Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Nieuws en notities voorafgaand aan de start van de Rolex 24 At Daytona

180127 Rolex prerace Renger
Renger van der Zande is de eerste Nederlandse pole-winnnaar in Daytona

Om 20.40 uur Nederlandse tijd start de Rolex 24 At Daytona. Voorafgaand aan de race kijkt AUTOSPORT.NL nog even naar de situatie en brengt nog wat kort nieuws.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

- Zoals gemeld start de nummer 10 Konica-Minolta WTR-Cadillac DPi met Renger van der Zande vanaf de pole-position. De in Amsterdam wonende coureur, die met echtgenote Carlijn en dochter Lola in Daytona is, is de eerste Nederlander in de historie van de sportwagenrace in Daytona die de pole-winnende tijd reed. Eerder maakte al wel eens een landgenoot deel uit van de auto die vanaf de pole vertrok, namelijk Toine Hezemans in de Brumos-Porsche 935 in 1978, maar toen werd de kwalificatietijd in die auto gereden door Rolf Stommelen. Wellicht een goed voorteken: Hezemans, Stommelen en de legendarische Brumos-coureur Peter Gregg wonnen toen de race...

- Natuurlijk gaat Van der Zande de start van de race voor zijn rekening nemen, omdat hij ook de kwalificatie reed, en zo schrijft het IMSA-reglement dat nu eenmaal voor. "We hebben twee verschillende versies van rijders-rotaties, maar het plan is dat Ryan (Hunter-Reay; red.) na mij komt, en daarna Jordan (Taylor; red.)", zo meldt Van der Zande vanuit Daytona. "Voor de rest is er niet zoveel te vertellen. Het doel is gewoon om geen fouten te maken in de eerste 20 uur en dan kijken waar we staan!"

- Drie auto's zijn teruggezet naar het eind van het veld in de respectievelijke klasse vanwege het wisselen of het naderhand benoemen van de startrijder. Het gaat in de prototype-klasse om de Mazda met het startnummer 77 en de nummer 2-ESM-Nissan, die in de kwalificatie geen tijd neerzetten en respectievelijk met Oliver Jarvis en Ryan Dalziel aan boord starten. In de GTD-klasse start de nummer 71-P1-Mercedes van achteraan, hier is de Colombiaan JC Perez de startende rijder.

180127 Rolex prerace Breukers
Rik Breukers en teamgenoten Rolf Ineichen, Mirko Bortolotti en Franck Perera (vlnr) starten van achteraan in de GTD-klasse. Leuke schoenen ook trouwens.

- Zoals in het verslag van de kwalificatie donderdag al gemeld moet de GRT-Grasser-Lamborghini met ondermeer Rik Breukers ook van achteraan in de GTD-klasse starten, omdat de auto niet door de zogeheten 'stall test' na afloop van de kwalificatie kwam. Daarbij wordt bij draaiende motor de luchtinlaat geblokkeerd, waarop de motor dan normaal gesproken moet afslaan. Door een lek in de afdichting werkte dit echter niet, waarop IMSA-officials de Lamborghini van de derde naar de laatste plaats in de GTD-klasse terugzetten.

- De officiële startopstelling voor de race is hier te vinden.

- Jeroen Bleekemolen zit voorlopig nog niet in de auto, zo liet hij vanuit Daytona weten. "Ben Keating heeft gekwalificeerd en start dus, maar daarna is het ons plan om hem zo lang mogelijk te laten rijden, zodat hij snel aan zijn minimale rijtijd van vijf uur komt. Hij begint met een 'triple stint', dus dan heeft hij er zo'n tweeënhalf uur op zitten. Dan gaan we proberen om na zes uur punten te scoren voor het NAEC, de North American Endurance Cup, waarin we vorig jaar kampioen werden, dus dan zit ik waarschijnlijk het laatste uur naar die zes uur toe in de auto. Dan gaat Ben er weer in voor weer een 'triple', en dan is hij als het goed is klaar, dus na acht, negen uur in de race kunnen wij als Pro's de auto naar de finish rijden. De laatste training ging goed. Porsche en Ferrari zijn ietsje sneller, maar de rest zit redelijk dicht bij elkaar, dus we hebben zeker kans."

180127 Rolex Prerace Jeroen
De Riley-Mercedes-AMG GT3 met Jeroen Bleekemolen

- Ook het weer kan nog een rol spelen, zo stelt Bleekemolen: "Op het einde van de race verwachten ze regen. Dat is de hele week al de verwachting, dus het is vrijwel zeker dat er zondag regen komt, de vraag is alleen nog even of die net voor het einde van de race, of net erna komt. Dat kan nog spannend worden: er is een nieuwe regenband van Continental, nadat er vorig jaar veel klachten waren. Schijnbaar gaat die nieuwe band een stuk harder, maar wij kennen hem nog niet. We wisten ook niet dat er een nieuwe band zou zijn, dat hoorden we pas gisteren. We zijn benieuwd!"

- Over banden gesproken: Michelin organiseerde gisteren in Daytona een workshop voor IMSA-teams, waarvan gretig gebruik gemaakt werd. Volgend jaar neemt de Franse fabrikant de rol van Continental over als leverancier in de prototype- en de GTD-klasse van het IMSA-kampioenschap.

- Voor IMSA-titelverdediger Ricky Taylor is zijn eerste race voor het Penske-team niet goed begonnen: hij is geveld door griep en vanwege gevaar voor infectie werd hij tot dusver weggehouden bij zijn teamgenoten. "We mogen hem niet zien, we sturen alleen maar tekstberichten", zei teamgenoot Helio Castroneves tegenover AP. Verwacht wordt dat Taylor wel in de race zal starten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet