Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

FIA F3: Jehan Daruvala wint sprintrace in Barcelona. Geen succes voor beide Nederlanders

De 21-jarige Jehan Daruvala uit India hoefde alleen met poleposition man Niko Kari na de start af te rekenen. Ondanks dat de protégé van het Racing Point Force India Formule 1-team nog met twee safety car periodes moest afrekenen, liet hij zich niet gek maken en was niet meer te achterhalen. Niko Kari verloor ook zijn tweede plaats aan de Est Juri Vips, die na een indrukwekkende inhaalrace naar het podium reed. Kari werd uiteindelijk nog derde voor de winnaar van gisteren Robert Shwartzman, die een groot aantal punten kon bijschrijven voor het algemene klassement, waar hij zijn koppositie verder uitbreidde. Geen succes voor beide Nederlanders. Bent Viscaal eindigde als dertiende en de door straffen geplaagde Richard Verschoor werd als 19de geklasseerd.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Voor nog vrij lege tribunes begon de lange racedag in Barcelona voor de tweede race van de FIA Formule 3. Na zijn achtste plaats van gisteren mag de Fin Niko Kari vanaf poleposition vertrekken, met naast hem Jehan Daruvala van Hitech Grand Prix. Bent Vicaal mocht van de 13de plaats vertrekken en Richard Verschoor, na zijn straf van gisteren vanaf de 19 de plaats.

Na het doven van de startlichten schoot een fors veld van 30 wagens richting de eerste bochtencombinatie. Daruvala verwees Kari naar de tweede plaats. Voor vier coureurs was het gelijk over. Jake Hughes, Artem Petrov, Raoul Hyman en Ye Yifei raakten elkaar en door dit voorval moest de safety car op de baan verschijnen. Ook Leonardo Pulcini wou de race al in de eerste bocht winnen, verschalke een flink aantal wagens maar remde veel te laat en schoot door het grind en kwam nogal heftig de baan weer op. De wedstrijdleiding pikte dit niet en bestrafte de Italiaan met een 5 seconden straf. Na vijf van de 22 ronden ging de SC weer naar binnen en gelijk namen de tweekoplopers Daruvala en Kari voorsprong met daarachter Fewtrell met een rits auto's achter de Engelsman.

Na een tik van Keyvan Andres spinde Fabio Scherer van de baan. Ook MP Motorsport Simo Laaksonen werd van de baan gedrukt door een ondoordachte afsnij manoeuvre van Alex Peroni. De rijder uit Tasmanië werd hierdoor bestraft met een 10 seconde stop&go penalty. Door alle commotie was de wedstrijdleiding genoodzaakt om wederom de safety car op de baan te brengen. Weg voorsprong van de beide koplopers.

Na slechts één ronde oponthoud werd het veld weer losgelaten. Aan kop trok Daruvala zich nergens wat van aan en vergrootte zijn voorsprong op Kari. Juri Vips was met een opmars bezig en verschalkte eerst Fewtrell en daarna Marcus Armstrong voor de derde plaats. Ook Kari was niet opgewassen tegen de dadendrang van de Est, die de tweede plaats pakte. De van de achtste plaats gestarte Robert Shwartzman streed weer fantastisch mee en reed naar de vierde plaats en bleef stevig koploper in de titelstrijd voor zijn rivalen Armstrong en Lundgaard die naar een respectievelijke vijfde en zesde plaats reden.

Uitslag race 2:
1. Jehan Daruvala (Prema Racing) 40:29.021
2. Juri Vips (Hitech GP) +2.121
3. Niko Kari (Trident) +3.742
4. Robert Shwartzman (Prema Racing) +4.266
5. Marcus Armstrong (Prema Racing) +5.257
6. Christian Lundgaard (ART GP) +5.721
7. David Beckmann (ART GP) +9.453
8. Max Fewtrell (ART GP) +13.914
9. Yuki Tsunoda (Jenzer Motorsport) +15.897
10. Felipe Drugovich (Carlin Buzz Racing) +16.591
13. Bent Viscaal (HWA RaceLab) +18.155
19. Richard Verschoor (MP Motorsport) +24.832
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet