Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Schumacher sluit topseizoen af met overwinning op Suzuka

De overwinning van Michael Schumacher in de Grand Prix van Japan was symbolisch voor het hele seizoen-2001. De Duitser domineerde compleet en schreef daarom terecht een vierde Wereldkampioenschap op zijn naam. In Japan kwam alleen Juan-Pablo Montoya in de buurt van de Ferrarist, maar hij moest genoegen nemen met plaats twee.

Tekst: Christian W. Lustig
Foto's: PR

David Coulthard kon zijn vice-kampioenstitel veilig stellen met een derde positie die hij nota bene in de schoot geworpen kreeg door teamgenoot Mika Häkkinen. Rubens Barrichello en Ralf Schumacher kwamen er geen van beiden aan te pas en kwam respectievelijk als vijfde en zesde over de finish van de laatste Grote Prijs van het jaar. Japan zag tenslotte het afscheid van Jean Alesi, al was dat weinig eervol. Ook Benetton reed haar laatste race, volgend jaar komt het team als Renault aan de start. Mika Häkkinen heeft volgend jaar een sabbatsjaar, maar of hij nog terugkeert, is de vraag.

Eerste ronden beslissend voor zege
Terwijl Alex Yoong en Enrique Bernoldi door technische problemen de Grand Prix van Japan vanuit de pitstraat moeten beginnen, benut Michael Schumacher zijn pole-position ten volle. De Wereldkampioen maakt een fantastische start mee, terwijl in de eerste meters, achter hem druk wordt gestreden. Giancarlo Fisichella en Mika Häkkinen gaan beide voorbij aan David Coulthard. Jos Verstappen verschalkt in de eerste paar bochten beide Prost-Acer-coureurs. In dezelfde ronde haalt Rubens Barrichello Ralf Schumacher in voor de derde plek. Dat doet de Ferrarist in de roemruchte 130R-bocht, een plaats waar normaliter niet wordt ingehaald. Na de eerste ronde weet Michael Schumacher zich verzekerd van een voorsprong van ruim drieëneenhalve seconde op de als tweede gestarte Juan-Pablo Montoya. Eén doorkomst later rijdt de Duitser een nieuw ronderecord.

Crash maakt einde aan carrière Alesi
In een tijdsbestek van enkele ronden slaat Michael Schumacher een gat van ruim tien seconden naar zijn achtervolgers. In ronde zes wordt de race opgeschrikt door een zware crash van Kimi Räikkönen en Jean Alesi. Räikkönen, die volgend jaar voor McLaren-Mercedes uitkomt, gaat in de rondteen Alesi kan de spinnende auto niet ontwijken. Beide coureurs kunnen heelhuids uit hun gehavende bolides stappen, maar aan de carriére van de Fransman komt zo een abrupt einde.

In de negende ronde raken de Michelin-banden van Juan-Pablo Montoya eindelijk op werktemperatuur. De Colombiaan rijdt de snelste ronde van de race, terwijl de pit-crew van Ferrari naar buiten komt voor de eerste pitstop. Rubens Barrichello bijt het spits af door vanaf de derde plaats binnen te komen. Na zo'n zeven seconden te hebben stilgestaan, komt de Braziliaan als achtste terug op de baan. Een ronde later verbetert hij de snelste ronde van de race.

Leiders stoppen één voor één
Terwijl Jos Verstappen zijn eerste pitstop maakt, komen de Ferrari-monteurs voor de tweede keer naar buiten. Michael Schumacher komt in ronde negentien binnen vanuit een leidende positie. Hij staat nog geen negen seconden stil en komt als vierde terug op de baan, net achter Mika Häkkinen. Juan-Pablo Montoya gaat dan aan de leiding, maar dat duurt niet lang. Twee ronden later komt de Williams-BMW-coureur ook zijn team opzoeken en hij laat zo de eerste plek aan teamgenoot Ralf Schumacher.

Enrique Bernoldi zit ondertussen een tien seconden durende stop-and-go-straf uit vanwege het afsnijden van de chicane. De tweede Williams-BMW komt dan de pitstraat ingereden en opnieuw geeft een raceleider de eerste plaats op. Ralf Schumacher valt terug naar de vijfde plek, achter Rubens Barrichello, en Mika Häkkinen krijgt zo de leiding in handen. Echter, ook dat duurt slechts een ronde, als ook de Fin zijn eerste pitstop maakt. Zo krijgt Michael Schumacher de eerste plaats terug, met ruim zeven seconden voorsprong op teamgenoot Barrichello.

Roekeloos gedrag Ralf Schumacher
In de achtentwintigste ronde krijgt ook Ralf Schumacher een stop-and-go-straf. De Duitser moet de pitstraat inkomen en daar tien seconden stilstaan, omdat ook hij de chicane heeft afgestoken. Als hij vervolgens op een wat onbeheerste manier Rubens Barrichello voorbijgaat, bij het uitrijden van de pistraat, de Braziliaan had wat problemen bij zijn tweede pitstop, riskeert de Williams-BMW-coureur nog zo'n straf. Gelukkig voor hem blijft hij daarvan gespaard. Echter, het is nog niet gedaan, want als Barrichello weer voorbij wil aan Schumacher, steekt de Duitser opnieuw de chicane af. De Ferrarist komt druk gebarend over start-finish, vlak achter Schumacher. Aan het einde van het rechte stuk gaat de Braziliaan dan toch, zij het op een wat wilde, maar gedurfde manier, voorbij aan de jongste van de gebroeders Schumacher. Ook Jos Verstappen blijft niet verstoken van de drift van de wedstrijdleiding. De Nederlander krijgt in de vijfendertigste ronde een stop-and-go wegens het inhalen tijdens de opwarmronde.

Strategie opnieuw funest voor Barrichello
Rubens Barrichello had aan het begin van de Japanse Grote Prijs een reële kans op het vice-Wereldkampioenschap. Toch lijkt Ferrari de race van de Braziliaan, net als in Italië en de Verenigde Staten, op te offeren voor een strategisch experiment. In ronde eenenveertig komt Barrichello, nadat ook teamgenoot Michael Schumacher en Juan-Pablo Montoya zijn binnengeweest, voor de derde keer binnen. Daardoor verliest hij niet alleen een mogelijke podiumplaats, maar moet hij ook genoegen nemen met de derde plek in het WK. Schumacher heeft ondertussen een voorsprong van net acht seconden op Montoya, maar die zal voor het einde van de race nog slinken.

Montoya komt te kort over eerste plaats
Juan-Pablo Montoya had nog acht ronden om zijn achterstand op Michael Schumacher goed te maken. Hoewel de Colombiaan de acht seconden in een aantal ronden weet te reduceren tot net vijf, komt hij tekort voor zijn tweede overwinning. Schumacher bevestigt zijn superioriteit van het gehele seizoen door ook de laatste Grand Prix van 2001 op zijn naam te schrijven. Montoya komt als tweede over de meet, gevolgd door David Coulthard. De Schot werd vier ronden voor het einde voorbij gelaten door teamgenoot Mika Häkkinen, zodat hij zijn vice-kampioenschap op het podium kon vieren. Met de tien punten die hij kreeg voor zijn zege, schuift Schumacher op naar de eerste plaats in het 'all-time' punten klassement. De viervoudig Wereldkampioen heeft nu tweeëneenhalve punt meer dan Alain Prost. Ook evenaart de Duitser het record van negen overwinningen in één seizoen, dat hij deelt met zichzelf (1994 en 2000) en Nigel Mansell (1992).

Laatste Grand Prix voor Jean Alesi
De Grand Prix van Japan was er ook één van afscheid. Jean Alesi reed zijn tweehonderdeerste Grote Prijs. Hij debuteerde in Frankrijk in 1989 en bleek een groot talent. In 1991 tekende hij bij zijn grote passie: Ferrari. De daaropvolgende jaren waren zwaar, want de Italiaanse stal beleefde een moeilijke periode. In 1995 was er voor Alesi een lichtpuntje, toen hij de Grote Prijs van Canada won. Het zou zijn enige overwinning blijven, ondanks twee jaar bij, toen, Wereldkampioenen Benetton. Vorig jaar beleefde de Fransman een dieptepunt toen hij, met de Prost-Peugeot, geen punten wist te behalen. Dit jaar haalde Alesi vier punten met de Prost-Acer en twee met de Jordan-Honda.

Afscheid voor Benetton Formula
Afgelopen weekeinde was ook de laatste Grote Prijs voor Benetton Formula. Het team dat in 1986 ontstond uit Toleman werd vorig jaar gekocht door Renault Sport en zal vanaf 2002 ook als zodanig door het leven gaan. Benetton beleefde haar hoogtepunt in 1994 en '95, toen het met Michael Schumacher tweemaal het Wereldkampioenschap voor Coureurs won en met Renault, in '95, de Constructeurstitel. Daarna ging het snel bergafwaarts, onder andere door het verlies van enkele kopstukken aan Ferrari en het vertrek van Renault, eind 1997. Dit jaar reed Benetton opnieuw met Renault-krachtbronnen, maar vanwege een nieuw concept kunnen de vruchten van de hernieuwde samenwerking pas in de komende seizoen worden geplukt.

Mika Häkkinen rijdt volgend jaar niet mee
Tijdens de Grand Prix van Italië, zes weken geleden, liet Mika Häkkinen weten volgend seizoen een 'sabbatical' te nemen. Zijn vaste plaats bij McLaren-Mercedes wordt ingenomen door een andere Fin: Kimi Räikkönen. Of Häkkinen in 2003 terugkeert, is nog maar de vraag. De tweevoudig Wereldkampioen lijkt zelf ook niet zeker van zijn zaak. Het voorlopig afscheid na de Japanse Grand Prix kan dus nog definitief blijken.

De uitslag:
1. Michael Schumacher, Ferrari: 1u 27m 33,298s
2. Juan-Pablo Montoya, Williams-BMW: +3,154s
3. David Coulthard, McLaren-Mercedes: +23,262s
4. Mika Häkkinen, McLaren-Mercedes: +35,539s
5. Rubens Barrichello, Ferrari: +36,544s
6. Ralf Schumacher, Williams-BMW: +37,122s
7. Jenson Button, Benetton-Renault: +1m 37,102s
8. Jarno Trulli, Jordan-Honda: -1 ronde
9. Nick Heidfeld, Sauber-Petronas: -1 ronde
10. Jacques Villeneuve, BAR-Honda: -1 ronde
11. Fernando Alonso, Minardi-European: -1 ronde
12. Heinz-Harald Frentzen, Prost-Acer: -1 ronde
13. Olivier Panis, BAR-Honda: -2 ronden
14. Enrique Bernoldi, Arrows-Asiatech: -2 ronden
15. Jos Verstappen, Arrows-Asiatech: -2 ronden
16. Alex Yoong, Minardi-European: -3 ronden

Niet gefinisht, wel geklasseerd:
17. Giancarlo Fisichella, Benetton-Renault: -6 ronden

Niet gefinisht:
18. Pedro de la Rosa, Jaguar-Cosworth: -8 ronden (olielek)
19. Tomas Enge, Prost-Acer: -11 ronden (remmen)
20. Eddie Irvine, Jaguar-Cosworth: -29 ronden (tankinstallatie)
21. Kimi Räikkönen, Sauber-Petronas: -48 ronden (ongeval)
22. Jean Alesi, Jordan-Honda: -48 ronden (ongeval)

Het Wereldkampioenschap:
1. Michael Schumacher, 123
2. David Coulthard, 65
3. Rubens Barrichello, 56
4. Ralf Schumacher, 49
5. Mika Häkkinen, 37
6. Juan-Pablo Montoya, 31
7. Nick Heidfeld, 13
8. Jacques Villeneuve, 12
9. Kimi Räikkönen, Jarno Trulli, 9
11. Giancarlo Fisichella, 8
12. Eddie Irvine, 7
13. Heinz-Harald Frentzen, Jean Alesi, 6
15. Olivier Panis, 5
16. Pedro de la Rosa, 3
17. Jenson Button, 2
18. Jos Verstappen, 1

1. Scuderia Ferrari Marlboro, 179
2. West McLaren Mercedes, 102
3. BMW Williams F1 Team, 80
4. Red Bull Sauber Petronas, 22
5. Lucky Strike British American Racing Honda, Benson & Hedges Jordan Honda, 17
7. Mild Seven Benetton Renault Sport, Jaguar Racing, 10
10. Prost Acer, 4
11. Orange Arrows Asiatech, 1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet