium Racing Lambo van Dylan Derdaele en de #8 Huracan van Independent Motorsports, met Koen Wauters aan het stuur.

De Lambo's hadden in de openingsfase hun hogere topsnelheid ten volle benut, maar hun bandenslijtage lag duidelijk hoger dan die van de kleine prototypes uit de Belcar 1-klasse. Na negen ronden nam de #110 Norma van Boonen opnieuw de leiding in handen en vier ronden later schoof Bert Longin in de #11 Krafft Racing Norma naar de tweede plaats.

Na de eerste pitstops van de Lamborghini's werd het al helemaal een strijd tussen de prototypes, met één wagen die eigenlijk nooit een hoofdrol kon spelen: de kampioenschapsleiders #1 Russell Racing by PK Carsport Norma had wat moeite om in de eerste gelederen te geraken en na het oplopen van een drive-through (wegens het breken van de normtijd) waren hun zegekansen helemaal verdwenen. De broers Thiers en Jeffrey Van Hooydonk zouden uiteindelijk nog als vierde finishen en blijven zo wel leider in de tussenstand.

Ook problemen voor de #110 Norma van Deldiche, waar bij de eerste tankbeurt een klein brandje uitbrak. Dat kon tijdig worden geblust, maar er ging wel een dikke anderhalve minuut verloren. Meer dan een derde plaats zat er nadien niet meer in.

Voorin ging de strijd om de zege tussen de #11 Krafft Racing Norma en de #111 Norma van Deldiche Racing. Uiteindelijk was het de eerstgenoemde die het haalde, met Bert Longin en Christoff Corten aan het stuur. Het was de tweede zege voor de bolide, na ook al de seizoensopener te hebben gewonnen.

"We hebben serieus moeten trappen", aldus een tevreden Longin. "Met hun turbomotor zijn de Norma's van Deldiche Racing hier heel snel, Christoff en ik konden niets laten liggen."In de algemene tussenstand nadert de Krafft Racing Norma tot op 12 punten van de leiders van Russell Racing, in de Belcar 1-stand is het verschil slechts zes eenheden.

Belcar 2: THEMS Racing by EMG neemt leiding over
Bij THEMS Racing vonden Nicolas Vandierendonck, Filip Teunkens en Bas Schouten het jammer dat hun grote concurrenten van No Speed Limit verstek gaven, maar zoals het spreekwoord zegt: de afwezigen hebben altijd ongelijk. De #3 THEMS Racing Porsche domineerde de debatten quasi van start tot finish. Even leek het nog mis te lopen, toen de bolide strompelend de pitstraat binnenreed. Dankzij een helpend handje van de mecaniciens van concurrent Speedlover – die net hun #150 Porsche hadden zien opgeven – kon de leider evenwel zijn weg verder zetten. De zege levert de THEMS Racing-jongens meteen ook de eerste plaats in de Belcar 2 op. In de strijd bij de Cayman Clubsports bleek de #777 PG Motorsport bolide dit keer de beste, wat Nipperus en Poell ook de tweede plaats in de klasse opleverde.

Belcar 3: Eerste zege voor Belgium Racing
Ze hebben er vier wedstrijden moeten op wachten, maar Belgium Racing wist in Spa zijn eerste klassezege van het seizoen te scoren. Met de #99 Lamborghini bleken Dylan Derdaele en Nicolas Saelens verschroeiend snel – ze finishten ook vijfde algemeen – en na een lekke band voor de concurrenten van WCB Racing kwamen ze al helemaal nooit meer in de problemen. Belgium Racing wordt ook de nieuwe leider in Belcar 3, en neemt die koppositie over van de #4 VR Racing Mustang. Die finishte als derde, na in de slotronde nog de #8 Independent Motorsports Lamborghini te hebben zien passeren. Voor de broers Wauters was het de eerste podiumplaats met de Lambo.

Belcar 4: Solorit voor #22 Veidec Silver Eagle Mercedes-AMG
Problemen bij het tanken bij de eerste pitstop zorgden er voor dat de #93 Veidec Silver Eagle Mercedes-AMG met onvoldoende brandstof opnieuw op weg moest. Ze kregen uiteindelijk hulp van buitenaf om hun weg verder te zetten, maar dat leidde uiteraard tot de diskwalificatie. Zo kon de zusterwagen van het het team, de #22 van Kenneth Heyer en Wim Spinoy, hun derde klassezege van het seizoen laten optekenen. Ze blijven uiteraard leider in Belcar 4 en staan ook derde in de algemene Belcar-stand.

Belcar 5: Saker boven
In Belcar 5 leek er geen maat te staan op de Sakers RAPX. Het was de #123 van RBC Race Team, bestuurd door Dave Van de Velde en Cédric Baeten, die het uiteindelijk haalde, ruim voor de #12 van VGL Racing. De kampioenschapsleiders van Stevens Motorsport konden lange tijd weerwerk bieden, maar een stotterende benzinepomp op de #475 BMW M235i deed hen in de slotfase terugvallen. Toch blijven ze leider in de Belcar 5-stand.

Belcar 6: Nog maar eens JJ Motorsport
Bij JJ Motorsport moesten ze tot de derde race van het seizoen wachten om een eerste zege te scoren, maar in Spa werden Tom en Guido Werckx het eerste team dat dit seizoen twee klassezeges in Belcar 6 liet optekenen. De #34 BMW 325i wordt meteen ook de nieuwe leider in de tussenstand, met amper vier punten voorsprong op de #83 VDW Motorsport BMW M3, derde in Spa. Ook de #50 Convents Race Team BMW 325i, tweede in de Ardennen, maakt nog deel uit van de Belcar 6-kopgroep.

De eerste helft van het seizoen 2019 van het Belcar Endurance Championship zit er op, de deelnemers aan het nationale uithoudingskampioenschap krijgen nu even respijt – maar niet te veel – om zich voor te bereiden op het hoogtepunt van het seizoen, de Eleven Sports 24 Hours of Zolder, die van 8 tot 11 augustus worden afgewerktn
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet