Formule 1: Eindelijk weer winst voor Mika Häkkinen in Hongarije
Na drie pechvolle races lijkt het erop of McLaren Mercedes de pechduivel heeft overwonnen want het team had een succesvol weekend. Dit maal was het uiteindelijk toch weer Mika Häkkinen die de GP van Hongarije volledig naar zijn hand zette.
Tekst: Robert Servaas
In de vrije training van vrijdag vloog de Fin nog even naast de baan waardoor Eddie Irvine de kans kreeg de snelste tijd op de klokken te zetten. In de training van zaterdag werden de machtsverhoudingen weer rechtgezet want daar zette Häkkinen de snelste tijd neer. Op de voet echter gevolgd door Irvine die Coulthard achter zich liet. Mika Salo had een slechte training en moest genoegen nemen met een 18e startplaats.
De startopstelling met Irvine en Häkkinen op rij één en Fisichella naast Coulthard op rij twee beloofde veel spanning. Bij de start op het zonovergoten circuit in Hongarije maakte Häkkinen maximaal gebruik van zijn pole-position en ging als eerste bocht 1 in.
Coulthard kwam slecht weg en moest niet alleen Fisichella maar ook Frentzen, die vanaf de derde startrij kwam, voor laten gaan. Laatste in de top zes was Damon Hill die zodoende zijn startpositie wist te behouden. Als aan een touwtje reed de kopgroep tot aan ronde 29 in deze volgorde. Wel wist Häkkinen een forse voorsprong op te bouwen ten opzichte van Irvine.
Eerste uitvaller in de verder weinig spannende race was Diniz die na een spin zijn auto aan de kant moest laten staan. Jacques Villeneuve opende de eerste serie pitstops. Van de top zes kwam Fisichella als eerste binnen voor brandstof en nieuw rubber. De stop van Irvine stelde Häkkinen in de gelegenheid zijn voorsprong nog verder uit te bouwen zodat hij na zijn pitstop de nummer 1 positie kon handhaven. De meeste teams blijken op een tweestops strategie te zitten, behalve de goed rijdende Barrichello die slechts één stop maakt. Hierdoor weet hij op te klimmen naar de top zes.
In de 48e ronde is het Hill op dat moment rijdend op plaats zes die als eerste de pits opzoekt voor de tweede serie stops. Voor Fisichella wordt de tweede stop een drama. Zijn auto slaat af en wil niet meer aan de gang. Uitstappen is het enige dat hem rest. Häkkinens voorsprong is groot genoeg om ook bij de tweede stop de leiding te behouden. Ondertussen is er op de baan een gevecht gaande tussen Irvine en Coulthard om plaats twee en drie. Irvine geeft de Schot echter geen kans zodat het gevecht wordt voortgezet tijdens de pitstop. Beide coureurs gaan tegelijk naar binnen, maar de monteurs van beide teams zijn ook gelijk klaar zodat Irvine nog steeds voor Coulthard de pits uitrijdt. Met zijn nieuwe banden is Irvine duidelijk sneller dan Coulthard maar de banden van de Ferrari lijken na een rondje of vier volledig op te zijn want de rode bolide slingert alle kanten heen. Mede door de toenemende druk van Coulthard verremt Irvine zich een paar ronden voor het eind waardoor hij terugvalt naar plaats drie. Verder kent de race weinig uitvallers alleen moet Villeneuve zijn bolide opnieuw aan de kant zetten vanwege technische problemen. Alesi wordt acht ronden voor het eind binnengehaald voor een stop-en-go penalty die de Fransman duidelijk geirriteerd ondergaat. Met veel wielspin vertrekt hij weer richting baan maar twee ronden voor de finish geeft de bolide van Alesi alsnog de geest.
Met overmacht wint Häkkinen de GP van Hongarije. David Coulthard wordt tweede waardoor het sinds lange tijd weer een een/twee is voor McLaren. Door de bandenproblemen van Irvine lijkt Frentzen nog even een bedreiging te gaan vormen voor plaats drie maar de afstand tussen de twee is te groot en Irvine eindigt als derde maar blijft leider in het WK maar heeft nog slechts twee punten voorsprong op Häkkinen. Frentzen wordt vierde en Barrichello kan dankzij die eenstop strategie de vijfde plaats claimen. Hill wordt zesde zodat Eddie Jordan opnieuw zijn beide bolides in de top zes heeft. Mika Salo finisht met de tweede Ferrari uiteindelijk teleurstellend twaalfde.
Uitslag race:
1. Mika Hakkinen (McLaren Mercedes) 77 ronden in 1:46:23.536
2. David Coulthard (McLaren Mercedes) +9.706s
3. Eddie Irvine (Ferrari) +27.228s
4. Heinz-Harald Frentzen (Jordan Mugen Honda) +31.815s
5. Rubens Barrichello (Stewart Ford) +43.808s
6. Damon Hill (Jordan Mugen Honda) +55.726s
7. Alexander Wurz (Benetton Playlife) +61.012s
8. Jarno Trulli (Prost Peugeot) +1 ronde
9. Ralf Schumacher (Williams Supertec) +1 ronde
10. Olivier Panis (Prost Peugeot) +1 ronde