Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Aankomend Pinksterweekend races op Circuit Zolder en Circuit Zandvoort

20170529 team info zolder press

Voor de echte 'die hard' racefans zijn komend weekend de circuits van Zolder en Zandvoort 'The places to be'. Op Zolder is er een prachtig programma met heftige autosport, op Zandvoort komt er maar één merkencup met een mooi groot veld in actie en is het programma wat minder tot de verbeelding sprekend.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PR

De Blancpain GT Series rijden twee sprintraces van een uur met op zaterdag een kwalificatierace en op zondag de hoofdrace. Maar liefst 33 spectaculaire GT's zijn ingeschreven waaronder de Nederlandse inbreng van Robin Frijns, Carlo van Dam, Pieter Schothorst, Loris Hezemans, Max van Splunteren en Jules Szymkowiak.DEELNEMERSLIJST

Op zaterdag rijdt de TCR Benelux hun 'Long Race', gevolgd door de vier sprintraces op zondag. We hebben op Zandvoort tijdens de Verstappen dagen gezien hoe spectaculair dit kan zijn. Kijken of Mika Morien zijn mooie derde podiumplek op Zandvoort kan herhalen of zelfs nog kan verbeteren.

De derde hoofdmoot van het New Race Festival Blancpain GT Series weekend wordt ingenomen door de tweede manche van het Belgian Endurance Championship BELCAR, die op zondag een race van twee uur rijden.

TIJDSCHEMA

Amateurstrijd op Zandvoort
Net als bij de Paasraces moeten we de traditionele Pinksterraces op Circuit Zandvoort niet meer gaan vergelijken met de Nederlandse kampioenschapstrijd tussen de diverse door de importeur gesteunde merkencups van enkele jaren geleden. Geen overvolle paddocks met feestende relaties en sponsors, maar terug naar de basis, waarbij het plezier en 'betaalbaarheid' in de autosport centraal staat.
Volgens het persbericht gaan we een fantastisch weekend op Zandvoort tegemoet. Zeven raceseries maken hun opwachting, waardoor het publiek volop kan genieten van toerwagenraces, snelle formulewagens, cupracers en interessante klassiekers. Net als vorig jaar zal er bij de Pinksterraces alleen op zaterdag en zondag (1e pinksterdag) geracet worden.

Persbericht - Pinksterraces2017-pre-1-Bakker

Conrad Mazda MaX5 Cup

De gelukkig wel door de importeur gesteunde Conrad Mazda MaX5 Cup is de grootste merkencup van het Pinksterweekend. Bijna vijftig felle Mazda MX-5 roadsters racen op zondag 4 juni hun twee wedstrijden. Altijd spectaculair en prachtig om aan mee te doen en leuk om te zien.

Persbericht - Pinksterraces2017-pre-2-Essay

Marcel Albers Memorial Trophy
Het programma wordt ook gesierd door de populaire Marcel Albers Memorial Trophy. In deze klasse wordt gestreden om een trofee ter nagedachtenis aan Marcel Albers, het enorme talent van begin jaren '90, die jammerlijk om het leven kwam tijdens een Formule 3-race op Thruxton in 1992. Aan de start verschijnen diverse Formule Ford Kent formulewagens met coureurs uit verschillende landen. Tijdens de Pinksterraces komen de 20 Formule Ford racers tweemaal in actie. Jammer genoeg niet zoveel deelnemers als vorig jaar. De Fransen zijn er niet en ook de Engelsen hebben hun eigen race op Knockhill.

Persbericht - Pinksterraces2017-pre-3-Essay

STWC
Ook de nieuwe Nederlandse serie genaamd STWC is van de partij. De STWC (Super ToerWagen Cup) staat open voor alle toerwagens, GT's en geselecteerde silhouettes. Twee wedstrijden van elk vijftig minuten, inclusief verplichte pitstop, staan op het programma voor zondag 4 juni. Hopelijk weet de organisatie meer auto's op de baan te krijgen dan tijdens de Paasraces. Wij worden niet vrolijk van een endurance race van 2 x 50 minuten met een 13-tal wagens, ook nog verdeeld in diverse klassen.

DMV BMW Challenge
Vanuit Duitsland is de DMV BMW Challenge aanwezig met een gevarieerd startveld. Twee wedstrijden staan op het menu voor de klasse die gekenmerkt wordt door de verschillende modellen en types met het merk BMW als gemeenschappelijk element. De startopstelling wordt gesierd door populaire racers als BMW 325i E30, Z4 M-Coupe, M3 E36 en BMW E30 V8. We zijn benieuwd.

Mazda MX5 Cup Championship UK
Natuurlijk ontbreekt ook de Engelse inbreng niet. Zo is het Mazda MX5 Cup Championship UK van de partij onder de vlag van de 750 Motor Club. Ook hier staan felle gevechten en veel close racing centraal. Rond de 18 wagens maken in drie sprintraces uit wie de bekers mee naar Engeland nemen.

Equipe GTS
Liefhebbers van klassieke racers kunnen ook volop genieten. Zo maakt de Equipe GTS zijn opwachting tijdens de Pinksterraces met een grid van meer dan twintig auto's uit de vroegere racejaren. Het startveld omvat succesvolle racers als de MGB, TVR Grantura, Austin Healey, Lotus Elite, Triumph TR en Porsche 911. De serie heeft een race op zowel zaterdag als zondag.

Persbericht - Pinksterraces2017-pre-4-Essay

Historic Monoposto Racing
Tot slot komt de Historic Monoposto Racing serie in actie met snelle Formule 3, Formule Ford 2000 en Formule Vee's uit de jaren '70 en '80. Volgens organisator Helana van der Wouden komen er 10 FF1600, 15 FF2000 en 6 F3's aan de start en dat belooft veel. Twee races zullen worden verreden.

We missen toch in het programma de SMP Formula 4 NEZ, die vorig jaar twee maal op Zandvoort aanwezig waren. Jammer dat de door de KNAF Academy gesteunde rijders Bent Viscaal en John Peters dit jaar niet op Zandvoort te bewonderen zijn. Dit geldt nog meer voor de twee talenten van de KNAF Talent First, Richard Verschoor en Jarno Opmeer, die het hele jaar niet met hun Formule Renault 2.0 in Nederland te zien zijn. Vreemd is ook dat het NK CityBug, racen met kleine betaalbare autootjes, gesteund door de KNAF, niet op de Pinksterraces rijden. Die races waren vorig jaar een verademing om te zien. Tijdens de Verstappen dagen had deze klasse aan de vele toeschouwers kunnen laten zien dat betaalbare autosport nog mogelijk is. Een gemiste kans toen en nu ook weer.

Tijdens de Pinksterraces is het duingebied aan de buitenzijde van het circuit gratis toegankelijk voor alle bezoekers. Er is geen toegangsbewijs nodig.

TIJDSCHEMA

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet