Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup Central Europe - Most: Ondanks missen podium verkleint Sebastiaan Bleekemolen achterstand in titelstrijd

sebastiaan

De Renault Clio Cup Central Europe reed dit weekend tijdens een drijfnatte Czech Truck Prix op het circuit van Most, de negende en tiende wedstrijd van dit seizoen. Na het spektakel op Zandvoort van twee weken geleden, waren het ook nu weer twee fraaie wedstrijden, zij het met een heel stuk minder schade. Met toch verrassende namen op het podium na zowel de eerste als de tweede race, en de nummers 1 en 2 in het kampioenschap niet éénmaal op het podium, waren het twee natte, maar zeer vermakelijke wedstrijden. Sebastiaan Bleekemolen kende niet zijn sterkste weekend uit zijn race loopbaan, maar zag na afloop dat zijn achterstand in het kampioenschap kleiner was geworden op koploper Pekar.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: Renault Clio Cup Central Europe

safety-car

Race 1

Door de hevige regenval werden de eerste twee ronden achter de safety car afgelegd, waarna er met nog 24 minuten te racen een rollende start volgde. Bij deze start was het de van pole position gestarte Tomas Pekar, die direct de leiding pakte, gevolgd door Sebastiaan Bleekemolen, Fabio Citignola en Kevin Hilgenhovel.


start

Even leek er wederom een fraai gevecht aan te komen tussen Pekar en Bleekemolen, maar al snel werd duidelijk dat Bleekemolen grote moeite had om het tempo van Pekar te volgen. Bij het ingaan van de tweede ronde was Bleekemolen zelfs al terug gevallen naar de derde plek doordat Gitignola hem voorbij was gegaan, en kwamen Urbaniak en Hilgenhovel op de vierde en vijfde plaats zienderogen dichterbij aan de Nederlander.
Toen in de derde ronde de safety car in de baan kwam omdat Bergmeier van de kletsnatte baan was gegleden kwam het Clio veld weer bij elkaar, waarna er niet veel later een herstart volgde waarbij de top 5 inmiddels bestond uit leider Pekar, gevolgd door Citignola, Hilgenhovel, Bleekemolen, en Urbaniak. Ineens gebeurde er veel aan de kop ; Urnabiak zette de aanval in op Bleekemolen en schoof door naar de vierde plaats en in een poging Citignola te passeren schoot Hilgenhovel van de baan, waardoor Urbaniak werderom een plekje kon opschuiven naar de derde plek

Dit alles leek allemaal in het voordeel te zijn van de leidende Pekar, maar in de volgende bocht waren het zowel Citignola als Urbaniak die aan hem voorbij gingen waardoor Pekar terugviel naar derde plek. Weer even verderop op de omloop van Most ging ook Hilgenhövel voorbij aan Pekar waardoor de leider in het kampioenschap naar de vierde plaats werd terug verwezen. Sebastiaan Bleekemolen kon zicht niet mengen in het strijdgewoel aan de kop en reed nog steeds op de vijfde plek rond, waarbij hij het enerzijds lastig had met het behouden van de aansluiting met de kop, en anderzijds met het afhouden van zijn achtervolgers.


duel-achter

Zoals het een échte Clio wedstrijd betaamt gingen de gevechten nog even verder in het slot van de wedstrijd. Citignola schoot, rijdend op de tweede plaats, van de baan waar Hilgenhövel, Pekar, en de inmiddels aangesloten Legutko van wisten te profiteren. Hilgenhövel wist zich los te rijden van dit groepje terwijl er achter hem volop werd gevochten voor de derde en laatste plek op het podium door Pekar, Legutko en Citignola. Lang leek het er op dat dit laatste podiumplekje ingenomen zou gaan worden door Pekar, maar bij het ingaan van de laatste ronde ging Legutko hem toch nog voorbij en greep hiermee de laatste podiumplaats.
Sebastiaan Bleekemolen reed een erg lastige wedstrijd, en kwam uiteindelijk als elfde over de finish. 'De auto ging voor geen meter, geen idee waarom', aldus een teleurgestelde Bleekemolen na afloop, die op dat moment nog in de veronderstelling was dat Pekar met zijn vierde plek weer op hem was uitgelopen in de tussenstand. Dit bleek echter niet het geval, want Pekar werd door de wedstrijdleiding, na afloop uit de uitslag gehaald wegens een achteras die niet conform het reglement was. De nummer twee aan de finish, Kevin Hilgenhövel, kreeg na afloop een tijdstraf van 30 seconden, wegens het inhalen tijdens de safetycar periode en viel terug naar de 19e plek. Het was een pleister op de wonde voor Bleekemolen, die door deze straffen opschoof naar de negende plaats in de uitslag en hiermee 12 in plaats van 10 punten aan zijn totaal kon toevoegen.

Michael Bleekemolen finishte als 18e en de rijders van Certainty Racing kwamen als 16e (Groeneveld) en 21e (Koster) onder het zwart-wit geblokt door.

Uitslag Race 1 (top 10 & NL):
1. Karol Urbaniak
2. Albert Legutko (eerste podiumfinish 2018)
3. Fabio Citignola (eerste podiumfinish carrière )
4. Sandro Soubek
5. Adam Rzepecki
6. Rene Kircher
7. Bartlomie Mirecki
8. Andreas Stucki
9. Sebastiaan Bleekemolen
10. Szymon Ladniak
16. Lucas Groeneveld
18. Michael Bleekemolen
21. Dillon Koster
 
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet