Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DNRT

Laurens van Alphen kampioen Total Mazda MaX5 Cup

Laurens van Alphen is de nieuwe kampioen in de Total Mazda MaX5 Cup. Afgelopen weekend pakte de coureur uit Enschede voldoende punten met zijn overwinning in de eerste race van zondag om het kampioenschap in zowel het rijdersklassement als het teamklassement veilig te stellen. De dag ervoor had hij zijn snelheid andermaal bewezen met een nieuw ronderecord voor een MaX5 op Circuit Park Zandvoort in 2.08.598, wat hem uiteraard de pole position opleverde.

2010 max5cup kampieoen Keen on Racing Laurens van Alphen

Het hele seizoen reed Van Alphen met zijn gifgroene MaX5 al vooraan mee tijdens de races in dit snel groeiende kampioenschap met de Mazda MX-5 van de eerste generatie. Zijn naaste belager Rudy Schilders wist hem de meeste races te volgen maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Van Alphen. Ook afgelopen weekend finishte Schilders tweemaal achter Van Alphen, die op eigen verzoek tijdens de tweede race op zondag achteraan was gestart en als tweede over de streep ging. Daarmee bewees hij de snelheid van zijn auto en zijn kwaliteiten als coureur, al had hij er tijdens zijn inhaalrace wel wat duw- en trekwerk voor nodig en wist hij menige auto te beschadigen.

De rode MaX5 van Team Mazda Motor Nederland werd beide races bestuurd door vaste coureur Leo van der Meer, die in de eerste race vanaf de achtste startplek ongelukkig van de baan schoof in vijfde postie in de beruchte Tarzanbocht en vervolgens zijn race achteraan moest vervolgen met veel grind in de auto. Vanwege vibraties in het stuur moest hij noodgedwongen de pits opzoeken om het grind te laten verwijderen. Daardoor passeerde hij de finish als laatste, achter winnaar Laurens van Alphen met in diens kielzog Rudy Schilders en Mick Hoogwerf.
Op eigen verzoek startte kampioen Van Alphen in de tweede race op zondag als laatste en wist zich vanuit die positie op te werken naar de tweede plek, achter winnaar Mick Hoogwerf, met Schilders in derde positie. Door deze inhaalrace ontstond er een spannende strijd met veel close racing en een aantal licht gehavende auto's.

Het veld bleef enorm dicht bij elkaar en er werd voortduren stuivertje gewisseld om posities. De coureurs die begin dit seizoen als rookie startten zijn inmiddels snelle en fair rijdende coureurs geworden. Achter de top drie vochten de blauwe auto's van Eric Sliphorst en van Team Van Rij-Smeenk om de vierde plek, wat uiteindelijk in het voordeel van Sliphorst, werd beslecht. Van der Meer reed de MMNL-auto als achtste aover de streep.

De Total Mazda MaX5 Cup kent dit seizoen nog één racedag, 17 oktober op Circuit Park Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet