Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: 1-2 voor Citroën in openingsrace Monza, Coronel verprutst start

170430 WTCC R1 start
Startfase van de 'Opening Race': pole-sitter Coronel is ver teruggevallen

Tom Coronel heeft zijn optimale uitgangspositie voor de 'opening race' van het WTCC op Monza niet kunnen verzilveren. Onze landgenoot verprutste in zijn ROAL-Chevrolet de start en viel terug tot in het middenveld. Aanvankelijk reed Bennani aan de leiding, maar die ging vervolgens samen met Michelisz van de baan. Zo was de weg vrij voor Tom Chilton om met de Citroën C-Elysée van Sébastien Loeb Racing de overwinning veilig te stellen. Rob Huff eindigde met de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Citroën als tweede, voor Tiago Monteiro in de best geklasseerde Honda. Coronel kwam als zesde over de eindstreep. Nicky Catsburg liep al in de beginfase schade aan de voorkant van zijn Volvo op en werd uiteindelijk als achtste geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Monza, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Aurélien Panis start vanuit de pitstraat. Bij de start van de opwarmronde lijkt Coronel stil te blijven staan, maar uiteindelijk kan hij toch vertrekken en zijn oorspronkelijke positie innemen, omdat nog niet het hele veld voorbijgereden is. Michigami rijdt daarentegen de pits in, in plaats van zijn startpositie op te zoeken. Als het licht uitgaat, komt de Chevrolet van Coronel opnieuw niet weg. Zo neemt Bennani wel heel gemakkelijk de leiding, gevolgd door Chilton, Michelisz, Girolami en Guerrieri. Coronel is teruggevallen naar de twaalfde plaats. Ook Catsburg heeft terrein verloren, hij komt aan het eind van de eerste ronde als achtste door. In de tweede omloop passeert Michelisz Chilton en is daarmee tweede. Girolami heeft in een duel met Guerriri een gebroken rechter achterwielophanging opgelopen en rijdt de pits in.

170430 WTCC R1 crash Bennani
Botsing tussen Michelisz en Bennani in Ascari

In de derde ronde probeert Michelisz in de strijd om de leiding in Ascari Bennani te passeren, maar de twee raken elkaar. Chilton is de lachende derde en neemt de eerste plaats over. Michelisz rijdt het grind in en aan het eind van de ronde komen zowel Bennani als Michelisz de pits in. Chilton leidt voor Guerrieri, Huff, Catsburg, Monteiro, Björk en Filippi. Aan het begin van de vijfde ronde houdt Rob Huff bij het aanremmen van de Prima Variante net iets langer dan Guerrieri het gas erop en pakt zo de tweede plaats. Catsburg verliest zijn vierde plaats aan Monteiro, Coronel rijdt inmiddels op de achtste plaats. Even later passeert ook Björk Catsburg en bij het ingaan van de zevende ronde verliest Catsburg nog een positie aan Coronel, maar dan moet Coronel over de kerbstones en valt weer terug. Monteiro haalt Guerrieri in en is daarmee derde. In de achtste ronde is Coronel er weer voorbij, met Filippi in zijn kielzog. Björk en Guerrieri raken elkaar, maar kunnen de race voortzetten.

Vooraan houdt Huff de druk op zijn land- en merkgenoot Chilton, maar heeft niet genoeg snelheid om een aanval te kunnen plaatsen. Ook de laatste ronde brengt geen veranderingen in de volgorde en zo zorgt Chilton voor de eerste Citroën-overwinning van het seizoen, voor Huff en Monteiro. Björk wordt vierde voor Guerrieri, Ehrlacher – die een tien-seconden-tijdstraf kreeg vanwege 'track limits' , Coronel, Filippi, Catsburg en Gleeson.

"Ik had bij de opwarmronde wat veel wheelspin, dus ik gaf bij de start wat minder gas, maar dat was te weinig", gaf Coronel na afloop van de race onomwonden toe. "Jammer, want ik viel wel heel goed in het licht. Daarna heb ik nog een beetje geknokt, onder andere met Catsburg, en toch nog wat punten gescoord met mijn zesde plaats." Nicky Catsburg liep al in de beginfase schade op aan de voorkant van zijn Volvo. "Er was wat licht contact met een auto voor me, ik denk Tiago of misschien Huff", zei hij. "Daarna was er schade, de splitter zat los en ik was bang dat de hele voorpartij eraf zou vallen, maar dat viel gelukkig mee. Ik kon verder echter niks uitrichten en verloor zo de ene plek na de andere. Jammer, dat was niet waarop ik gehoopt had."

170430 WTCC Monza uitslag opening race

170430 WTCC R1 podium
Podium met vlnr Huff, Chilton en Guerrieri, de top drie bij de 'independents'
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet