Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Mehdi Bennani wint eerste 'joker lap'-race in WTCC-historie

170625 FIA WTCC Vila Real Start R1
Start van de 'opening race' in Vila Real

Weer een noviteit in het FIA WTCC: de eerste van de twee races op het stratencircuit van Vila Real gaat de geschiedenisboeken in als de eerste WK-race in de autorensport waarin de coureurs in rallycross-stijl een 'joker lap' in de wedstrijd aflegden. De overwinning was voor de Marokkaan Mehdi Bennani in de Sébastien Loeb Racing-Citroën C-Elysée WTCC, terwijl Honda-rijder Tiago Monteiro voor eigen publiek genoeg had aan de tweede plaats om de leiding in de WK-stand over te nemen van Nicky Catsburg, die als vijfde eindigde. Zoals gemeld is Catsburg de enige Nederlander die vandaag tijdens de WTCC-races in actie komt, nadat Coronel werkloos is vanwege de te zware schade aan zijn Chevrolet na de aanrijding met een brandweerauto in de vrije training van gisteren. De derde plaats in de 'opening race' was voor Thed Björk, die daarmee de best geklasseerde Volvo-rijder was.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Honda-rijder Michigami start als tiende in Q2 vanaf de pole-position voor de eerste van de beide WTCC-races op het circuit van Vila Real. Hij pakt pakt vanaf pole bij de start de leiding, terwij Bennani vanaf de vierde startplaats direct de Volvo van Nestor Girolami en de Campos-Chrvrolet van Esteban Guerrieri inhaalt en daarmee tweede is. Al snel verliest Michigami zijn leidende positie aan de hevig aandringende Bennani, die daarmee de kop overneemt. Tiago Monteiro is ondertussen al opgeklommen van de zevende naar de vierde plaats.

170625 FIA WTCC Vila Real R1 Jokerlap
Tom Chilton rijdt aan de 'verkeerde' kant langs de rotonde: de eerste 'joker lap'

In de derde ronde is Tom Chilton de eerste die de 'joker lap' maakt, gevolgd door Catsburg, Huff en Michelisz. Een ronde later komen Monteiro en Björk binnen voor hun alternatieve ronde, waarbij Björk voor Chilton weer de baan op komt en zo een positie wint. Bennani, die vooraan het veld enigszins bij de concurrentie is weggelopen, komt in ronde zes binnen, waarna hij voor Michigami en Girolami weer terugkeert in het veld. De Japanner valt vervolgens verder en verder terug en moet met een lekke band later de pits in, waar hij de strijd staakt.

Bennani komt uiteindelijk als winnaar over de eindstreep, gevolgd door Monteiro, die in de laatste ronden het gat naar Bennani steeds kleiner maakte, maar nog geen aanval wist te plaatsen. Björk komt als derde over de eindstreep, voor Chilton, Catsburg, Huff, Michelisz en Girolami.

170625 FIA WTCC Vila Real Catsburg
'Kerb-hopping' op het Portugese stratencircuit, hier Nicky Catsburg

170625 FIA WTCC Vila Real uitslag opening race

170625 FIA WTCC Vila Real R1 Bennani
Een dolgelukkige Mehdi Bennani als winnaar op de hoogste trede van het podium
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet