Formule 1: Hamilton met hulp van Bottas naar overwinning op Monza, Verstappen boos om missen podium
Kimi Raïkkönen had alle recht om de Grand Prix van Italië te winnen, maar slim afstoppen door Valtteri Bottas voordat die zijn pitstop maakte en problemen met zijn banden zorgden ervoor dat de Fin net naast de zege greep, Lewis Hamilton won de race. Max Verstappen kwam als derde over de finish, maar een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Bottas geraakt had aan het einde van het rechte eind wierp hem terug naar de plek waar hij ook de race begon, de vijfde positie. Sebastian Vettel deed slechte zaken. In de eerste ronde raakte hij Hamilton, spinde en moest de pits opzoeken en helemaal achteraan beginnen. Dat hij uiteindelijk toch als vierde geklasseerd werd is een prestatie op zich.
Tekst: Marco Antheunisse
Foto: Teams
Met twee Ferrari's op de eerste startrij leek de door de tifosi zo gewenste zege, de laatste was in 2010, eindelijk binnen bereik. Ronde 14, de laatste in Europa, moest Ferrari geluk brengen en met de snelheid die Raïkkönen in de kwalificatie had laten zien, de snelste ronde ooit op Monza, was een overwinning zeker mogelijk. Met name omdat de Fin zijn teamgenoot in zijn rug wist, al zou dat ook kunnen betekenen dat Vettel de wedstrijd zou 'mogen' winnen.
In de achterhoede door gridstraffen namen die daar eigenlijk niet thuishoren. Daniël Ricciardo vanwege aanpassingen aan de Red Bull op P19 en Nico Hülkenberg vanwege de startcrash op Spa op P20.
De top drie had een goede start en behield zijn positie, Verstappen remde veel later dan Bottas en pakte de vierde plek over. Dat werd even later zelfs de derde positie, toen Vettel en Hamilton naast elkaar de Variante della Roggia ingingen. Vettel raakte met zijn rechter voorwiel Hamilton op de sidepot, brak een stuk van zijn vleugel en spinde bovendien. Hij moest vrijwel het hele veld laten passeren, zocht de pits op voor een nieuwe neus en wisselde direct naar de gele softbanden. Vettel had het geluk dat de safetycar uitkwam door uitvallen van Brandon Hartley, waardoor de schade nog enigszins meeviel. Ook Ricciardo zoekt de pits op met schade van de start. De wedstrijdleiding deelt geen straf uit voor het incident tussen Vettel en Hamilton.
Hamilton heeft geen last van de aanvaring met Vettel en passeert Raïkkönen zelfs op het rechte eind, maar die slaat een paar bochten later al terug en herpakt de leiding. Vervolgens weet de Ferrari-coureur voldoende afstand naar Hamilton te creëren om hem uit de DRS-zone te houden. Verstappen verliest de aansluiting met de twee rijders op kop, maar weet Bottas goed achter zich te houden.

Vettel en Ricciardo ploegen van achteruit door het veld en dat gaat voortvarend. In ronde 15 ligt Vettel al tiende en Ricciardo 12e. Alonso valt uit met mechanische pech en is duidelijk ontstemd als hij de pits inrijdt. "Weer hetzelfde probleem', sneert hij.
Bottas zit dicht genoeg om aan te vallen en probeert dat aan het einde van het rechte eind, maar Verstappen geeft hem geen ruimte. In ronde 21 komt de wedstrijdleider de pits in voor zijn stop en Raïkkönen komt als vierde de baan weer op. Hamilton pusht wat hij kan om met een goede pitstop voor de Ferrari de baan weer op te komen.
Ricciardo valt in ronde 25 uit met een rokende Red Bull, alweer zijn vierde uitvalbeurt uit de laatste ze races. Het zit de Australiër niet mee sinds bekend werd dat hij overstapt naar Renault.

Verstappen maakt zijn stop in ronde 27, precies halverwege de race. Een ronde later volgt Hamilton en die ziet bij het uitkomen van de pitstraat dat zijn plan mislukt is, Raïkkönen rijdt voor hem en heeft zelfs een wat grotere voorsprong dan voorheen.
Het plan van Ferrari om Vettel op na de vroege pitstop de race uit te laten rijden slaagt niet. Er zitten behoorlijke blaren op zijn banden en de Duitser komt binnen, waardoor hij vanaf P5 weer terugvalt naar P10.
Op kop doet Bottas het werk dat van een tweede rijder verwacht mag worden. Hij weet Raïkkönen te blokken, zodanig dat de Fin toch ook net geen aanval kan doen en achter het duo aan kop komt Hamilton, waarschijnlijk breed lachend, steeds dichterbij. Pas in ronde 37 moet Bottas echt binnenkomen voor nieuw rubber en hij komt achter Verstappen de baan weer op. Op tien ronden nieuwere banden weet Bottas dat de derde plek binnen bereik is en hij positioneert zich ronde na ronde dichter achter de Nederlander. Verstappen weet hem echter steeds af te stoppen, tot Bottas in ronde 43 zijn Mercedes aan de buitenzijde van de Red Bull zet. Verstappen wijkt niet, Bottas moet kiezen tussen het gras of van zijn gas en kiest voor het laatste. Hij mist de chicane, rijdt om de blokken en ziet dan Verstappen met een grotere voorsprong weer voor zich.
De wedstrijdleiding heeft niet lang nodig om Verstappen te bestraffen met vijf seconden. Een tijdbestek waarmee Bottas hem de podiumplek zal ontnemen en ook de snel naderende Vettel zal hem nog een plaats gaan kosten. Wanneer zijn team het slechte nieuws aan Verstappen doorgeeft reageert die furieus. 'Straf, waarvoor dan?' Maar zoals al vaker gebeurd is weet Verstappen dat protest zinloos is en hij besluit om zijn plek niet aan Bottas af te geven, ook al weet hij dan dat ook Vettel hem nog zal passeren door de straf.
De banden van Raïkkönen vertonen inmiddels flinke blaren en daarvan profiteert Hamilton, in ronde 45 stuurt hij de Mercedes naast de Ferrari de chicane in. Raïkkönen weet dat hij gezien is, geeft voldoende ruimte en daarmee is de race gereden.
Lewis Hamilton wint voor de vijfde keer op Monza, Kimi Raïkkönen pakt met een tweede positie zijn honderdste podiumplek in F1 en Valtteri Bottas ziet zijn werk voor het team beloond met de derde podiumplek, ook al kwam Verstappen eerder over de finish.

De volgende Grand Prix wordt over twee weken gereden op het Marina Bay Street Circuit in Singapore. Vorig jaar greep Verstappen daar net naast zijn eerste pole in F1 en werd hij bij de start van de race door de Ferrari's getorpedeerd. Mede door de in zijn ogen onterechte straf van vandaag zal Verstappen erop gebrand zijn om in Singapore te scoren.
Uitslag Grand Prix van Monza
Zondag 2 september 2018
1. Lewis Hamilton – Mercedes, 53 ronden in 1:16:54.484
2. Kimi Räikkönen – Ferrari +8.705
3. Valtteri Bottas – Mercedes +14.066
4. Sebastian Vettel – Ferrari +16.151
5. Max Verstappen - Red Bull +18.208
6. Romain Grosjean – Haas +56.320
7. Esteban Ocon - Force India +57.761
8. Sergio Pérez - Force India +58.678
9. Carlos Sainz – Renault +1:28.140
10. Lance Stroll - Williams +1 ronde
11. Sergey Sirotkin – Williams +1 ronde
12. Charles Leclerc – Sauber +1 ronde
13. Stoffel Vandoorne – McLaren +1 ronde
14. Nico Hulkenberg – Renault +1 ronde
15. Pierre Gasly - Toro Rosso +1 ronde
16. Marcus Ericsson – Sauber +1 ronde
17. Kevin Magnussen – Haas +1 ronde
Uitgevallen
18. Daniël Ricciardo - Red Bull +30 ronden
19. Fernando Alonso - McLaren +44 ronden
20. Brandon Hartley - Toro Rosso +53 ronden