Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: "Koning van Spa"

Michael Schumacher maakte zijn bijnaam "Koning van Spa" eens te meer waar. Tijdens de Fosters Belgian Grand Prix boekte de Duitser zijn vijfde overwinning op het circuit in de Ardennen. Het betekende tegelijkertijd zijn 52e Grand Prix-zege, waarmee hij een nieuw record in de Formule 1 vestigde. De race werd overschaduwd door een zwaar ongeval van de Braziliaan Luciano Burti, waarvan de gevolgen gelukkig meevallen. Jos Verstappen eindigde als tiende.

Tekst: René de Boer
Foto's: Peter van Egmond

Ferrari deelt bij start eerste tik uit
Het weer in Spa toonde zich wisselvallig als vanouds. Een licht buitje direct voor de start zorgde voor onrust bij de teams. De beide BMW-Williams bezetten de eerste startrij, voor Michael Schumacher en de verrassing van de dag, Heinz-Harald Frentzen in de Prost-Acer. Het was echter deze Frentzen zorgde voor het afbreken van de startprocedure, doordat hij de auto niet in de eerste versnelling kreeg. Dat betekende voor de Duitser dat hij vanaf de laatste positie op de grid moest starten. Bij de tweede startpoging was het Montoya die een probleem had. De Williams-BMW bleef staan op de startopstelling en ook de Colombiaan moest dus van achteraan starten. Aldus ontbraken Montoya en Frentzen dus op de startopstelling en had Ralf Schumacher vrij baan.

De start van de race ging wel goed: Ralf Schumacher nam de leiding voor de beide Ferrari's en Fisichella, die dankzij een uitstekende start doorschoof naar de vierde plaats. Bij het aanremmen van Les Combes remde Michael Schumacher zijn jongere broer uit en veroverde de leiding. Jos Verstappen maakte opnieuw zijn reputatie als uitstekende starter waar: na een half rondje kwam de Limburger als veertiende door, maar verloor vervolgens weer een aantal plaatsen. Na een ronde luidde de volgorde: Michael voor Ralf Schumacher, Barrichello, Fisichella, Häkkinen en Coulthard. Ook Montoya reed met het mes tussen zijn tanden: de Colombiaan lag na een ronde al vijftiende en haalde daarna Verstappen in.

Luciano Burti

Alonso eerste uitvaller
De eerste uitvaller was Alonso, die na zijn zware crash in de warm-up op zondagmorgen toch niet geheel fit bleek. In de vijfde ronde ging het mis met Eddie Irvine en Luciano Burti. De beiden reden in de linkerbocht voor Blanchimont naast elkaar, maar er was te weinig ruimte en de beide auto's raakten elkaar. Burti knalde op volle snelheid de banden in en de Braziliaan bleef vastzitten in de auto. De safety-car kwam in de baan en onmiddellijk kwam er medische assistentie. De ongedeerd uitgestapte Eddie Irvine assisteerde de baanposten bij de pogingen om Burti te bevrijden. Kort daarna werd de race afgebroken. Burti werd per ambulance naar het medisch centrum op het circuit in Stavelot vervoerd. De eerste informatie luidde dat Burti bij bewustzijn was en zelfstandig ademde.

Bij de opwarmronde voor de herstart waren er opnieuw problemen voor BMW Williams: ditmaal was het Ralf Schumacher die niet wegkwam en achteraan het veld moest aansluiten. Niet meer van de partij was Kimi Räikkönen: de Fin was bij de crash van Burti blijven staan en vervolgens sloeg zijn Sauber niet meer aan, waardoor hij niet meer kon deelnemen aan de herstart.

Fisichella opnieuw goed weg
Michael Schumacher stond zo vooraan, voor Barrichello, Häkkinen en Coulthard. Fisichella had opnieuw een fantastische start en scoof door naar de tweede plaats. In de krappe bocht van La Source kwamen De la Rosa en Heidfeld met elkaar in aanraking, waardoor de Duitse Sauber-coureur de rechter voorvleugel van zijn auto verloor. Verrassend was ook het optreden van Button: de Brit reed op de vijfde plaats. Heidfeld zette een halve ronde later zijn Sauber langs de kant. Op hetzelfde punt kwam een ronde later ook het voortijdige einde voor Montoya: opnieuw moest de Colombiaan de strijd staken vanwege een opgeblazen motor. Ook voor Pedro de la Rosa was de race over, de Spanjaard parkeerde zijn Jaguar in de pits.

Na acht ronden luidde de volgorde: Schumacher voor Fisichella, Barrichello, Coulthard, Häkkinen, terwijl Button teruggevallen was tot de achtste plaats. Jos Verstappen toonde zich weer van zijn beste zijde: hij hield Olvier Panis en Ralf Schumacher rondenlang achter zich en maakte de Arrows zo breed als hij kon. In de tiende ronde kwam Verstappen binnen voor zijn eerste pitstop. Even daarvoor had hij Ralf Schumacher voorbij moeten laten, het motorvermogen van de BMW was duidelijk superieur aan dat van de Asiatech. Jos kreeg vier nieuwe banden en kwam zonder problemen weer weg. Hij sloot op de dertiende plaats weer aan.

Schumacher leidt
Door de vroege pitstop van de Ferrari-rijders reed Fisichella zelfs kortstondig aan de leiding, maar natuurlijk moest ook de Romein naar binnen en zo kreeg Michael Schumacher de eerste plaats weer terug. Opmerkelijk genoeg werden bij de Benetton van Fisichella alleen de achterbanden gewisseld. Olivier Panis moest naar binnen voor een stopstraf, omdat hij bij het uitrijden van de pitstraat over de witte lijn gereden was. Ondertussen bouwde Michael Schumacher zijn voorsprong op comfortabele wijze uit. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello had problemen: hij verloor in de 16e ronde de neus van zijn Ferrari. Kort daarna trof het noodlot ook Jenson Button, vrijwel op dezelfde plaats: in de Busstop-chicane brak de voorvleugel af op de curbstone. Daarop raakte hij de muur aan de buitenkant van de chicane. Daardoor brak het linker voorwiel en was de race over voor de jonge Brit.

Benetton eindelijk weer sterk
De andere Benetton met Fisichella reed op een bijzonder sterke tweede plaats, een tijd geleden dat de blauwe bolides zo ver vooraan reden! De Italiaan was een van de eersten die naar binnen kwam voor zijn tweede pitstop, hij stond 7,2 seconden stil en sloot op de derde plaats achter Coulthard weer aan. Tegelijkertijd kwam Häkkinen binnen, een ronde later gevolgd door Coulthard. De Schot kwam net achter Fisichella op de derde plaats de baan weer op. In ronde 26 stopte Michael Schumacher, hij stond 7,7 seconden stil maar bleef aan de leiding.

Coulthard zette Fisichella sterk onder druk. De Italiaan hield het hoofd koel en maakte geen fouten, maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen in de Schot. In de 28e ronde stak Coulthard hem in Les Combes aan de buitenkant voorbij. Zo bleef ook de volgorde tot aan de finish: Michael Schumacher vierde zijn vijfde overwinning in Spa en vestigde daarmee een nieuw record. De Duitser heeft nu 52 Grand Prix-zeges op zijn naam staan en gaat daarmee aan de leiding van de eeuwige ranglijst. Coulthard eindigde als tweede voor Fisichella. Häkkinen eindigde als vierde.

Spannend was de strijd in de slotfase van de wedstrijd om de vijfde plaats met Rubens Barrichello, Jean Alesi en Ralf Schumacher. Voor Alesi's Jordan-collega Trulli was de strijd echter voortijdig over: een enorme rookwolk achter zijn Jordan duidde op het einde van de Honda-motor. De frustratie bij de Italiaan was overduidelijk. Barrichello liep wat uit, maar Ralf Schumacher hield Alesi onder druk, maar de Fransman verdedigde zijn positie met hand en tand en stelde de zesde plaats veilig.

De uitslag :
1. Michael Schumacher, Dui, Ferrari, 1.08.05.002 (gem. 221,050 km/h)
2. David Coulthard, GBr, McLaren-Mercedes, op 10 ;098
3. Giancarlo Fisichella, Ita, Benetton-Renault, op 27;742
4. Mika Häkkinen, Fin, McLaren-Mercedes, op 36;087
5. Rubens Barrichello, Bra, Ferrari, op 54;521
6. Jean Alesi, Fra, Jordan-Honda, op 59;684
7. Ralf Schumacher, Dui, Williams-BMW, op 59;986
8. Jacques Villeneuve, Can, BAR-Honda, op 1.04;970
9. Heinz-Harald Frentzen, Dui, Prost-Acer, op 1 ronde
10. Jos Verstappen, Ned, Arrows-Asiatech, op 1 ronde
11. Olivier Panis, Fra, BAR-Honda, op 1 ronde
12. Enrique Bernoldi, Bra, Arrows-Asiatech, op 1 ronde
13. Tarso Marques, Bra, Minardi-Ford, op 4 ronden

Uitgevallen:
Jarno Trulli, Ita, Jordan-Honda (motor)
Jenson Button, GBR, Benetton-Renault (wielophanging)
Juan-Pablo Montoya, Col, Williams-BMW (motor)
Pedro de la Rosa, Spa, Jaguar-Cosworth (schade na aanrijding)
Nick Heidfeld, Dui, Sauber-Petronas (schade na aanrijding)
Kimi Räikkönen, Fin, Sauber-Petronas (motor)
Eddie Irvine, GBr, Jaguar-Cosworth (crash met Burti)
Fernando Alonso, Spa, Minardi-Ford (motor)
Luciano Burti, Bra, Prost-Acer (crash met Irvine)

Het Wereldkampioenschap:
1. Michael Schumacher, 104 punten
2. David Coulthard, 57
3. Rubens Barrichello, 48
4. Ralf Schumacher, 44
5. Mika Häkkinen, 24
6. Juan-Pablo Montoya, 15
7. Jacques Villeneuve, 11
8. Nick Heidfeld, 11
9. Kimi Räikkönen, 9
10. Jarno Trulli, 9
11. Giancarlo Fisichella, 8
12. Heinz-Harald Frentzen, 6
13. Olivier Panis, 5
14. Jean Alesi, 5
15. Eddie Irvine, 4
16. Jenson Button, 2
17. Jos Verstappen, 1
18. Pedro de la Rosa, 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet