Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Veld dicht bij elkaar in eerste trainingen Blancpain Endurance Cup

israudi

Drie weken na de eerste race van de Blancpain GT Series Sprint Cup op het circuit van Misano gaat ook de Blancpain GT Series Endurance Cup van start. Op het Autodromo Nazionale di Monza kwamen vandaag voor het eerst alle 52 deelnemende auto's op de baan. Tijdens de vrije training en de pre-kwalificatie waren de onderlinge verschillen minimaal. ISR was vandaag met de Audi R8 LMS het snelste.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency

In de ochtendsessie was de zon al nadrukkelijk aanwezig, maar de warmte weerhield de teams er niet van om vanaf het eerste moment voluit te gaan. Van de 52 deelnemende auto's zaten er na de eerste sessie van 90 minuten maar liefst 27 binnen een seconde. Het snelste was de ISR Audi R8 LMS van Clemens Schmid, Filip Salaquarda en Frank Stippler, die al vroeg in de sessie een 1m47.858s liet noteren. Tweede aan het einde van de vrije training was de Sainteloc Racing Audi R8 LMS (+0.317s) en als derde eindigde de GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan GT3 (+0.354s).

De sessie werd met nog een klein uur te gaan onderbroken na een zware crash van de Strakka Racing McLaren 650S GT3 van Nick Leventis. Leventis crashte bij het uitkomen van de Variante Ascari, met zware schade aan de McLaren tot gevolg. Zelf liep Leventis een scheur van de binnenband in het kniegewricht op, waardoor hij enkele weken uitgeschakeld is. De monteurs van het Britse team zullen er wel alles aan doen om de auto klaar te krijgen voor de race van morgenmiddag.

De Spirit of Race Ferrari 488 GT3 van onder andere Niek Hommerson eindigde de vrije training als vijfde, terwijl de Mercedes-AMG Team Black Falcon Mercedes-AMG GT3 van Yelmer Buurman de elfde tijd liet noteren. Max van Splunteren zette voor Attempto Racing de 17e tijd neer, Indy Dontje reed de 33e tijd in de MANN-FILTER Team HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3. Jaap van Lagen kwam met de Walkenhorst Motorsport ruim drie seconden tekort en eindigde als 51e.

VSA BEC MON17 GR8R9826

In de pre-kwalificatie waren de rondetijden minder snel dan in de vrije training, maar opnieuw eindigde de sessie met veel auto's binnen een seconde: maar liefst 28.

Het snelste in de middag was de SMP Racing Ferrari 488 GT3 van Victor Shaytar, Miguel Molina en Davide Rigon met een rondetijd van 1m48.381s. Steven Kane was met de Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3 slechts 0.011s langzamer dan Davide Rigon, Alessandro Pier Guidi volgde met de AF Corse Ferrari op twee tiende van een seconde.

Yelmer Buurman was in de pre-kwalificatie de beste Nederlander met een 21e tijd, terwijl de Ferrari van Niek Hommerson als 25e eindigde. Indy Dontje werd 30e, Max van Splunteren 33e en Jaap van Lagen en zijn teamgenoten 49e.

De kwalificatie voor de TM Performance 3 Hours of Monza gaat morgen om 9:50 van start. De race zelf begint om 14:45. Zowel de kwalificatie als de race zijn op het YouTube-kanaal van de Blancpain GT Series te volgen.

VSA BEC MON17 DC9T0305
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet