Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Tiago Monteiro zorgt voor Portugees succes in 'opening race' Hungaroring

170514 WTCC R1 Monteiro Chilton
Tiago Monteiro won zonder problemen de eerste race op de Hungaroring

Wellicht geïnspireerd door de Portugese winst in het Eurovisie-songfestival van gisteren (de favoriete bezigheid van Honda-WTCC-perschef Jamie O'Leary) zorgde Tiago Monteiro ook voor Portugees succes in de openingsrace van het FIA WK Toerwagens op de Hungaroring. Na een verprutste start van pole-sitter John Filippi nam de Honda-coureur de leiding in de race en reed vervolgens een probleemloze start-finishzege naar huis. De beide Britse Citroën-rijders Tom Chilton namens Sébastien Loeb Racing en Rob Huff voor Allinkl.com-Münnich Motorsport eindigden als tweede en derde. Nicky Catsburg kwam als vijfde over de eindstreep, Tom Coronel werd als negende geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Bij de start komt pole-sitter John Filippi niet weg. Alle anderen komen voorbij de stilstaande Citroën. Monteiro pakt de leiding voor Chilton. Michelsz strijdt met Björk en Girolami en gaat er voorbij. Björk loopt schade aan de wielophanging op en valt uit. Michelisz heeft ook schade en rijdt de pits in, eenzelfde tragische vertoning als vorig jaar voor hem in Hongarije. Huff en Guerrieri strijden om de vierde plaats, achter de sterk gestarte Girolami. Coronel rijdt op de tiende plaats, achter de beide Fransen Panis en Ehrlacher. Panis en Ehrlacher strijhden met elkaar, Coronel probeert te profiteren maar krijgt plaats in de vierde ronde een tik van Panis. Filippi haalt Michigami in en is elfde.

170514 WTCC R1 Start
Start met Monteiro voor Chilton

Aan het eind van de vierde ronde passeert Huff Guerrieri en neemt daarmee de vierde plaats over, terwijl Michelisz andermaal de pits in rijdt. Coronel strijd heftig met Panis, terwijl Ehrlacher wat uitloopt. Achter Coronel rijdt Filippi het gat dicht. In de vijfde ronde gaat Coronel er voorbij en is negende. Monteiro leidt nog steeds voor Chilton, Girolami, Huff en Guerrieri. Huff zet Girolami meer en meer onder druk. Filippi haalt ondertussen Panis in en is daarmee tiende.

Nicky Catsburg rijdt ondertussen op de vijfde plaats en komt dichter en dichter bij Guerrieri. In de achtste ronde remt Catsburg de Argentijn met een mooie manoeuvre uit en neemt zo de vierde plaats over. Guerrieri heeft vervolgens Bennani formaatvullend in zijn achteruitkijkspiegel, terwijl Huff Girolami aanvalt met een licht contact in de negende ronde. Huff krijgt daarvoor een waarschuwing van de wedstrijdleiding. In de elfde ronde houdt Huff het gas erop in de links-rechtscombinatie in het infield en neemt zo de derde plaats van Girolami over. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Honda-rijder Monteiro wint voor de beide Citroëns van Chilton en Huff, dan Girolami en Catsburg namens Volvo, Guerrieri en Bennani, Ehrlacher en Coronel. Panis completeert de top tien.


170514 WTCC Hungaroring uitslag race 1

170514 WTCC R1 podium

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet