Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Formule 3: Winst voor Juri Vips en Leonardo Pulcini op Silverstone

Pulcini race 2

Met overwinningen voor Juri Vips en Leonardo Pulcini heeft Hitech Grand Prix op het thuiscircuit van Silverstone de dubbel binnengehaald. Vips leidde de eerste wedstrijd van start tot finish en werd op het podium vergezeld door het Prema Racing-duo Jehan Daruvala en Marcus Armstrong. Race twee werd een prooi van de vanaf plek vijf vertrokken Leonardo Pulcini, gevolgd door Robert Shwartzman en MP Motorsport-coureur Liam Lawson. Omdat Shwartzman in race één op plek vijf eindigde, moest de Prema-rijder de leiding in de tussenstand even afstaan aan zijn teamgenoot Daruvala. Mede door de goede score in race twee en de uitvalbeurt van Daruvala, heroverde Shwartzman de koppositie in de titelstrijd meteen weer.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: FIA F3 Championship

In de op het eind van de vrijdagmiddag verreden kwalificatie eiste Juri Vips op Silverstone de poleposition voor zich op. De rijder van Hitech Grand Prix werd gevolgd door de Prema Racing-coureurs Marcus Armstrong en Jehan Daruvala, terwijl Christian Lundgaard (ART Grand Prix) zich met een vierde plaats ook weer eens voorin meldde. Op een vijfde plaats Leonardo Pulcini, gevolgd door de aanvoerder van het tussenklassement Robert Shwartzman en op een keurige zevende positie Liam Lawson als eerste MP Motorsport-piloot. Voor de twee Nederlanders verliep de kwalificatie minder voorspoedig. Richard Verschoor bleef ondanks zijn achterstand van nauwelijks één seconde op de poleposition steken op plek 18, terwijl Bent Viscaal zelfs genoegen moest nemen met een 25ste positie.

start race 1

De eerste race bleef spannend tot het eind, zonder echt spectaculair te zijn. Bij de start was Vips goed weg en de Red Bull-coureur leek meteen een paar meter afstand te nemen. Vanaf plek twee had Armstrong een aanzienlijk mindere start en de Prema-coureur viel zelfs terug naar plaats vijf, achter Daruvala, Lundgaard en Pulcini. Terwijl Daruvala in de daaropvolgende ronden aansloot bij Vips, vocht Armstrong zich terug naar plaats vier, om even later een afhakende Lundgaard te passeren.

armstrong race 1
Armstrong

Na een korte virtual safetycar periode begon Daruvala steeds meer aan te dringen bij Vips. Van dit duel profiteerde Armstrong door bij het leidende duo aan te sluiten en zich zelfs even met deze strijd te bemoeien. In ronde elf kwam er even rust toen Raoul Hyman van de baan raakte en op een gevaarlijke plaats bleef staan, reden voor de wedstrijdleiding om de safetycar de baan in te sturen. Bij de herstart was Vips opnieuw goed weg waardoor het even duurde voordat Daruvala weer kon aansluiten. De Prema-coureur probeerde het nog wel, maar Vips liet zich niet verrassen en pakte zo na zijn zege op de Red Bull Ring opnieuw de winst.

Vips na race 1
Vips

Achter Daruvala eiste Armstrong de derde plaats voor zich op. Lundgaard kende een moeilijk slot van de wedstrijd. De Deen werd nog gepasseerd door Pulcini, Shwartzman en Piquet en moest genoegen nemen met plaats zeven. Lawson besloot een goede race op plek acht.

verschoor race 1
Verschoor

Verschoor maakte in de eerste ronden een paar plaatsen goed, maar viel toen terug naar plek 25. Daarvandaan begon de MP Motorsport-piloot opnieuw aan een opmars waarbij hij zelfs even de snelste raceronde in handen had. Zijn inhaaljacht leverde uiteindelijk een 17de plaats op. Viscaal wist in het eerste deel van de wedstrijd ook de nodige plaatsen winst te boeken, maar had het tegen het eind van de race uiterst lastig en moest daardoor weer flink wat posities inleveren om als 22ste de finish te passeren.

start race 2

Met de omgekeerde top acht van race één mocht MP Motorsport-rijder Lawson de tweede race vanaf poleposition aanvangen. Met een goede start bleef Lawson aan de leiding terwijl de vanaf plek twee vertrokken Lundgaard niet alleen Piquet maar ook de vanaf plek vijf uitstekend vertrokken Pulcini aan zich voorbij zag komen. De Italiaan had duidelijk het beste tempo want in ronde vier pakte Pulcini plek twee om twee ronden later door te stoten naar de koppositie. Mede geholpen door de strijd achter zijn rug reed de Hitech-coureur vervolgens weg van het veld om onbedreigd zijn eerste overwinning van het seizoen te scoren.

lawson race 2
Lawson

Op plek twee kreeg Lawson het steeds zwaarder met een aandringende Piquet, Lundgaard, het Prema-treintje Shwartzman, Daruvala en Armstrong, terwijl op korte afstand Beckman ook contact hield. In ronde twaalf schoot Lundgaard even naast de baan waardoor Shwartzman en Daruvala doorschoven naar de plekken vier en vijf. Daarmee hield het voor Shwartzman nog niet op want even later was de Prema-rijder Piquet voorbij om vervolgens ook Lawson te passeren en de tweede plek over te nemen. Lawson kreeg het vervolgens weer aan de stok met Piquet, waarbij het venijn in de staart zat. In de voorlaatste ronde waagde Piquet een aanval, maar Lawson verdedigde uitstekend. Daravula dacht te kunnen profiteren maar raakte daarbij Piquet waardoor het duo van de baan schoot en niet meer verder kon. Daarmee had Lawson lucht en stelde zo achter Shwartzman de derde podiumplaats veilig. Armstrong wist zich nog langs Lundgaard te werken en pakte zo de vierde positie. Door alle schermutselingen in de slotfase schoven David Beckmann en Yuki Tsunoda achter Lundgaard door naar de plekken zes en zeven. Vips had niet bepaald zijn beste race. De winnaar van zaterdag raakte in de eerste ronde al naast de baan en viel daarmee terug van plek acht naar elf. Terug op plek negen raakte Vips bij een inhaalpoging op Beckman nog een keer naast het asfalt om in de slotfase Hughes van de baan te tikken.

viscaal race 1
Viscaal

Net als in race één kwamen Verschoor en Viscaal niet in het stuk voor. Verschoor wist in het begin nog twee plaatsen te winnen, maar aangeland op plek vijftien viel de MP Motorsport-rijder steeds verder terug om uiteindelijk als 21ste te worden afgevlagd. De vanaf plek 22 begonnen Viscaal werd een keer van de baan gedrukt en viel terug naar plek 25 om uiteindelijk als 20ste de finish te passeren.

shwartzman
Shwartzman

In het kampioenschap moest Shwartzman na race één de leiding even afstaan aan Daruvala, maar na zijn tweede plaats in race twee is de Prema-coureur zijn teamgenoot weer gepasseerd.

FIA Formule 3, Silverstone, 13 – 14 juli 2019

Race 1
1. Juri Vips – Hitech, 20 ronden 41.12.477
2. Jehan Daruvala - Prema op 0.811
3. Marcus Armstrong - Prema op 1.313
4. Leonardo Pulcini – Hitech op 1.938
5. Robert Shwartzman - Prema op 2.236
6. Pedro Piquet - Trident op 5.301
7. Christian Lundgaard – ART op 6.835
8. Liam Lawson - MP Motorsport op 7.106
9. Jake Hughes – HWA Racelab op 7.305
10. Alex Peroni – Campos op 8.316
17. Richard Verschoor - MP Motorsport op 18.527
22. Bent Viscaal - HWA Racelab op 21.268

Race 2
1. Leonardo Pulcini - Hitech 20 ronden in 35.57.713
2. Robert Shwartzman – Prema op 2.692
3. Liam Lawson - MP Motorsport op 9.718
4. Marcus Armstrong - Prema op 10.118
5. Christian Lundgaard - ART op 10.671
6. David Beckmann – ART op 11.171
7. Yuki Tsunoda - Jenzer op 12.150
8. Fabio Scherer – Sauber by Charouz op 13.048
9. Lirim Zendeli - Sauber by Charouz op 14.018
10. Felipe Drugovich - Carlin op 14.857
20. Bent Viscaal - HWA Racelab op 30.967
21. Richard Verschoor - MP Motorsport op 32.930

Voor volledige uitslagen en standen: http://www.fiaformula3.com/
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet