Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Conclusies na het zesde raceweekeinde van het FIA EK F3 op Silverstone

180821 F3 Silverstone opening
Formule 3 op Silverstone: een jarenlange traditie

Drie weken na het optreden in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa kwam het FIA EK Formule 3 afgelopen weekeinde in actie tijdens het FIA WEC-evenement op het circuit van Silverstone. De drie races boden minder spektakel dan we de afgelopen jaren in de Formule 3 op Silverstone te zien kregen, maar waren het aanzien zeker waard. Met name het Motopark-team toonde zich, met overwinningen voor Dan Ticktum en Jüri Vips, uitermate sterk, terwijl Mick Schumacher met zijn zege in race twee liet zien dat zijn succes in Spa geen incident was.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

Kil en tochtig, een verlaten vlakte als paddock en iedere keer de ellenlange tocht voor teams met hun pitkarren en materiaal naar de andere pitstraat tijdens trainingssessies en races. En dan na de wedstrijden het podium bij de oude pits, en vervolgens weer terug naar het enorme, maar zielloze 'Wing'-complex voor de persconferentie, want daar zitten nu eenmaal de journalisten. Racen op het circuit van Silverstone in het voorprogramma van het WEC is voor mensen die met de Formule 3 te maken hebben geen onverdeeld genoegen. Maar het hoge-snelheidscircuit zelf maakt natuurlijk veel goed, daar wil je als coureur gewoon gereden hebben.

180821 F3 Silverstone Schumacher
De droom van fotografen: lege tribunes, stalen constructies aan de onderkant. Welkom op Silverstone!

Dat de races dit keer minder spektakel opleverden dan in voorgaande jaren, is waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat Silverstone in de afgelopen seizoenen vrijwel altijd de plaats van handeling voor de opening van het seizoen was. Door de verplaatsing van het FIA WEC-evenement van april naar augustus was dat nu natuurlijk niet langer het geval, en met inmiddels vijf evenementen en 15 races achter de rug beschikken de rijders over een stuk meer ervaring. Daardoor maken ze ook minder fouten, en bleef het aantal inhaalacties beperkt. Niettemin boden de races de nodige actie en waren ze zeker onderhoudend.

180821 F3 Silverstone Fenestraz
Sacha Fenestraz had voor het eerst sinds Pau de snelheid weer gevonden

Een bekend gegeven, dat dit jaar eens te meer werd bevestigd, is dat de Volkswagen-motoren het op Silverstone vanwege de karakteristiek van de baan goed doen in vergelijking tot de Mercedes-krachtbronnen. Niet dat de verschillen enorm zijn, maar in een zeer competitieve klasse als het FIA EK Formule 3 merk je dit toch wel. En binnen de Volkswagen-fractie was het bij uitstek het Motopark-team, dat de zaken op Silverstone uitstekend voor elkaar bleek te hebben, terwijl Sacha Fenestraz als enige van het Carlin-team constant in de top meereed. In de eerste vrije training gingen de eerste vier plaatsen naar rijders met Volkswagen-motor, in de tweede vrije training waren het de eerste drie posities. Dat beeld herhaalde zich in de kwalificatie voor de eerste race, met Fenestraz op pole en Prema-rijder Guanyu Zhou als enige met een Mercedes-motor op de eerste twee startrijen, die verder nog Motopark-coureurs Ticktum en Aberdein omvatten.

180821 F3 Silverstone Ticktum
Dan Ticktum won de eerste race en nam daarmee de leiding in de tussenstand over

In de eerste race zag Zhou zijn kansen al snel teniet gedaan door een lekke linker achterband, een lot dat hij deelde met zijn Prema-teamgenoten Mick Schumacher en Ralf Aron, die eveneens de eindstreep niet haalden. Fenestraz, die voor het eerst sinds de seizoensouverture van medio mei in Pau de snelheid weer leek te hebben gevonden, voerde gedurende de eerste helft van de race de wedstrijd aan, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de aanvallend rijdende Ticktum, die hem met een spectaculaire actie in Luffield passeerde. Achter het duo kwam Enaam Ahmed als derde over de eindstreep, waarmee de Britse Hitech-rijder voor het eerst sinds de Hungaroring weer eens op het podium stond.

Van de Zwitser Fabio Scherer, uitkomend voor het Motopark-team, hadden we ondermeer in Pau en op Spa al de nodige goede dingen gezien en in de tweede race op Silverstone startte hij voor het eerst vanaf de pole-position. Weliswaar verloor hij al op de eerste meters de leiding aan de goed gestarte Mick Schumacher, maar Scherer kon het tempo van de Duitser uitstekend volgen, totdat hij in de 16e ronde opeens uitrolde als gevolg van een technisch defect. Daarmee was de weg vrij voor zijn Motopark-teamgenoten Jüri Vips en Jonathan Aberdein om op te klimmen naar de plaatsen twee en drie, en terwijl Mick Schumacher onbedreigd zijn tweede seizoenszege naar huis reed, kwamen rookies Vips en Aberdein als tweede en derde over de eindstreep. Ticktum was vanaf de zevende plaats op de grid matig gestart, viel zelfs buiten de top tien, maar werd na een goede inhaalrace toch nog als achtste geklasseerd.

180821 F3 Silverstone Vips
Jüri Vips behaalde twee podiumplaatsen, inclusief één overwinning

In de derde race leidde Motopark-rijder Jüri Vips vrijwel van start tot finish en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen, voor Sacha Fenestraz en Joatan Aberdein, waarmee het volledige podium naar rookie-rijders ging. Vips scoorde met een totaal van 55 punten dit weekeinde het best en klom daarmee op naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, achter Ticktum en Marcus Armstrong, die als leider naar Silverstone kwam, maar wat terrein op Ticktum verloor.

De Van Amersfoort-rijders behaalden weinig eer: voor Artem Petrov was Silverstone helemaal nieuw, terwijl Sophia Flörsch alleen enkele jaren geleden met een Ginetta op het clubcircuit gereden had. Klasseringen in de top tien waren voor het trio dan ook volledig buiten bereik. Drie 16e plaatsen, twee voor Keyvan Soori Andres en één voor Artem Petrov, waren de beste resultaten op Silverstone voor de drie VAR-coureurs. Komend weekeinde wordt het seizoen van het FIA EK F3 voortgezet op het Misano World Circuit Marco Simoncelli aan de Adriatische kust in Italië.

180818 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 1

180818 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 2

180819 FIA EK F3 Silverstone uitslag race 3

180819 FIA EK F3 stand na 18 van 30 races

180821 F3 Silverstone Floersch
Van Amersfoort-rijdster Sophia Flörsch kende Silverstone alleen vanuit een Ginetta
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet