Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Uwe Alzen zet Litouwens Porsche-team op pole in Dubai

De kwalificatietraining van de 24-uur van Dubai werd een bevestiging van de verwachtingen. De professionele teams vatten meteen de koe bij de horens en gaven het initiatief ook niet meer uit handen. De pole-positie ging naar het Litouwense team Oktanas, dat de eerste startrij deelt met de Race Alliance Porsche 996 van Karl Wendlinger en Philipp Peter.

Tekst Matthe IJzerman, Fotografie: Tim Böhme en Matthe IJzerman

De eerste anderhalf uur van de kwalificatietraining stonden Philipp Peter en Karl Wendlinger met hun Race Alliance Porsche 996 bovenaan de tijdenlijst. Maar met nog dertig minuten te gaan nam de oude vos Uwe Alzen de eerste plaats over en stond die niet meer af.

 Porsche5

Maar voor een 24-uurs race stelt een pole-positie alleen niet zoveel voor. Het is meer een erekwestie. Waar het wel om draait is een snelle regelmaat, een evenwichtige teamsamenstelling en natuurlijk techniek die het een heel etmaal moet uithouden. Wat de tweede factor betreft liggen de verwachtingen voor het Litouwense team wat minder hoog dan voor een paar andere teams.

 Z4M

Zoals dat van Duller Autosport, dat vorig jaar de eerste editie van deze race won en nu met een nieuw project naar Dubai is gekomen. De BMW M Z4 Coupé is een door BMW Motorsport GmbH ontwikkelde auto, waarmee het Beierse merk zijn klantenkring in de FIA GT 3 klasse van dienst wil zijn. De deelname aan deze 24-uur is onderdeel van de ontwikkelingsfase en is na Silverstone al de tweede etmaalrace voor de auto. Er zit dan ook een sterke bemanning op, met de coureurs Dieter Quester, Jamie Campbell Walker, Dirk Werner en Philipp Peter. Qua rondetijden moet de BMW Z4 het tegen de Porsches afleggen, al is het verschil niet groot. En per tankbeurt kan de auto 3 tot 4 ronden langer rijden. “Het grootste voordeel zit hem echter in de gelijkwaardigheid van onze vier rijders”, legt Jamie Campbell Walker uit. “Een paar Porsche equipes mogen dan snellere kwalificatietijden hebben gereden, maar die hebben meestal één of twee snelle rijders, plus een paar anderen die het avontuur betalen maar gewoon minder snel zijn. En dat gaat hen opbreken. Als wij geen mechanische pech krijgen dan denk ik dat we de race gaan winnen”, voorspelt de Engelsman, die in dat opzicht toch zeker zware oppositie van de Konrad-Lechner Porsche mag verwachten.

 Porsche20

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet