Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Massa terug en Symonds weg bij Williams, Giovinazzi derde coureur bij Ferrari

W31I8938

Williams heeft de nog niet aangekondigde overgang van Valtteri Bottas naar Mercedes voorbereid door Felipe Massa terug te lokken uit zijn pensionering als F1-coureur. Tegelijk maakte het team uit Grove vandaag bekend dat Pat Symonds het team verlaat. De technisch directeur van de afgelopen jaren maakt naar verluidt plaats voor Paddy Lowe, die de omgekeerde weg van Mercedes naar Williams maakt. GP2-revelatie Antonio Giovinazzi wordt intussen de reservecoureur van Ferrari.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Williams Martini Racing, GP2 Series

Al liet Mercedes recent nog weten dat het de bekendmaking van de nieuwe teamgenoot van Lewis Hamilton over de jaarwisseling heen trekt en dat onderhandelingen 'moeilijk' waren, de stappen die Williams deze week heeft gezet maken duidelijk welke weg die gesprekken volgen: de onvermijdelijke inlijving van Valtteri Bottas door Mercedes.

Vandaag maakte Williams bekend dat Pat Symonds het team verlaat, een stap die de weg moet bereiden voor de komst van Mercedes-man Paddy Lowe naar het team – een transfer die blijkbaar past in de deal die de twee teams bekokstoven. Gezien de interne spanningen na Abu Dhabi tussen Lewis Hamilton en de technische staf komt het vertrek van Lowe het team van Mercedes mogelijk niet eens zo gek uit.

Abu Dhabi

Voor het probleem dat Williams-debutant Lance Stroll in zijn contract een ervaren teamgenoot heeft bedongen, heeft Williams inmiddels ook een oplossing gevonden. Het opmerkelijke idee om Felipe Massa terug te halen, dat afgelopen week voor het eerst naar buiten kwam, blijkt werkelijkheid te zijn – en de Braziliaan met 250 GP-starts is ook nog eens op het aanbod ingegaan.

Zo lijken alle stukjes van de puzzel in elkaar te vallen voor de logische keuze tussen alle kandidaten voor de auto die wereldkampioen Nico Rosberg achterliet. Bottas is een jongere Rosberg, die – zo hoopt Mercedes – minstens net zo snel is en minstens net zo onverstoorbaar in de onderlinge strijd met het onberekenbare karakter dat Lewis Hamilton heet.

 SLB2854

Ferrari maakte gisteren intussen bekend dat het Antonio Giovinazzi heeft aangesteld als derde coureur. Giovinazzi heeft daarvoor een contract met de Scuderia zelf getekend, niet als onderdeel van de Ferrari Driver Academy. De revelatie van het afgelopen GP2-seizoen had een vervolg in de GP2 al uitgesloten – hij kan alleen maar verliezen – al is nog niet duidelijk wat de Italiaan gaat doen om fit te blijven.

In GP2-kringen was bekend dat hij DTM wilde doen, maar de vraag is of een officiële Ferrari-coureur (geen junior dus) een plaats vindt bij een van de drie Duitse merken. In Italië vrezen sommige zwartkijkers dat Giovinazzi hiermee zichzelf veroordeelt tot een rol als tweede Luca Badoer, maar het feit blijft dat er zelfs in de Formule 1 nog kansen zijn: de plaats naast Marcus Ericsson bij Sauber is nog altijd open.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet