Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

ETCC: Lekke banden kosten Schreiber en Rikli succes, Fulín en Stefanovski profiteren

170527 FIA ETCC Stefanovski
Stefanovski schreef de tweede race op zijn naam

In de schaduw van het FIA WK Toerwagens, met het prachtige succes voor Nicky Catsburg, werkte ook de FIA European Touring Car Cup dit weekeinde twee wedstrijden af op de Nürburgring-Nordschleife. Een goed bewaard geheim, want zelfs in de TV-uitzendingen van Eurosport kwamen de ETCC-rijders niet in beeld, afgezien van één incident dat voor gele vlaggen zorgde en de inhaalmanoeuvres van Tiago Monteiro, die zich na de schade in race één tijdens de tweede wedstrijd eerst een weg door het ETCC-veld moest banen. Na de Honda-successen van Christjohannes Schreiber op de Hungaroring was het ditmaal SEAT dat de overwinningen in beide ETCC-wedstrijden kon vieren. De Tsjech Petr Fulín won de eerste race, de Macedoniër Igor Stefanovski schreef de tweede wedstrijd op zijn naam. Fulín kwam daarmee tot op één punt van Schreiber in de tussenstand. De Zwitser beleefde op de Nordschleife een weekeinde om snel te vergeten, maar mag zich na drie van de zes weekeinden nog wel 'Halbzeitmeister' noemen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA ETCC

De uitgangspositie van Schreiber was goed: hij kwam met een voorsprong van 16 punten naar de Duitse ETCC-ronde en startte vanaf de pole-position voor de eerste race. Aanvankelijk voerde hij ook het veld aan, maar een klapband op hoge snelheid maakte al snel een einde aan zijn ambities. Weliswaar haalde hij nog de pits, maar de aangerichte schade aan de Rikli Motorsport-Honda Civic was te groot om in de tweede race te kunnen starten. "Ik was na de start heel voorzichtig, maar bij Hatzenbach drong er al rook van de banden in het interieur", vertelde Schreiber naderhand. "Daar schrok ik van, dus ik liet Fulín voorbij. Later ging het beter en pushte ik meer, maar toen ging het mis waar Niki Lauda ooit crashte (Bergwerk, RdB). Daarna was ik alleen nog maar passagier." Na de voortijdige exit van Schreiber was voor Petr Fulín de weg vrij om zijn tweede overwinning van het seizoen binnen te halen. Hij zegevierde met de ruime marge van ruim acht seconden. In de strijd om de tweede plaats passeerde Stefanovski met een klassieke slipstream-actie aan het eind van de Döttinger Höhe Fábio Mota, die genoegen moest nemen met de derde positie, voor Honda-rijders Norbert Nagy en Peter Rikli.

170527 FIA ETCC Nurburgring uitslag race 1

170527 FIA ETCC Fulin
Peter Fulín kwam met een overwinning en een derde plaats tot op één punt van Schreiber

In race twee leek Rikli op weg naar zijn eerste overwinning van het seizoen, maar net als bij zijn team- en landgenoot Schreiber in de eerste wedstrijd verhinderde ook in dit geval een klapband het succes. Zo strandde Rikli in de laatste ronde, wat voor Igor Stefanovski de weg vrij maakte naar de overwinning. Na een verbeten strijd met Fulín in de slotfase eindigde Fábio Mota met een marge van twee tienden van een seconde als tweede. Achter Fulín kwam de Duitser Andreas Pfister, die op basis van de 'reversed grid' vanaf pole was gestart, als vierde over de eindstreep.

170527 FIA ETCC Nurburgring uitslag race 2

170527 FIA ETCC Stand na 6 van 12 races
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet