Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

BTCC: Na sensationele races op Silverstone wordt beslissing titel uitgesteld tot finale op Brands Hatch

start-32wagens

De beslissing in de British Touring Car Championship valt op het Grand Prix-circuit van Brands Hatch, na drie sensationele races op Silverstone, waarin de nodige verschuivingen in het klassement plaatsvonden. Tom Ingram, Jack Goff en Matt Neal behaalden voor een enthousiast publiek op Silverstone de overwinningen. Met slechts tien punten verschil tussen koploper Ash Sutton en achtervolger Colin Turkington, waarbij zelfs Gordon Shedden en Tom Ingram nog kansen hebben, verhuist de BTCC over twee weken naar Brands Hatch waar de ontknoping zal vallen.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: BTCC

veel-publiek
Veel publiek op Silverstone... BTCC leeft.


Race 1:
Speedworks Motorsport's Tom Ingram versloeg in de beginfase poleman Jack Goff en reed naar zijn vierde overwinning dit seizoen. Alleen Goff kon de Toyota-coureur nog enigszins volgen en bedreigen, totdat rode vlaggen een voortijdig einde maakten aan de wedstrijd. Adam Morgan reed naar een derde plaats, maar het was het ongeluk daarachter wat voor de nodige opschudding zorgde.Chris Smiley's Chevrolet en Aron Taylor-Smith's MG raakten elkaar in de 14de ronde op weg naar Maggotts, wat een kettingreactie teweeg bracht bij de wagens daarachter. Rob Collard's BMW raakte betrokken bij de crash. Zijn beschadigde wagen verliet de baan en schoof wild door het natte gras. Bij Becketts kwam de onbestuurbare wagen weer de baan op en ramde de ongelukkige Will Burns, waarbij ook Andrew Jordan betrokken werd. Het onfortuinlijke trio zorgde voor de nodige schade en brokstukken op de baan, waardoor de race voortijdig werd afgevlagd. Collard en Burns werden allebei voor controle naar het ziekenhuis vervoerd. Burns klaagde over pijnlijke ribben, maar beide rijders werden dezelfde dag nog uit het ziekenhuis ontslagen.

Race 2:
De rollen waren omgedraaid in de tweede race van de dag. Goff maakte in de beginfase korte metten met poleman Ingram. De Honda Civic Type R-rijder liet zich dit keer niet verrassen door Ingram en reed naar een overtuigende eerste overwinning voor zijn Eurotech team. De strijd om de laatste podiumplaats had ook invloed op het algemene klassement.

sutton

De strijdvaardige Sutton probeerde alles om de verdedigend rijdende Turkington te passeren. In de laatste ronde lukte het de Subaru-rijder om de BMW-coureur te passeren, maar deze inhaalactie had niet de goedkeuring van de wedstrijdleiding. Sutton werd na de wedstrijd bestraft met één seconde straftijd en moest bovendien de laatste wedstrijd op Silverstone helemaal achteraan aanvangen. Door deze beslissing kreeg Turkington alsnog de beker en de bloemen voor de derde plaats.Race 3:
De derde wedstrijd werd een thriller van jewelste. Halfords Yuasa Racing's Matt Neal reed vanaf een twaalfde startplaats sensationeel naar de winst. Ook podiumplaatsen voor de populaire WTCC-rijder Rob Huff en BTC Norlin Racing's Dave Newsham.

newsham
Dave Newsham is blij met zijn derde plaats.

Polesitter Newsham moest in de beginfase zijn meerdere erkennen in Rob Huff in zijn Vauxhall. Een oprukkende Ingram maakte het halverwege de race Huff heel moeilijk. Zij aan zij reden de twee rijders over de baan, maar het was alsnog Huff die de Toyota kon weerstaan. Ondertussen was Neal druk bezig om plaatsen goed te maken en verschalkte met relatief gemak Ingram, Newsham en Adam Morgan's Mercedes. De drievoudig BTCC-kampioen begon daarna de druk op te voeren bij koploper Huff, die in de 21ste van de 25 ronden zijn koppositie moest opgeven aan de sterk rijdende veteraan. Daarna was er geen vuiltje meer aan de lucht voor Neal, die naar zijn 61ste overwinning reed.

turkington

De titelstrijd kreeg in de slotfase nog een ongelofelijke ommekeer. Turkington, die natuurlijk optimaal wou profiteren van zijn achteraan gestarte rivaal, werd het slachtoffer van andermans crash.


crash

De man uit Ulster had al een aantal plaatsen verloren toen hij het slachtoffer werd van een botsing tussen Stephen Jelley's Ford en Jason Plato's Subaru direct voor hem. De BMW-rijder kon nergens meer naar toe en een zware botsing volgde. De titelkandidaat moest zijn wagen met flinke schade naar de pits brengen.

zonsondergang

De van achteren gekomen Sutton had op een elfde plaats nog het meeste te vieren. Met Turkington en regerend kampioen Gordon Shedden in de problemen, kon de Adrian Flux Subaru Racing-rijder zijn voorsprong in het klassement na dit weekend uitbreiden tot tien punten, voor de laatste drie wedstrijden op Brands Hatch waar nog 67 punten te verdelen vallen.sutton-turkington

Ronde 28, 29 en 30 van de Dunlop MSA British Touring Car Championship vinden plaats op 1 oktober aanstaande.

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 25 – Silverstone
1. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport 18 ronden
2. Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +0.728s
3. Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +1.754s
4. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +2.973s
5. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +3.775s
6. Ant WHORTON-EALES (GBR) AmDtuning.com with Cobra Exhausts +5.107s
7. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +6.525s
8. Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing +7.339s
9. Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +8.704s
10. Michael EPPS (GBR) TAG Racing +9.588s

jack-koff

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 26 – Silverstone
1. Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing 22 ronden
2. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +4.910s
3. Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +5.703s
4. Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +5.528s (+1 sec.straf)
5. Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +7.749s
6. Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +8.438s
7. Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +8.680s
8. Rob HUFF (GBR) Power Maxed Racing +9.038s
9. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +9.260s
10. Michael EPPS (GBR) TAG Racing +9.547s

matt-neal

2017 Dunlop MSA British Touring Car Championship – Ronde 27 – Silverstone
1. Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing 25 ronden
2. Rob HUFF (GBR) Power Maxed Racing +0.728s
3. Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +0.997s
4. Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +1.434s
5. Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +1.865s
6. Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +3.006s
7. Chris SMILEY (GBR) BTC Norlin Racing +3.626s
8. Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +3.761s
9. Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +5.568s
10. Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +6.457s

Stand:
1. Ashley Sutton (Adrian Flux Subaru Racing) 338*
2. Colin Turkington (Team BMW) 328
3. Gordon Shedden (Halfords Yuasa Racing) 272
4. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 271
5. Rob Collard (Team BMW) 256
6. Jack Goff (Eurotech Racing 215
7. Matt Neal (Halfords Yuasa Racing) 214
8. Andrew Jordan (BMW Pirtek Racing) 200
9. Adam Morgan (Ciceley Motorsport) 180
10. Mat Jackson (Team Shredded Wheat with DUO) 175

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet