Formule 2: Leclerc met dank aan safety car naar zege in Barcelona, De Vries niet verder dan P11

Charles Leclerc mocht er een beetje de safety car voor bedanken, maar de Monegask maakte het op Barcelona foutloos af om zijn tweede F2-zege in drie races te boeken. De Ferrari-junior van Prema neemt daarmee meteen al een grote voorsprong in het kampioenschap. Luca Ghiotto (Russian Time) – op dezelfde strategie als Leclerc – werd tweede, vóór Oliver Rowland (DAMS), die zonder de safety car mogelijk de race had kunnen winnen. Nyck de Vries kon zijn kwalificatiesnelheid niet doortrekken tot in de race en werd ook slachtoffer van de safety car. De Nederlander kwam niet verder dan de 11e plaats (UPDATE: na een straf voor Boschung werd dat P10).
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship
Het beslissende moment van de race kwam in de negende ronde, toen Sergio Canamasas stilviel. De Trident-auto bleef midden op de baan staan, waardoor er meteen een virtual safety car werd afgekondigd. Toen de marshals de auto niet snel genoeg aan de kant kregen, moest de echte safety car alsnog de baan op.

Poleman Charles Leclerc en daarnaast Jordan King, Nobuharu Matsushita, Gustav Malja, Luca Ghiotto en Ralph Boschung waren toen al naar binnen geweest om te wisselen van de options naar de primes. De achterstand die ze daarmee hadden opgelopen, werd in één keer tenietgedaan. Voor de koplopers die op de hardere band waren gestart – Alex Albon (die na een topstart meteen Nyck de Vries te pakken had) – Oliver Rowland, Nicholas Latifi, Artem Markelov en ook De Vries – zat er niets anders op dan zo hard mogelijk proberen weg te rijden en aan het slot de zachte band het werk te laten doen.
Van het zestal aan de virtuele leiding viel King al gauw af. Die kreeg kort na het vertrek van de safety car een tikje van Nabil Jeffri en zakte af naar de voorlaatste plaats. Leclerc, Ghiotto en Matsushita maakten intussen snel korte metten met Ralph Boschung, die flagrant de VSC had genegeerd en vóór die drietal was uitgekomen. De Duitser kreeg ook voor andere vergrijpen een regen aan tijdstraffen aan de broek, maar werd uiteindelijk nog als tiende geklasseerd. De uitslag kan overigens nog veranderen doordat diverse coureurs – niet alleen de overduidelijke Boschung – te snel reden tijdens de VSC-fase.

Terwijl Leclerc de ene na de andere 'doorrijder' passeerde en Ghiotto intussen op vijf seconden reed, ontspon zich vooraan een duel tussen Albon en Rowland. In de 21e ronde greep de laatstgenoemde de leiding, waarna drie ronden De Vries als eerste naar binnen kwam voor de zachte banden. Daarna volgden Albon, Latifi, Markelov en als laatste Rowland. Die kwam daardoor weer áchter Albon uit, maar op nóg verser rubber bleek de Renault-junior ontstuitbaar. In de 32e ronde moest Albon er opnieuw aan geloven, twee ronden voor het einde raakte Matsushita zijn podiumplaats kwijt aan de DAMS-coureur.
Leclerc reed beheerst de race uit naar zijn tweede zege op rij, onbedreigd door Ghiotto, die meer moeite had met het verkeer, waarna Rowland hetzelfde podium als in de sprintrace in Bahrein completeerde. De achterstand van Rowland was aanmerkelijk minder dan de tijd die zijn pitstop had gekost, zodat de conclusie van Leclerc zelf achteraf gerechtvaardigd was: Rowland had eigenlijk de winnende strategie. Maar als de Monegask een cadeautje krijgt, dan pakt hij dat ook maximaal – zo is zijn overwinning ook te beschouwen.

Na Leclerc, Ghiotto, Rowland, Matsushita en Albon volgden Latifi, Malja, Markelov (die morgen van pole mag vertrekken), King en Boschung. De Vries wist er uiteindelijk niet meer dan de 11e plaats uit te halen. De Nederlander die in de kwalificatie al twee keer zijn rauwe snelheid heeft laten zien, weet dat tempo in de hoofdrace nog niet om te zetten in racesnelheid. Zijn stop in de 24e ronde voor softs was rijkelijk vroeg, maar de snelheid zat er ook op de primes al niet meer echt in.
Jordan King raakte voor MP Motorsport kostbare punten kwijt door zijn touché met Jeffri kort na de safety car, terwijl teamgenoot Sergio Sette Camara een harde leerschool kreeg en na enkele keren contact bleef steken op P12. De echte brokkenmaker van de race was echter Antonio Fuoco, de ongelukkige teamgenoot van de zo sterke Charles Leclerc en eveneens Ferrari-junior. De Italiaan reed maar liefst drie keer tegen voorliggers aan en finishte roemloos als 14e.

UPDATE: tijdstraffen voor Ralph Boschung, Sergio Sette Camara en Johnny Cecotto betekenden kleine veranderingen in de uitslag. Voor Nyck de Vries had dat prettige gevolgen: hij streek alsnog een punt op voor de 10e plaats.
Formule 2, Barcelona, race 1, 13 mei 2017 (aangepast)
1. Charles Leclerc - Prema - 37 ronden, 1.02'33"684
2. Luca Ghiotto - Russian Time - 3"730
3. Oliver Rowland - DAMS - 11"146
4. Nobuharu Matsushita - ART - 14"103
5. Alexander Albon - ART - 17"319
6. Nicholas Latifi - DAMS - 23"879
7. Gustav Malja - Racing Engineering - 24"779
8. Artem Markelov - Russian Time - 25"403
9. Jordan King - MP - 30"967
10. Nyck de Vries - Rapax - 43"832
11. Louis Delétraz - Racing Engineering - 50"283
12. Ralph Boschung - Campos - 58"201
13. Antonio Fuoco - Prema - 1'05"970
14. Sergio Sette Camara - MP - 1'05"973
15. Sean Gelael - Arden - 1'08"333
16. Norman Nato - Arden - 1'09"241
17. Johnny Cecotto - Rapax - 1'27"784
18. Nabil Jeffri - Trident - 1'29"521
Snelste ronde: Artem Markelov 1'34"294
Uitgevallen
33e ronde - Roberto Merhi
12e ronde - Sergio Canamasas