Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Arrows Shake Down. Jos Verstappen verpulvert baanrecord Zandvoort

Zandvoort, 11 juni - Jos Verstappen heeft tijdens de grote Arrows-demonstratie op eerste Pinksterdag het baanrecord op het Circuit Park Zandvoort werkelijk verpulverd. De oude tijd, 1.24 en een beetje, stond sinds vorig jaar op naam van Ralf Schumacher in de Williams Supertec. Binnen vier ronden na de installation lap had de Boss al een lage 1.22'er op de klokken gezet: 1.22.053.

Tekst: Hans van der Klis
Foto's: Gerrie Hoekstra en Dirk van Zon

Voorzichtig was Jos Verstappen in elk geval niet, tijdens de eerste rondjes die hij op het circuit aflegde. Net als in 1996, toen hij tijdens de Marlboro Masters ook al in de Arrows een uitgebreide demonstratie gaf, gaf hij de 27.000 fans in Zandvoort waar voor hun geld. "Natuurlijk ga ik niet over de limiet", zei hij na zijn demonstratie. "We moeten de auto wel heel houden. Maar de tijd die je zet, zegt wel iets over het risico dat je wilt nemen", gaf hij even het verschil in intentie tussen Ralf Schumacher en hemzelf aan.

Arrows had groot uitgepakt. Het Britse team met het sterk Nederlandse karakter was met alle vier de rijders (Verstappen, De la Rosa, Webber, Albers) naar Zandvoort afgereisd, als een soort goedmakertje voor de eerder afgelaste lancering van het team in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van Arrows ziet Tom Walkinshaw zelf het team bijna als een half Britse, half Nederlandse onderneming. Van de vier coureurs kwam overigens alleen de tweede Formule 1-coureur, Pedro de la Rosa, niet in actie.

De Australiër Mark Webber, die het zo goed doet in de Formule 3000, was de hele dag druk als een soort veredelde limousine-chauffeur als bestuurder van de Arrows Two Seater, de tweezits Formule 1-auto die het team in navolging van McLaren heeft gebouwd. Naast een aantal gasten van sponsors Chello en Lost Boys mochten concertpianist Wibi Soerjadi en RTL 4 Formule 1-presentator Ruud ter Weijden een paar rondjes met Webber op stap. Naar verluidt moest de zestigjarige Ter Weijden zelfs een contract ondertekenen om de aansprakelijkheid van de organisatie bij eventuele calamiteiten af te dekken vanwege zijn vergevorderde leeftijd.

In totaal reed Webber meer dan vijftig rondjes en het publiek had het na een paar keer dan ook wel gezien. Op het moment dat Jos Verstappen toch nog tamelijk onverwacht achter het stuur kroop, werd het publiek pas echt overmeesterd door opwinding. Het blijft een vreemde paradox: terwijl de nationale autosport een tamelijk marginale aangelegenheid blijft, staat het publiek zodra er een Formule 1-auto in de ring komt massaal op de banken. Jos Verstappen heeft de grootste fanclub van alle Formule 1-coureurs, zelfs groter dan die van Michael Schumacher, maar van de nationale helden - Duncan Huisman, Sandor van Es - kan het grote publiek (nog) maar niet warm worden. Blijkbaar is er een verschil tussen Formule 1-fans en autosportliefhebbers. Aan de organisatie - het Circuit Park Zandvoort - ligt het in elk geval niet. De laatste jaren is er elk jaar wel een Formule 1-demonstratie op Zandvoort. Twee keer Williams, twee keer Arrows, twee keer Ferrari.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet