Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Häkkinen meesterlijk in Spa

Hij leek verslagen te gaan worden door zijn grootste concurrent om de Wereldtitel Michael Schumacher, maar Mika Häkkinen zette vanaf pole position vertrokken de race naar zijn hand. Het ging de vliegende Fin echter allerminst gemakkelijk af in het Belgische Spa Francorchamps.

Tekst: Dirk van Zon
Foto: P.R.

Dat je het in Spa nooit weet qua weersbeeld werd ook dit jaar weer bewezen. Zowel vrijdag als zaterdag was het er namelijk schitterend weer geweest. Tijdens de warming-up training op zondagochtend viel de regen echter met bakken uit de hemel.

Pas vlak voor de race hield het op met regenen, wat dus een lastige keuze zou betekenen voor de heren coureurs. Wat zou het beste uitpakken; droogweer banden of regenbanden? Het was dan welliswaar opgehouden met regenen, maar de baan was nog kletsnat.

De wedstrijdleiding kon schijnbaar ook moeilijk kiezen en maakte een verkeerde gok: in geval van zware regenval kan men er namelijk voor kiezen om achter de safety-car te gaan starten. Dit om gevaarlijke situaties in de eerste paar meters te vermijden. Zoals vermeld was hiervan dus geen sprake; het was namelijk al opgehouden met regenen en het zonnetje maakte het asfalt droger en droger.

De wedstrijdleiding maakte echter een blunder door de race evengoed achter de safety-car te laten starten, hetgeen dus eigenlijk nergens op sloeg en meteen al een spannings-element wegnam uit de wedstrijd. Geen spannende start dus van de Belgische Grand Prix 2000 met coureurs die bij het aanremmen van La Source plaatsen willen opschuiven.

Het was dan ook Mika Häkkinen die de beste start had, want hij mocht namelijk achter de safety-car het tempo aanvoeren. Hij werd meteen op de huid gezeten door Jarno Trulli met de knalgele Jordan, die vanaf de 2e plaats was vertrokken.

Op de baan waren er amper positie wisselingen, behalve dan Pedro Diniz die terugviel. Hij had namelijk als enige de gok genomen om op droogweer banden te gaan starten. Alle overige coureurs kozen voor het rubber met waterafvoerend-profiel.

Na een aantal ronden vindt de als 3e gestarte Jenson Button (!) aansluiting bij Trulli en ook Michael Schumacher komt erbij (als 4e gestart). Op het moment dat Button de aanval plaatst op Trulli bij het aanremmen van de moeilijke Busstop-chicane, schiet Schumacher er als een duveltje uit een doosje voorbij. Button bedenkt zich namelijk en laat zijn Williams niet 'staan'. Het drietal gaat over start/finish en in de langzame La Source-bocht remt Schumacher absurd laat, maar pakt daarmee wel Trulli, die wijselijk enige ruimte geeft. Button ziet dat gaatje echter ook en wil ook meteen Trulli verschalken, maar als Trulli het gaatje dichtgooit raken beide bolides elkaar. Button kan verder, maar Trulli valt weer uit. Weer, daar de jonge Italiaan in Britse dienst dit jaar echt een super pechvol seizoen meemaakt.
Ondertussen droogt de baan gestaag op en komen de eerste rijders (o.a. Alesi en Verstappen) binnen voor profielloze banden.

Inmiddels heeft Häkkinen de leiding stevig in handen, maar Schumacher kan ook met deze wisselvallige omstandigheden prima overweg, want hij is onderweg naar de McLaren van de Wereldkampioen. Als Häkkinen ook nog eens, geheel door eigen schuld, spint in de bloedsnelle bocht Stavelot, pakt Schumacher de leiding over. Overigens was 's ochtends in de warming-up Giancarlo Fisichella met zijn Benetton er snoeihard afgeschoten in Stavelot, waarbij hij enkele meters door de lucht vloog en op zijn kop tot stilstand kwam.

Ondertussen is de Nederlander Jos Verstappen bezig om zich op te werken vanaf zijn slechte trainingsplaats (20e). Dat lukt echter maar mondjesmaat, daar hij bij de start natuurlijk niet de gebruikelijke plaatsjes kon pikken door de onnodige safety-car procedure. Bovendien heeft de Limburger (min of meer dus bezig aan zijn thuis Grand Prix) geen geschikte set-up kunnen vinden tijdens de trainingen. Tot overmaat van ramp rijdt hij tegen de achterkant van Fisichella''s Benetton aan. Achter diezelfde Fisichella rijdend door de Busstop-chicane zit Verstappen namelijk vlak achter de Benetton, als die opeens bij het uitkomen van het eerste deel van de bocht stilvalt. Een botsing is onvermijdelijk, schade aan de voorvleugel en een pitstop zijn het gevolg.
Ook de dan leidende Schumacher zoekt de pits op voor brandstof en vers rubber, maar raakt door zijn stop de leiding kwijt aan Häkkinen. Die gaat echter een ronde later naar binnen, wat de rollen dus weer omdraait. Op de 3e plaats rijdt inmiddels de tweede Schumacher in het F1 gezelschap; Ralf.

De laatste paar ronden gaan in en de apotheose lijkt een ware thriller te gaan worden. En dat wordt het dan ook, want dè twee kanshebbers voor de titel gaan een direct gevecht aan. Het publiek zit op de banken, want Häkkinen's McLaren/Mercedes blijkt vooral in het eerste deel (bij Eau Rouge naar beneden plus het daarachter volgende rechte stuk) een behoorlijk klap harder te lopen dan Schumacher's Ferrari. De Duitser kan de Fin enkele malen nog maar net afstoppen door de Ferrari heel 'breed te maken'.

Als Ricardo Zonta als achterblijver het gevecht dreigt te verstoren volgt echter een ongelofelijke inhaalpoging van Häkkinen: Zonta blijft in het midden van de baan rijden en als Schumacher ervoor kiest om buitenom te passeren, omdat er binnendoor niet genoeg ruimte is, zet Häkkinen de McLaren er toch binnendoor langs en pakt met deze alles of niks poging de leiding. Hij staat deze ook niet meer af en wint dankzij deze zeer gewaagde manoeuvre de race. De Fin bewees over een zeer groot hart te beschikken en verstevigde zijn leidende positie in de stand om de titel.
Naast Häkkinen mogen op het podium de gebroeders Schumacher plaatsnemen.

Jos Verstappen reed de Belgische race wel uit, maar kon met een teleurstellende 15e plaats natuurlijk niet tevreden zijn. "Natuurlijk baal ik enorm, vooral voor zoveel fans. Meer zat er echter niet in de auto hier op Spa", zei Verstappen na de race. Ook baalde hij van het feit dat Arrows niet echt meer ontwikkelingstijd steekt in de huidige wagen en dat er al een beetje naar volgend jaar wordt gekeken.
Aankomende week gaat hij wel weer testen. Eerst gaat hij echter op bezoek bij Peter Sauber in Zwitserland, om mogelijk te praten over een mogelijke transfer naar dat team.

Uitslag Grand Prix van België, Spa-Francorchamps:
1. Mika Häkkinen – McLaren/Mercedes
2. Michael Schumacher – Ferrari
3. Ralf Schumacher – Williams/BMW
4. David Coulthard – McLaren/Mercedes
5. Jenson Button – Williams/BMW
6. Heinz Harald Frentzen – Jordan/Mugen Honda
7. Jacques Villeneuve – B.A.R./Honda
8. Johnny Herbert – Jaguar/Cosworth
9. Mika Salo – Sauber/Petronas
10. Eddie Irvine – Jaguar/Cosworth
11. Pedro Diniz – Sauber/Petronas
12. Ricardo Zonta – B.A.R./Honda
13. Alexander Wurz – Benetton/Playlife
14. Marc Gené– Minardi/Fondmetal Ford
15. Jos Verstappen – Arrows/Supertec

Stand W.K. F1, coureurs:
1. Mika Häkkinen 74
2. Michael Schumacher 68
3. David Coulthard 61
4. Rubens Barrichello 49
5. Ralf Schumacher 20

Stand W.K. F1, constructeurs:
1. McLaren/Mercedes 125
2. Ferrari 117
3. Williams/BMW 30
4. Benetton/Playlife 18
5. Jordan/Mugen Honda 13

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet