Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Rob Huff voor het eerst sinds Macau 2012 op pole-position

170513 WTCC quali Huff
Blijdschap bij Rob Huff na zijn eerste WTCC-pole in vierenhalf jaar!

In de kwalificatie van het FIA WK Toerwagens op de Hungaroring werd Rob Huff in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Citroën C-Elysée de derde pole-sitter in drie evenementen dit seizoen. De Brit mocht als laatste aan de bak in Q3, de 'single-lap showdown' voor de snelste vijf rijders, en gaf met een tijd van 1:48,264 miuten de verzamelde concurrentie het nakijken. Mehdi Bennani maakte er een volledige eerste startrij voor Citroën van, maar kwam niet minder dan 0,327 seconde op Huff tekort. Beste landgenoot in de startopstelling is Nicky Catsburg, die zich achter de opnieuw sterk rijdende Argentijn Esteban Guerrieri in de Campos-Chevrolet als snelste Volvo-rijder op de vierde plaats kwalificeerde. Tom Coronel kwam met de ROAL-Chevrolet niet verder dan de 13e positie. Opmerkelijk was dat geen enkele Honda-rijder, allemaal met 80 kg aan boord, de sprong naar Q3 wist te maken, ook lokale held Norbert Michelisz niet. Voor Honda was er echter wel winst in de MAC3-sessie, de ploegentijdrit voor fabrieksteams.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

170513 WTCC kwali-Catsburg
Nicky Catsburg was het snelst in Q1 en start morgen als vierde in de 'main race'

Na een halfnatte eerste vrije training en een tweede sessie op een door regen natte baan was de kwalificatie de eerste keer dit weekeinde dat de WTCC-coureurs op een droge en zelfs warme Hungaroring in actie kwamen. In de eerste kwalificatie was Nicky Catsburg het snelst in het 16 rijders sterke veld, maar uiteraard zat er nog meer in dan de tijd van 1:48,995 minuten, die de Amersfoorter op de klokken zette. Opmerkelijk was dat de tijden van Catsburg, Rob Huff, die slechts 0,003 seconde op onze landgenoot tekort kwam, en Tiago Monteiro als derde, binnen 0,073 seconde van elkaar lagen, en dat met drie verschillende auto's. Tom Coronel kwam 0,056 seconde tekort om door te mogen naar Q2 en moet derhalve genoegen nemen met de 13e startplaats voor zowel de 'opening race' als de 'main race' van morgen. Met name in de laatste sector verloor Coronel veel. "Geen idee waarom, maar de auto reageerde niet zoals we wilden", liet hij naderhand weten. Naast Coronel haalden ook Aurélien Panis en Daniel Nagy in de beide Zengö-Honda's en Kevin Gleeson in de Lada de tweede kwalificatie niet.

170513 WTCC quali Coronel
Hoofdbrekens voor Tom Coronel, die niet verder kwam dan de 13e tijd

In Q2 reed Rob Huff met 1:48,494 minuten de snelste tijd, gevolgd door Esteban Guerrieri, Medhi Bennani en de beide Volvo-rijders Nestor Girolami en Nicky Catsburg. Norbert Michelisz, bij elke ronde als altijd in Hongarije begeleid door het luide getoeter van zijn duizenden fans op de tribune kwam als zesde en beste Honda-coureur nog het dichtst in de buurt van plaatsing voor Q3, maar bleef uiteindelijk toch op de zesde positie steken. Tom Chilton, Monza-winnaar Thed Björk, Tiago Monteiro en John Filippi completeerden de top tien. Filippi mag als tiende uit Q2 morgen vanaf pole-position starten voor de 'opening race'.

170513 WTCC kwali Huff actie
Rob Huff op weg naar de pole-position met zijn Allinkl.com-Münnich Motorsport-Citroën

In de beslissende kwalificatieheat kon Rob Huff eerst toekijken hoe zijn concurrenten het deden, alvorens zelf zijn snelle ronde te rijden. Die was zoals gemeld dus genoeg voor pole-position, Huffs eerste WTCC-pole sinds de finale van het seizoen 2012 (!) op het stratencircuit van Macau. De statistici van het WTCC becijferden dat de Brit vier jaar, vijf maanden en zeven dagen 'droog' had gestaan... "Het was lastig om tien minuten te moeten wachten, terwijl iedereen toekeek. Ik wilde het team niet teleurstellen, want ik wist dat de auto goed genoeg was voor de pole-position", aldus Huff.

170513 WTCC quali Honda Mac3
Voor het eerst dit jaar winst voor Honda in MAC3

In de MAC3-ploegentijdrit ging, na Volvo-successen op Marrakesj en Monza, de winst voor het eerst dit jaar naar Honda, mede omdat Volvo-rijder Nestor Girolami vanwege vibraties in zijn auto zijn merkgenoten Björk en Catsburg niet kon bijhouden. Zo was er succes voor de Honda-mannen Ryo Michigami, Tiago Monteiro en Norbert Michelisz.

170512 FIA WTCC Hungaroring uitslag kwalificatie
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet