Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dubbel succes voor Marck Harteveld bij Festival of Power

harteveld.01

Met het Festival of Power is op Santa Pod Raceway het Europese dragrace-seizoen van start geschoten. Hoewel de wedstrijd alleen meetelde voor de diverse Britse kampioenschappen, was er meer dan genoeg te zien en te beleven, zeker ook omdat diverse rijders de wedstrijd aangrepen als voorbereiding op het snel naderende FIA Europees Kampioenschap. Nederlands succes was er voor Marck Harteveld die in de Pro Modified klasse een nieuw persoonlijk record op de klokken zette en als runner-up eindigde. Bij de motoren was Kars van den Belt de meest succesvolle landgenoot door als tweede te eindigen in de Funny Bike klasse.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Een ongekende weelde op het zeker in het paasweekend bij de opening van het Engelse dragrace-seizoen vaak door regen en kou geplaagde Santa Pod Raceway. Zomerse temperaturen en geen druppel regen waardoor alle kwalificatie- en eliminatieronden volgens schema konden worden afgewerkt. Het gaat wat ver om alle klassen die aan de start verschenen de revue te laten passeren en daarom beperken we ons tot de belangrijkste categorieën, de klassen waarin Nederlandse rijders aan de start kwamen en wat andere zaken die opvielen.

harteveld.04
Marck Harteveld

In de Pro Modified klasse was het Festival of Power de eerste ronde van het tot Motorsport UK omgedoopte Brits kampioenschap. Met Michel Tooren en Marck Harteveld kwamen er twee Nederlandse rijders aan de start. Voor Tooren stond het weekend vooral in het teken van de voorbereiding op het FIA Europees Kampioenschap waar Pro Dutch Racing zich dit jaar op concentreert. Met de na zijn crash vorig jaar mei volledig nieuw opgebouwde '70 Plymouth Superbird richt Harteveld dit seizoen zijn pijlen op het Brits kampioenschap en dus waren er voor hem kostbare punten te verdienen.

harteveld.03

Na een paar runs had Voodoo Hemi Racing de afstelling van de Superbird al snel op orde en zette Harteveld in de laatste kwalificatierun met 6,15 seconden achter Kev Slyfield (6,09 seconden) de tweede tijd op de klokken. In de eerste eliminatieronde verbeterde Harteveld zich tot 6,05 seconden en scherpte daarmee in zijn eerste weekend met de nieuw opgebouwde Superbird zijn uit 2017 daterende persoonlijk record van 6,09 seconden aan. Naar later bleek was dit meteen ook de snelste Pro Modified-run van het weekend en uiteraard voldoende om Chris Isaacs achter zich te laten. Met 6,07 seconden evenaarde Harteveld in de halve finale bijna zijn kersverse persoonlijk record en liet Bobby Wallace kansloos.

harteveld.finale
De finale

In de finale wachtte vervolgens Slyfield. Met 0,06 seconden trok de Voodoo Hemi-piloot echter een rood licht waardoor de winst aan Slyfield verviel. Gezien de geboekte vooruitgang, de tijden en het resultaat was er bij Voodoo Hemi Racing echter niemand die daarom maalde.

harteveld.podium
Podium voor Kev Slyfield en Marck Harteveld (rechts)

tooren.01
Michel Tooren

Tooren had in de kwalificatie te maken met elektronische problemen waardoor veel testtijd en diverse runs verloren gingen. Uiteindelijk bleef de Pro Dutch Racing-piloot steken op een achtste plaats en moest het daardoor in de eerste eliminatieronde opnemen tegen polesitter Slyfield. Tooren zette in deze kwartfinalerun met 6,26 seconden zijn beste tijd van het weekend op de klokken, maar dat was niet voldoende om de Engelsman (6,07 seconden) voor te blijven.

nicholson
Wayne Nicholson

In de eerste ronde van het Motorsport UK Pro Modified kampioenschap werd wel duidelijk dat de titelstrijd met Bobby Wallace, Philip Englefield, Nick Davies en Jon Webster, die bijna allemaal persoonlijke records op de klokken zetten, duidelijk aan kwaliteit gewonnen heeft. Problemen waren er nog voor de Fransman Jean Dulamon, die door technische problemen niet één keer de finish haalde, en Wayne Nicholson die zijn Corvette in de kwalificatie tijdens de burn out in de muur parkeerde. Gelukkig viel de schade voor de Engelsman mee.

jones.05
Liam Jones

Het op Santa Pod Raceway gevestigde Top Fuel-team van Rune Fjeld Motorsport gebruikte het Festival of Power om voor aanvang van het FIA Europees Kampioenschap de eerste testmeters te maken. Liam Jones, inmiddels vaste waarde bij het team van Rune Fjeld, maakte indruk door na een testrun vervolgens zonder enig probleem tijden van 3,907; 3,908 en 3,92 seconden op de klokken te zetten.

udtian.02
Maja Udtian

Voor Maja Udtian was het de eerste kennismaking met het team van landgenoot Rune Fjeld. De 21-jarige Noorse begint aan haar eerste volledige FIA EK-seizoen. Tot een volledige run kwam Udtian in haar eerste weekend nog niet. Eerst gooiden elektronische problemen roet in het eten, in de volgende twee runs trad na een kleine honderd meter wielspin op en in de laatste run dook er in de burn out al een probleem op met de toerenbegrenzer.

callin.02
Susanne Callin

Voor Susanne Callin was het Festival of Power na een afwezigheid van 14 jaar haar rentree in de Top Fuel klasse. De in eerste instantie uiterst nerveuze Zweedse was echter snel aan de vele pk's gewend en maakte een aantal goed uitziende runs van rond de 200 meter. Callin zal waarschijnlijk de FIA EK-wedstrijden op Santa Pod en Hockenheim voor haar rekening nemen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet