Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Ehrlacher en Michelisz winnaars in Argentinië, klapbanden kosten Catsburg kostbare punten

170716 WTCC R2 Start
Nicky Catsburg, hier nog aan de leiding na de start van race twee

Yann Ehrlacher met zijn RC Motorsport-Lada en Norbert Michelisz in de fabrieks-Honda zijn de beide racewinnaars tijdens het weekeinde van het FIA WK Toerwagens op het Circuito Termas de Río Hondo in Argentinië. Terwijl Ehrlacher, de neef van viervoudig wereldkampioen Yvan Muller, zijn eerste overwinning in he WTCC in de schoot geworpen kreeg na een tijdstraf voor de Brit Tom Chilton vanwege een discutabele inhaalmanoeuvre in de openingsronde, en Michelisz zijn tweede seizoenszege behaalde, zag onze landgenoot Nicky Catsburg zijn kansen op een goede klassering in beide races teniet gedaan door klapbanden, terwijl Catsburg als 'pole-sitter' in de 'main race' juist zo'n goede uitgangspositie had. Na de pech in Argentinië speelt de Amersfoortse Volvo-rijder feitelijk geen rol meer in de strijd om de kampioenstitel. Tom Coronel eindigde in de eerste race als negende en in de tweede wedstrijd als tiende, dus scoorde in ieder geval nog drie WK-punten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC

Bij de start van de eerste race nam Ehrlacher vanaf pole-position de leiding. In de tweede bocht kwamen de beide Honda's van Monteiro en Michelisz met elkaar in botsing, waarbij de Hongaar een lekke band opliep en de pits in moest. Tom Chilton in de Sébastien Loeb Racing-Citroën profiteerde en klom op naar de tweede plaats, waarop hij in de vierde bocht een aanval plaatste op Ehrlacher in de strijd om de leiding. Daarbij zette hij zijn Citroën tegen de zijkant van Ehrlachers Lada en nam zo de leiding over, maar later oordeelden de sportcommissarissen dat hij daarmee toch een beetje te ver was gegaan en legden een tijdstraf op. Achter Ehrlacher reed Mehdi Bennani op de derde plaats, gevolgd door Campos-Chevrolet-rijder Esteban Guerrieri, die de vierde plek had overgenomen van Thed Björk. Die had op zijn beurt zijn Volvo-merkgenoten Catsburg en Girolami achter zich.

170716 WTCC Guerrieri Bjoerk
Björk en Guerrieri hadden het met elkaar aan de stok

Na een strijdtussen Björk en Guerrieri kon Catsburg opklimmen naar de vijfde positie, maar zag vervolgens zijn kansen teniet gedaan door een lekke linker voorband in de zevende ronde. Girolami was een ronde later uit de strijd vanwege technische problemen. Ondertussen reed Chiton nog steeds voor Ehrlacher, maar hadden de sportcommissarissen bekendgemaakt dat Chilton een tijdstraf van vijf seconden zou krijgen vanwege zijn actie tegen de Fransman in de eerste ronde. De 3,5 seconden die de twee aan de finish scheidden was dus niet genoeg, zodat Chilton weliswaar als eerste over de eindstreep kwam, maar Ehrlacher tot winnaar werd uitgeroepen. Achter Bennani en Guerrieri werd Chilton met tijdstraf als vierde geklasseerd, voor Monteiro, Björk, Huff, Filippi en Coronel.

170716 WTCC Termas de Rio Hondo uitslag opening race

170716 WTCC Ehrlacher R1
Yann Ehrlacher won race één

Bij de start van race twee nam pole-sitter Catsburg de leiding, gevolgd door Honda-rijders Michelisz en Monteiro. Esteban Guerrieri kende wat problemen bij de start, waarop Girolami en Chilton hem moesten ontwijken en door het gras moesten. Girolami nam aanvankelijk de vijfde plaats over, maar verloor die later weer aan Guerrieri en viel vervolgens nog een plek terug achter Bennani. Catsburg leek ondertussen op weg naar zijn tweede overwinning van het seizoen, totdat in de zevende ronde opnieuw de linker voorband van zijn Volvo klapte en hij voortijdig strandde.

170716 WTCC Catsburg
Een geklapte linker voorband speelde Nicky Catsburg in beide races parten

Daardoor kwam de leiding in handen van Norbert Michelisz, voor Monteiro en Björk. Michelisz reed vervolgens zonder problemen de overwinning naar huis, op een halve seconde gevolgd door zijn teamgenoot Monteiro, terwijl Björk zorgde voor een schrale troost voor Volvo met in ieder geval nog een podiumplaats. Tom Coronel kwam als tiende over de eindstreep. In het kampioenschap heeft Tiago Monteiro als leider nu twaalf punten voorsprong op Björk, terwijl Michelisz met zijn succes van vandaag is opgeklommen naar de derde plaats in de WK-stand.

170716 WTCC Termas de Rio Hondo uitslag main race

170716 FIA WTCC stand na 12 van 20 races

170716 WTCC Coronel R2
Tom Coronel scoorde in beide races WK-punten

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet