Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Belgische Ford Fiesta Sprint Cup België: Aflossing van de wacht

FFSC BE - Longin Degeer

Het eerste treffen van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup toonde aan dat het concept het perfecte antwoord blijft op de noodzaak van een zeer toegankelijk sprintkampioenschap in Nederland en België. Het waren tijdens de Zolderse Superprix spannende races met treintje-rijden van start tot finish en een constant spel van tienden van seconden tussen zowel bekende als minder bekende, vooral jongere coureurs. De tweede afspraak van de Belgische competitie vindt plaats in het voorprogramma van de 24 Hours of Zolder, met trainingen en kwalificaties op donderdag 9 augustus en twee races van vijfentwintig minuten op zaterdag 11 augustus.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de zeg maar sterke overheersing van het duo Phil Bastiaans en Bert Longin tijdens de eerste twee races, die zij voor hun rekening namen, krijgen we voor het komende weekend een aflossing van de wacht. De ervaren Bastiaans wordt in de #70 Fiesta van GCS Racing vervangen door de minder bekende Erwin Hijts, de man uit Dilsen-Stokkem die nog altijd wordt gecoacht door Phil Bastiaans, himself!

Zoals eerder werd aangekondigd, houdt Bert Longin het zitje van de #24 Feyaerts-Fiesta voortaan vrij voor zoon Stienes en hij zal zich pas tijdens de finale op TT Circuit Assen opnieuw laten vervangen door vader Bert. Als we de namen onthouden van de mannen die Bastiaans en Longin op het podium vergezelden, staan Jens Verbesselt (#43 Ford Garage Trading) en Ayrton Redant (#12 Ford Geeraerts) nu met stip genoteerd als de nieuwe kanshebbers.
  FFSC BE - Leburton


Aan tegenstanders geen gebrek. In de punten staat Martin Leburton vierde en dit resultaat had er nog beter uitgezien als de coureur van de #44 Vanspringel Motorsport niet het slachtoffer was geworden van een (onopzettelijke) schuiver en aanrijding met Yannick Redant (#18 Ford Geeraerts) in de eerste race. Ondanks de zware schade slaagden de mecaniciens erin om de #44 tijdig opnieuw rijklaar te maken, waardoor Leburton zich in de tweede kon mengen tussen de Redant-broers en als vierde over de finish kwam.

  FFSC BE Verbesselt

Wie er ook op revanche aast is Romain Degeer. De rijdervan de Ford Delhez (vijfde in race 1) ontbrak op de grid voopr de tweede wedstrijd. Door een misverstand door het wijzigen van de startprocedure verliet Degeer te laat de pitlane, en miste hierdoor de start en met een té grote achterstand koos hij na twee ronden af te haken. Na een knappe derde plaats in de eerste race hield Verbesselt in de tweede wedstrijd gelijke tred met de kopmannen, maar problemen met de servobesturing noopten hem tot een pitstop en hij zakte weg in het klassement.

Twee keer een zesde plaats, dat was het eindresultaat voor Philippe Huart, de man met veel ervaring in de merkenracerij en met hulp van Ford Hergon terug-van-weggeweest in de Fiesta Sprint Cup.

  FFSC BE Parmentier Redant

Kenny Herremans (#32 Ford Van den Bossche) eindigde respectievelijk 8ste en 7de en bleef tweemaal de sterkere op Thibault Parmentier (#2 Ford Unicars). Het prille debuut van hun maatje Ruben Valckenaere was daarentegen van korte duur: na de start kon hij rondtollende auto's niet ontwijken en knalde keihard in de #30 Herroelen Motors van Frank Van Langendonck. Voor laatstgenoemde zat het weekend erop, maar dankzij de harde arbeid van de monteurs van TeamFloral kon Ruben opnieuw aan de slag en de tweede race uit rijden, goed voor het verorberen van de nodige race-kilometers.

Ervaring opdoen, dat gold ook voor Kata Bozó, de Belgisch-Hongaarse, die onder de hoede van Andy "Skylimit" Jaenen in een derde auto van Herroelen Motors by Niels Lagrange kwam proeven van de sprintracerij. Zij werd 11de in Race 1, voor Herroelen Motors-collega Jo Vandersmissen, en bleef als 9de in Race 2 de snellere van Hanne Terium (#40 EMG Motorsport). La Terium ontbrak op het appel voor Race 1, omdat zij in de Nederlandse Cup schade opliep en de auto niet tijdig kon hersteld worden.

Met negen deelnemende Ford-verdelers, goed voor de aanwezigheid van liefst dertien Fiesta's ST-Line, mogen we ook van een succes spreken voor het gelijknamige Ford Dealer – Team Championship. Dankzij de winst van Bert Longin is FordStore Feyaerts daar de leider in de punten, voor Ford Geeraerts (met dank aan Ayrton Redant) en Ford Garage Trading (lees Jens Verbesselt).

Zoals eerder werd aangekondigd is er naar voorbeeld van de Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup nu ook in de Belgische Cup een Junior-kampioenschap, voorbehouden aan licentiehouders van 16 tot 24 jaar. Na de openingsmanche op Circuit Zolder staat Ayrton Redant aan de leiding van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup, voor broer Yannick, Thibault Parmentier, Romain Degeer, Kata Bozó, Ruben Valckenaere en Hanne Terium.

Op Circuit Zolder krijgen de Belgen het gezelschap van jonge Nederlanders Nick Stox (21) en Rick Geerts (17), die tot dan ervaring opdeden tijdens trackdays en via de Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup hun debuut beleefden in racerij. Zij delen een Fiesta van Ferry Monster Autosport, wat een startveld zou moeten opleveren van een zestiental Fiesta's ST-Line.

Kampioenschap: 1. Phil Bastiaans 40 ; 2. Bert Longin 38 ; 3. A. Redant 29 ; 4. Martin Leburton 26 ; 5. Philippe Huart, Y. Redant 20 ; 7. Jens Verbesselt 18 ; 8. Kenny Herremans 17 ; 9. Thibault Parmentier 15 ; 10. Degeer 13 ; 11. Kata Bozo 12 ; 12. Jo Vandersmissen 9; 13. Ronald Bezuur, Hanne Terium 6; 14. Ruben Valckenaere 5; 15. Frank Van Langendonck 2

Ford Dealer – Team Championship: 1. FordStore Feyaerts 40; 2. Ford Geeraerts 32; 3. Ford Garage Trading 26; 4. Ford Hergon 24; 5. Vanspringel Motorsport 23; 6. Ford Van den Bossche, Ford Delhez 21; 8. Unicars 19; 9. Herroelen Motors 7

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Ayrton Redant 29 ; 2. Yannick Redant 20 ; 3. Thibault Parmentier 15 ; 4. Romain Degeer 13 ; 5. Kata Bozó 12 ; 6. Hanne Terium 6 ; 7. Ruben Valckenaere 4
 

Tijdschema 24 Hours of Zolder

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet