Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Carrera Cup Duitsland: Winst voor Thomas Preinig en Jaap van Lagen op Zandvoort

Jaap-van-lagen-Zandvoort

Thomas Preining won de eerste race op Zandvoort vanaf polepositie. Een hectische race waarbij Glenn van Parijs over de kop ging bij het uitkomen van de Arie Luyendijk-bocht. Vanwege de enorme rotzooi op de baan werd de wedstrijd afgebroken en niet meer geherstart. Omdat nog niet de 50% van de afstand werd bereikt, werden er geen kampioenschappunten uitgedeeld. Jammer voor Jaap van Lagen die deze race als tweede eindigde voor Dylan Pereira. Jaap van Lagen pakte wel de punten voor de overwinning in de tweede race. Wat Thomas Preining ook probeerde, hij kwam niet langs de fantastisch sturende Van Lagen. Nog een landgenoot op het podium. Larry ten Voorde reed een scherpe race, passeerde Pereira en pakte de beker voor de derde plaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Marco Antheunisse
Foto's: RaceCam.de en Willem J. Staat

Kwalificatie Porsche Carrera Cup
Door de golf aan codes rood bij de Clio Cup werd de 35 minuten durende kwalificatie van de 29 Porsches tien minuten uitgesteld. In het klassement staat Larry ten Voorde derde. Jaap van Lagen staat vierde en dat is bijzonder, want hij reed slechts vier van de acht races tot nu toe dit seizoen. Opvallend dat veel coureurs moeite hadden met de Tarzanbocht, de één na de andere rijder blokkeerde en schoot door het beroemde grind. Gelukkig wisten ze er allemaal uit te komen en had het geen code rood tot gevolg.

In zijn derde ronde ging Jaap van Lagen er goed voor zitten en met een 1:40.262 stond zijn naam bovenaan de lijst. Larry ten Voorde stond op dat moment zevende. De tijd van Van Lagen hield echter geen stand, eerst verbeterdeDylan Pereira zijn tijd en even later was Thomas Preining, met kunst en vliegwerk bij opkomen rechte eind half door het gras, de snelste rijder.

Ayhancan Güven, die in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux aan de leiding gaat, was ook in de Carrera Cup goed bezig. In zijn achtste ronde zette hij de tweede tijd neer. Van Lagen laat het er niet bij zitten, met nog vijf minuten te gaan is hij 0.052 sneller dan Preining en stond zijn naam weer op de mooiste positie.

Met nog een kleine drie minuten te gaan hielp Matthias Weiland Van Lagen een handje door in de Arie Luyendijkbocht te spinnen, met een code rood en geen herstart tot gevolg. Woede bij Preining, die net klaar zat om nog een ultieme poging te doen. Ten Voorde mag de eerste race als vijfde starten.

Race 1 Porsche Carrera Cup
In de tweede race mag Jaap van Lagen dankzij zijn snelste ronde in de kwalificatie vanaf polepsoition vertrekken. Zijn op één na snelste ronde was goed voor de derde startplek in de eerste Carrera Cup-race. Thomas Preining startte vanaf pole, met naast hem Dylan Pereira. Larry ten Voorde vertrok deze eerste race vanaf de elfde plek.

Jaap Van Lagen behield na de start zijn derde plek en zocht in de eerste ronden naar een opening bij Pereira, maar die iond hij niet. In de tweede ronde reed hij in de Tarzanbocht buitenom langs de Luxemburger en door zich even breed te maken nam hij de tweede positie over. Preining was inmiddels al bijna drie seconden weg. Ten Voorde was al opgeklommen naar P9.

Sören Spreng en Richard Wagner in het achterveld deden elkaars portemonnee behoorlijk pijn. Wagner ging in de rondte en Spreng boorde zijn Porsche in de zijkant. Wagner kon met de nodige schade de pits nog bereiken, Spreng spinde even later opnieuw en kwam vast te staan in het grind, waardoor de safetycar de baan in moest komen. Gunstig voor Van Lagen, die daardoor zijn achterstand van ruim drie seconden kon wegwerken.

Bij de herstart zat Van Lagen goed op de bumper van Preining, maar hij kwam er niet voorbij. In het achterveld was er een flinke crash met drie Porsches, waarbij de Belg Glenn van Parijs de vangrail aan de buitenzijde raakte en driemaal over de kop sloeg. Hij kon de auto gelukkig ongedeerd verlaten, maar de schade op het rechte eind was groot. Ook de Porsches van Jörn Scmidt-Staade en Lukas Ertl werden zwaar beschadigd. Een code rood was het logische gevolg.

 

Na enkele minuten besloot de wedstrijdleiding de race niet meer te hervatten. Zo won Thomas Preining de eerste Porsche Carrera Cup-race, werd Jaap van Lagen tweede en Dylan Pereira derde. Larry ten Voorde werd als negende geklasseerd.
  zandvoort-tarzan

Uitslag Race 1:

1. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) 8 ronden in 14:34,032
2. Jaap van Lagen (Förch Racing) + 1,891
3. Dylan Pereira (Rookie) (Lechner Racing) + 2,483
4. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) + 3,902
5. Ayhancan Güven (MSG / HRT Motorsport) + 4,580
6. Jean-Baptiste Simmenauer (Rookie) (Lechner Racing) + 5,090
7. Igor Walilko (Rookie) (Raceunion) + 5,947
8. Henric Skoog (Raceunion) + 6,672
9. Larry ten Voorde (Team Deutsche Post by Project 1)+ 7,276
10. Robert Lukas (Förch Racing) + 8,221
  start-porsche

Race 2 Porsche Carrera Cup

Jaap van Lagen had vanaf pole een prima start, hij bereikte de Tarzanbocht als eerste en nam de leiding in de race. Ook Larry ten Voorde had vanaf p5 een goede start, hij passeerde Anhyancan Güven en pakte de vierde plek. Nog in dezelfde ronde herstelde de Turk echter de rangorde.

In de tweede ronde zette Ten Voorde zijn Porsche naast die van Güven in Bocht 10 en daarbij raken de auto's elkaar. Güven spinde maar hield de auto wel zeer knap uit de vangrail, maar verloor 14 plekken. Ten Voorde was nu vierde en hoewel het erop leek dat hij Güven een tikje gaf greep de wedstrijdleiding niet in. Het veld bleef dicht bij elkaar, Van Lagen kwam niet los van Preining.

De wat minder getalenteerde rijders kregen last van de natte condities op de baan. Sören Spreng, die ook gisteren crashte, verloor zijn Porsche en ging hard de vangrail in. De safetycar moest op de baan verschijnen. Voor Van Lagen niet ongunstig, want hij had Preining sowieso al op zijn bumper.

Na drie ronden achter de safetycar werd de race herstart. Van Lagen kwam niet goed weg bij Preining, die goed oplette en op zijn bumper bleef zitten. Ten Voorde passeerde Dylan Pereira in Bocht 9 en pakte de derde plek over. Preining was op dat moment de snelste man op de baan, maar hij kon Van Lagen niet voorbij. De top vier was bijna vijf seconden los, maar de posities wisselden niet. Van Lagen controleerde, Preining was machteloos en Ten Voorde kon ook niet aanvallen.

Igor Walilko werd in de Tarzanbocht omgeduwd door Jean-Baptiste Simmenauer. Hij ging dwars voor de bumper van Simmenauer door de bocht, hieldhet gas erop en kon zijn plek voor Simmenauer vasthouden. Michael Ammermüller profiteerde echter wel, hij pakte in één beweging twee plekken.
  jaap-juicht

Jaap van Lagen won de race op imponerende wijze en haalde zijn zevende podiumfinish in zeven races: zes in de Porsche Carrera Cup en één in de Porsche Supercup. "Het feit dat de baan dan weer droger, dan weer natter was, maakte het best lastig. Maar het ging mooi", genoot Jaap kort na de champagnerijke podiumceremonie. "Winnen voor eigen publiek, op Zandvoort, met mijn familie langs de baan blijft iets speciaals. Ik vind het een goed plan om deze reeks door te trekken. Volgende week race ik met Fach Auto Tech in de Porsche Supercup op Spa-Francorchamps. Ik zit in ieder geval lekker in mijn ritme", besloot Jaap met een knipoog.

Uitslag Race 2:
1. Jaap van Lagen (Förch Racing) 16 ronden in 30:33,846
2. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) + 0,295
3. Larry ten Voorde (Team Deutsche Post by Project 1) + 2,312
4. Dylan Pereira (Rookie) (Lechner Racing) + 2,891
5. Henric Skoog (Raceunion) + 10,265
6. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) + 10,661
7. Igor Walilko (Rookie) (Raceunion) + 11,638
8. Tim Zimmermann (Rookie) (Black Falcon Team TMD Friction) + 15,359
9. Robert Lukas (Förch Racing) + 15,820
10. Glenn Van Parijs (Rookie) (MRS GT-Racing) + 16,278

  preining-wint-r1

Stand:

1. Thomas Preining 179
2. Michael Ammermüller 169
3. Larry ten Voorde 122
4. Jaap van Lagen 102
5. Dylan Pereira 82
6. Henric Skoog 81
7. Robert Lukas 69
8. Igor Walilko 56
9. Tim Zimmermann 52
10. Toni Wolf 51

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet