Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick stelt na zege Texas plek finale Miami veilig. NASCAR organisatie blundert

Met een klinkende overwinning in Texas stelde Kevin Harvick zijn plek voor de Round of 4 in Miami over twee weken veilig. Voor Harvick was het overigens zijn tweede achtereenvolgende herfst-overwinning. Ook vorig jaar won Harvick in Texas. Merkgenoot Ryan Blaney eindigde als tweede.


Texas Zonsondergang
Prachtige herfst zonsondergang in Texas. Het seizoen loopt op zijn einde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Kevin Harvick stelt na zege Texas plek finale Miami veilig
De Ford-rijders Joey Logano en Kevin Harvick hebben zich na hun overwinningen op Martinsville en Texas verzekerd van een plek in de finale op Miami Homestead over twee weken. Nog twee plekken zijn er te verdelen. Kyle Busch en Martin Truex Jr. lijken daar gezien de huidige puntenstand de meeste kans op te hebben.


Harvick Texas 2 Achtste overwinning voor Kevin Harvick dit seizoen. Gaat hij voor de titel?

Kevin Harvick behaalde op de Texas Motor Speedway zijn achtste seizoensoverwinning en de vierde op een 1.5 mijl. baan. Texas is evenals Miami Homestead een 1.5 mijl. baan en Harvick is daar sinds de introductie van de Play Offs in 2014 nooit lager dan vierde geëindigd. Met nog 17 ronden te gaan ging Harvick aan merkgenoot Ryan Blaney voorbij. En ook bij een herstart kort voor het einde wist Harvick direct afstand te nemen.

2014 kampioen Harvick wist ook de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. Harvick eindigde in Texas overigens maar liefst 20 maal in de Top 10. Kevin Harvick: " Je racet natuurlijk om een plek in de Play Offs op Homestead te verwerven. Vooral deze tijd van het jaar is dit niet gemakkelijk omdat iedereen dit wil. Het doel is om in Victory Lane te eindigen. De enige manier om je doel te controleren." Penske-coureur Ryan Blaney wist eigenlijk bij voorbaat dat hij tegenover Harvick kansloos was.


Aric Almirola
Aric Almirola moet volgende week in Phoenix diep het gas intrappen wil hij in de finale komen.

Ryan Blaney: " De herstarts waren keihard en uitdagend. Het was voor ons eigenlijk de enige manier om hem te verslaan. Daar slaagde ik slechts één keer in. Eigenlijk kon ik hem niet houden. Bij de laatste herstart nam hij de bovenste lijnen en ik wist direct dat hij er vandoor zou gaan.

Martin Truex Jr. moest vanwege een motorenwissel achteraan starten en kreeg gedurende de wedstrijd ook nog een keer een "drive through" aan zijn broek doordat hij zijn pitbox te ver voorbijreed. Hij verspeelde daarmee een ronde en was gedurende de gehele wedstrijd voor Joey Logano(3e) geen partij meer.

2018 Erik Jones
Mooie wedstrijd van Erik Jones.

Martin Truex Jr: " In de eerste twee wedstrijdsegmenten wisten we nog wat punten te verzamelen. We gaan naar Phoenix en zullen daar hard racen." Ook voor Kyle Busch zat het niet mee. De JGR-rijder kreeg voor te snel rijden in de pitlane eveneens een "drive-through" aan zijn broek. Vervolgens moest hij nog een ongeplande stop maken en kwam niet verder dan een 17e plek.

NASCAR blundert
Johnson werd in Texas per ongeluk bestraft omdat zijn auto tweemaal niet door de keuring heen kwam(dit is toegestaan. Red). Bij een derde maal volgt er voor de wedstrijd op Texas pas specifiek een sanctie. Johnson moest evenals Truex Jr, Aric Almirola en teamgenoot William Byron achteraan starten. Pas na 100 ronden ontdekte de NASCAR-organisatie dat men de fout was ingegaan. Johnson had overigens ook nog een touché met Byron waardoor laatstgenoemde spinde. Deels door deze blunder eindigde Johnson slechts als 15e. Overigens wisselt Johnson met Fernando Alonso daags na de F1 race in Abu Dhabi van auto. Alonso mag met diens Chevrolet rijden en Johnson met de F1 McLaren.

Harvick winnaar
Mooi moment voor Kevin Harvick. Plek in de Round of 4 is veilig gesteld.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 337 ronden
2. Ryan Blaney Ford 337 ronden
3. Joey Logano Ford 337 ronden
4. Erik Jones Toyota 337 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 337 ronden
6. Chase Elliott Chevrolet 337 ronden
7. Kurt Busch Ford 337 ronden
8. Aric Almirola Ford 337 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 337 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 337 ronden

Play Off tussenstand
1. Joey Logano verzekerd van finale positie na Martinsville
2. Kevin Harvick verzekerd van finale positie na Texas
3. Kyle Busch 4128 punten. 4. Martin Truex Jr. 4128 punten. 5. Kurt Busch 4100 punten. 6. Chase Elliott 4086 punten. 7. Aric Almirola 4068 punten. 5. Clint Bowyer 4052 punten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet