Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Boekrecensies AUTOSPORT.NL 2016

IMG 0914
Ook dit jaar werd de boekencollectie van uw redacteur weer uitgebreid met interessante titels

Aan het eind van het jaar stelt AUTOSPORT.NL traditioneel een aantal auto- en autosportboeken voor, die in de achterliggende maanden werden gepubliceerd. Met daarbij een geheel subjectieve beoordeling volgens het systeem van één naar vijf sterren, plus de titel van 'AUTOSPORT.NL Autosportboek van het jaar', die wederom naar een Nederlandse publicatie gaat. Bent u het met de beoordelingen oneens? Heeft u andere suggesties, of boeken die het volgens u verdienen om hier voorgesteld te worden? Reageer dan vooral! In de komende week stellen we in kort bestek ook nog de nodige jaarboeken voor.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Boeken Lennep cover

Mark Koense, Erik Verkaaik, Rob Wiedenhoff: 'Gijs van Lennep' ***** - AUTOSPORT.NL Autosportboek van het jaar 2016


Er zijn van die boeken waar je als liefhebber al jaren op hebt zitten wachten, en het boek over Gijs van Lennep is er daar een van. Natuurlijk wisten we dat de tekst van Rob Wiedenhoff, die de carrière van Van Lennep van begin tot eind als verslaggever van Autovisie meemaakte – toen dat magazine de autosport nog serieus nam, en niet afdeed met één pagina en af en toe eens een reportage – al lang klaar lag. Het wachten was echter op de voltooiing van het werk, en dit jaar – exact 40 jaar nadat Van Lennep zijn carrière als coureur na zijn tweede Le Mans-overwinning beëindigde – vormde een mooie gelegenheid om het boek het licht te doen zien.

"Misschien is het er gewoon niet eerder van gekomen omdat ik beter kan praten dan schrijven", stelt Van Lennep zelf in het voorwoord. Op de cover staat een fraaie actiefoto van de 917 'Kurzheck' in Martini-kleuren, waarmee Van Lennep in 1971 met een recordafstand de 24 Uur van Le Mans won, wat als zijn belangrijkste wapenfeit mag worden beschouwd. De volgende twee pagina's zijn gevuld met een heerlijke collage van tijdsdocumenten: evenementposters, programmabladen, inschrijflijsten, circuitplattegronden, licenties ('Internationaal Bewijs als Bestuurder voor Snelheidswedstrijden'), van Zandvoort tot Watkins Glen en van de Targa Florio tot Montlhéry. En de volgende paar fotopagina's laten nog eens zien wat een unieke allrounder Van Lennep eigenlijk was: van de Porsche 918/02 in de Targa Florio 1970 via de ISO-Marlboro F1-auto op de Österreichring in 1973 tot de indrukwekkende Porsche RSR Turbo.

De proloog draagt de titel 'Leven in geleende tijd', waarmee wordt verwezen naar Van Lenneps akelige ongeval met de Racing Team Holland-Porsche op het circuit van Spa-Francorchamps in 1967. "Eigenlijk had ik hartstikke dood moeten zijn. Gelukkig kwam ik goed terecht en brak mijn nek niet", zegt Van Lennep. En zo kon hij zijn carrière voortzetten, die in dit boek uitvoerig is vastgelegd. Van vroegste jeugdfoto's, met een trapauto in de tuin van het ouderlijk huis in Aerdenhout, via eerste ervaringen met Kevers op de slipschool van Rob Slotemaker en, eveneens met een Kever, compleet met kenteken (UP-22-20) tijdens de racecursus op Zandvoort, inclusief een onvrijwillige excursie in de Tarzanbocht. De Formule Vee komt aan de orde, de Porsches van het Racing Team Holland, later de DAF Formule 3, maar ook de deelname aan de Rally Monte Carlo met de DAF 44, samen met broer David.

Boeken Lennep inhoud

In 1967 rijdt Van Lennep voor het eerst voor het fabrieksteam van Porsche, en met het sportwagenmerk uit Stuttgart-Zuffenhausen behaalt de adellijke coureur ('Gewoon Gijs', zoals een van de hoofdstuktitels luidt) zijn grootste successen, ondanks een intermezzo met Abarth in 1969. De lange-afstandsraces met de 908/02 en de 917 van het Racing Team AAW in 1970, Martini Racing en JW Automotive met de 917's in 1971, de wedstrijden met de 911 RSR van Martini Racing in 1973 en de Carrera RSR Turbo van hetzelfde team een jaar later, en natuurlijk nog de overwinning met de 936 van Martini Racing tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1976: het komt in dit boek allemaal uitvoerig aan bod, gelardeerd met fraaie foto's die Mark Koense over de hele wereld opdook.

Naast de lange-afstandsraces rijdt Van Lennep ook in de Formule 1, met Surtees, ISO en de HB-Ensign, en in de Formule 5000, eveneens met Surtees. Hoewel hij met twee zesde plaatsen in de F1 ook twee WK-punten scoorde, was het Formule 1-avontuur toch vooral een kwestie van met beperkte middelen het maximale eruit proberen te halen, allerlei sympathieke initiatieven als 'Een tientje voor Gijs' ten spijt. Maar eigenlijk is het in de huidige tijd, waarin jonge rijders die acht Formule Renault-weekeinden in een seizoen rijden zich al 'professioneel coureur' durven te noemen, onvoorstelbaar dat iemand – zoals Van Lennep in 1971 – het ene weekeinde Le Mans wint, vervolgens een paar dagen met griep op bed ligt, maar het daaropvolgende weekeinde wel gewoon op Zandvoort Formule 1 rijdt. En dat in een seizoen dat al op 10 januari was begonnen met de 1000 km van Buenos Aires, en tot en met 28 november duurde, met de drie-uursrace op het circuit van Lourenço Marquez in Mozambique (wie kent het niet!) als afsluiting. Andere tijden...

Dit allemaal is terug te vinden in het nieuwe boek, dat met zijn bijna 300 pagina's volop stof voor vele uren leesplezier biedt. Natuurlijk zijn er inhoudelijk de nodige doublures met het deel over Gijs van Lennep in de trilogie over de drie Nederlandse Porsche-coureurs die een aantal jaren geleden door importeur Pon werd uitgegeven – dit werk werd immers ook door Rob Wiedenhoff geschreven. Het nu voorliggende boek gaat echter veel dieper op de details in, wat gezien de omvang ook niet meer dan logisch is. Veel foto's zijn op één of soms zelfs twee volledige pagina's afgedrukt. Als er toch nog iets moet worden opgemerkt, dan zou misschien tien procent minder autofoto's en tien procent meer sfeerfoto's aardig zijn geweest, maar dat is een detail. Voor de rest is het een bijzonder goed uitgevoerd werk geworden, dat wat ons betreft de titel 'AUTOSPORT.NL Autosportboek van het jaar 2016' ten volle verdient!

Mark Koense/Erik Verkaaik/Rob Wiedenhoff: 'Gijs van Lennep – De biografie van een bijzonder raceleven', uitgave Gijs van Lennep en Amgini, 296 pagina's, hardcover, geen ISBN.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet