Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Joey Logano bezorgt Ford Fusion fraai afscheidscadeau met titel in zinderende Homestead finale

De 28 jarige Joey Logano heeft de Ford Fusion op Homestead in zijn laatste MEN's Cup wedstrijd een prachtig afscheidscadeau bezorgd door de titel voor Team Penske in een zinderende finale op zijn naam te schrijven. Aftredend kampioen Martin Truex Jr. eindigde als tweede gevolgd door Kevin Harvick en Kyle Busch. Vrijwel de gehele wedstrijd bevonden de vier titelkandidaten zich elkaar's kielzog

Logano Truex  Harvick
Prachtige finale in Homestead. Logano op kop gevolgd door Martin Truex Jr en Kevin Harvick. De Top 3 in de einduitslag en het kampioenschap. Mooier kon eigenlijk niet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA


2018 Start Homestead
Toyota had sterke papieren in de openingsfase.


Joey Logano bezorgt Ford Fusion fraai afscheidscadeau met titel in zinderende Homestead finale
Een mooiere finale was nauwelijks denkbaar. Vrijwel de gehele wedstrijd bevonden de vier titelkandidaten van de Race of 4 zich in elkaar's kielzog en streden op een faire wijze om de hoogste eer in de MEN's Cup. Met nog ruim 11 ronden te gaan ging Logano definitief aan Martin Truex Jr. voorbij en pakte met zijn Penske Ford Mustang de zege en de titel in de Ford Ecoboost 400 op Homestead Miami Speedway. Met zijn overwinning versloeg Logano "The Big Three" in de NASCAR MEN's Cup. Met zijn overwinning is Logano de 33e coureur die een Cup titel op zijn naam wist te schrijven. Teameigenaar Roger Penske werd eerder dit jaar in de NASCAR Hall of Fame opgenomen en zijn team won in 2018 tevens voor de 17e maal de Indy 500. Na Brad Keselowski in 2011 won Team Penske nu voor de tweede maal de NASCAR Cup titel. Voor Ford betekende het tevens de eerste Cup-titel sinds 2004. Toen won Kurt Busch de titel.

2018 Truex Race Laatste optreden van Furniture Row Racing. Het relatief kleine team van Barney Visser maakte van Martin Truex Jr. een superster.

Polesitter Denny Hamlin moest al snel in de wedstrijd zijn goede uitgangspositie prijsgeven. Kevin Harvick leek in de eerste twee wedstrijdsegmenten de beste papieren te hebben en schreef de eerste op zijn naam. In het tweede segment werd hij nipt op de finish door Kyle Larson verslagen. In de 192e ronde zorgde Ganassi-coureur Larson in derde positie voor de tweede neutralisatie door de muur te raken. Daarna speelde hij geen rol van betekenis meer en eindigde als dertiende.

Het afgelopen seizoen waren Kyle Busch, Kevin Harvick en Martin Truex Jr. de grote favorieten voor de titel. Logano bezorgde zichzelf op Martinsville een plek in de Play offs door Martin Truex Jr. er af te rijden. Daarna verklaarde de Furniture Row rijder de oorlog aan Penske-rijder. Het bleef echter gelukkig bij een vocabulaire strijd. Ook tijdens de finale in Homestead toucheerden beiden elkaar eventjes. Twaalf ronden voor het einde ging Logano zo buitenom zo agressief aan Logano voorbij dat je even de indruk had, dat hij de controle verloor. Niets bleek minder waar. Martin Truex Jr: "Hij ging als een speer aan mij voorbij".

Truex Harvick
Martin Truex Jr. en Kevin Harvick strijden om de titel.

Uittredend kampioen Martin Truex Jr. had Furniture Row Racing graag nog in haar laatste optreden nog een afscheidscadeau willen bezorgen. Het team van Bernie Visser sluit na Miami Homestead definitief haar deuren en Martin verhuist voor 2019 naar het team van Joe Gibbs waar hij de No 19 gaat bemannen.

Martin Truex Jr.: " Een zware avond en loodzwaar om te verliezen. Maar voor Logano had ik echter niets in huis. Zo gaat dit nu eenmaal. Dit doet echt wel pijn en ga ik de jongens hier echt wel missen. Dit was de beste tijd in mijn leven. Ze hebben van mij in NASCAR een superster gemaakt."

De definitieve beslissing viel eigenlijk na de laatste herstart 20 ronden voor het einde na een touché tussen Brad Keselowski en Daniel Suarez. Een neutralisatie die in principe voor Kyle Busch op het juiste moment kwam. Zeker omdat hij zich in een long run bevond waarbij het brandstofverbruik aan het einde weleens krap kon worden. Busch had echter geen voordeel van deze situatie. De pitstop werd door het team verknald doordat de pneumatische boor onder de auto viel en eerder in de wedstrijd liet het team van JGR Racing al een steekje vallen doordat één van de wielmoeren niet goed bevestigd was. De kaarten leken maar even korstondig de kant van Busch uit te vallen. Alleen door strategie kon Busch de aansluiting met het trio Logano/Truex Jr/Harvick behouden. "Wij zaten er gewoon niet bij" verklaarde Busch na afloop.4

Voor Joey Logano wiens vader van Italiaanse afkomst is betekende het zijn 21e Cup-overwinning en zijn allereerste titel in de Cup-series. In totaal behaalde Logano maar liefst 178 Top 10 resultaten en 12 poles. Op Miami Homestead behaalde hij zijn derde seizoensoverwinning en kwalificeerde zich sinds het Play off formaat in 2014 van kracht werd tweemaal hierin. In 2017 kwalificeerde de Penske-coureur zich niet voor de Play Offs.


Logano kampioen 2
Joey Logano bezorgde Team Penske de tweede Cup-titel en de Ford Fusion een mooi afscheidscadeau.

Joey Logano: "Ik heb altijd gezegd dat wij zeker niet de underdog waren. Wij hebben nu bewezen waarom we dit niet zijn. De level van mijn team steeg en wist onder druk als geen ander in de business te presteren. Ik heb mijn gehele leven gewerkt om dit te bereiken. 10 jaar lang. Ik beschikte de gehele dag een over een goede auto." Eindelijk ben ik kampioen, NASCAR kampioen." Eind 2013 stapte Logano van Joe Gibbs Racing over naar het team van Roger Penske.

Een prachtige finale waarin de vier titelkandidaten uiteindelijk de eerste vier plekken in de uitslag voor zich opeisten. Een mooier slot van het seizoen 2018 was nauwelijks denkbaar. Zowel bij in de Xfinity als Truckseries waren er alleen maar neutralisaties voor het beëindigen van de wedstrijdsegmenten, terwijl de Cup-series slechts "twee-incident" neutralisaties telde.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 267 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
3. Kevin Harvick Ford 267 ronden
4. Kyle Busch Toyota 267 ronden
5. Brad Keselowski Ford 267 ronden
6. Matt Kenseth Ford 267 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
8. Clint Bowyer Ford 267 ronden
9. Aric Almirola Ford 267 ronden
10. Kurt Busch Ford 267 ronden

Eindstand kampioenschap
1. Joey Logano 5040 punten
2. Martin Truex Jr. 5035 punten
3.Kevin Harvick 5034 punten
4.Kyle Busch 5033 punten

Logano kampioen
Joey Logano viert de overwinning en zijn titel. De 33e Cup-kampioen in de rijke NASCAR historie.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet