Retro: Volop autosport bij 70-jarig jubileum Porsche
De 917's blijven uiteraard een prominente plaats innemen in de expositie in het museum
Gisteren was het de dag waarop Porsche als sportwagenmerk precies 70 jaar bestond: op 8 juni 1948 kreeg Ferry Porsche de typegoedkeuring voor zijn open tweezits sportwagen, die het ontwerpnummer 356 droeg. Het jubileum werd gisteren gevierd met een officiële ontvangst in het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen, waarbij tevens de jubileumtentoonstelling in het museum werd geopend. Uiteraard waren er ook tal van prominenten uit de rijke autosporthistorie van het merk. Uw verslaggever was mede namens AUTOSPORT.NL als enige Nederlandse journalist ter plaatse.
Tekst: René de Boer (vanuit Zuffenhausen, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions
Dr. Wolfang Porsche ging in op de rol van de autosport in de historie van het merk
Zoals dat bij zulke gelegenheden gebruikelijk is, en zeker in Duitsland, waren er diverse toespraken. Dr. Wolfgang Porsche, voorzitter van de raad van commissarissen van Porsche AG, verwees daarbij naar de prominente rol die de autosport in de rijke historie van het merk gespeeld heeft en speelt. "En een belangrijk aspect daarbij is dat de raceauto's hier bij ons ontwikkeld en gebouwd worden, en niet bij raceteams of bij motorenfabrieken die heel ergens anders staan en later aangekocht werden", aldus Porsche, met de groeten aan de concurrentie uit Stuttgart-Untertürkheim.
Prominenten uit de Porsche-historie: vrnl Hans Herrmann, Peter Falk, motorenbouwers Hans Mezger en Valentin Schaeffer, Harald Wagner, Eberhard Mahle en Herbert Linge
Autosportlegendes bijeen
"Het is prachtig om te zien hoe goed het met Porsche gaat en hoe de historie hier levend gehouden wordt", zei oud-coureur Hans Herrmann na afloop van het officiële gedeelte in gesprek met AUTOSPORT.NL. De 90-jarige Duitse rijder is nog steeds een regelmatige gast bij tal van activiteiten van het merk. "Zo lang ze me uitnodigen, kom ik graag", lachte hij. Herrmann was bepaald niet de enige prominente persoonlijkheid uit de Porsche-sporthistorie die ter plekke was. Ook Peter Falk en Manfred Jantke, die beide ooit de Porsche-sportafdeling leidden, technicus en rijder Herbert Linge, motorenontwikkelaar Hans Mezger, technicus Norbert Singer en, van recenter datum, oud-rijders Mark Webber en Marc Lieb waren ter plekke.
Porsche-ambassadeur Mark Webber (r.) in gesprek met bestuursvoorzitter Oliver Blume
Porsche-ambassadeur Mark Webber sprak in diverse media-interviews vol enthousiasme over de nieuwe volledig elektrische Porsche, die volgend jaar op de markt komt. Tijdens de jubileumbijeenkomst van gisteren werd ook de naam van het nieuwe model onthuld, die 'Taycan' luidt. Overigens heeft Webber eenzelfde reisschema als uw redacteur, met na de Porsche-jubileumbijeenkomst van gisteravond vandaag en morgen Formule E in Zürich en vervolgens de 24 Uur van Le Mans.
Nederlands onderonsje: Oud-Porsche-ontwerper Harm Lagaaij met Per Peschar, die zich bij Porsche in Stuttgart met de internationale communicatie bezighoudt
Harm Lagaaij verheugt zich alweer op Zandvoort
Een van de weinige Nederlanders die verder in Stuttgart aanwezig waren, was oud-Porsche-ontwerper Harm Lagaaij. "Ik verheug me nu alweer op de Historic Grand Prix Zandvoort", meldde hij. "Daar rijd ik weer met mijn CanAm-Shadow en hopelijk ook weer met een van de auto's van het Porsche-museum. Ik weet nog niet welke auto's ze meenemen, maar dat zal ongetwijfeld ook wel weer iets leuks worden." Lagaaij heeft zo zijn eigen kijk op de rol van de autosport binnen de Porsche-historie: "Natuurlijk zijn al die sportsuccessen mooi en indrukwekkend, maar wat veel mensen vergeten, is dat je genoeg auto's moet verkopen om activiteiten in de racerij te kunnen betalen. De serieproductie zorgt voor budget voor de autosport, niet omgekeerd. Als er niet genoeg wordt verkocht, dan is er ook geen geld om te racen."
De Carrera Panamericana-modellen
In het kader van de feestelijke bijeenkomst van gisteravond vond ook de opening van de jubileumtentoonstelling in het Porsche-museum plaats. "Voor het eerst sinds het museum tien jaar geleden in gebruik genomen werd, hebben we de hele presentatie veranderd", verklaarde museumdirecteur Achim Stejskal.
De 'pink pig'-917 van Reinhold Joest en Willi Kauhsen, Le Mans 1971
Natuurlijk blijven de diverse race- en rallymodellen een belangrijke rol spelen in de expositie, met onder andere drie 917's – al is de Le Mans-winnende nummer 22 van Gijs van Lennep uit 1971 helaas weg. Andere geëxposeerde race- en rallyauto's zijn de diverse Carrera Panamericana-modellen, de 718, de 956 in Rothmans-kleuren (nog steeds ondersteboven, om te laten zien dat de auto vanaf een snelheid van 321,4 km/u vanwege de neerwaartse druk op zijn kop kon rijden), de 959 uit de Parijs-Dakar-rally 1986, de RS Spyder, de Le Mans-winnende 911 GT1 uit 1989 en een van de winnende Manthey-911's uit de 24-uursrace op de Nürburgring. Voor wie interesse heeft: de jubileumtentoonstelling is nog tot 6 januari aanstaande te bezoeken.
911 GT1, Le Mans 1998
RS Spyder en een winnende 911 van de 24 Uur Nürburgring
Dakar-winnende 959