Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: V8 Supercarkampioen SVG racer pur sang met Nederlandse wortels

Afgelopen weekend won de 27-jarige Shane van Gisbergen zijn eerste V8 Supercartitel voor Red Bull Team Triple Eight dat eigendom is van Roland Dane. De uit Auckland (Nieuw Zeeland) afkomstige rijder beschikt over Nederlandse wortels, want zijn grootouders komen uit het Brabantse Reusel en Tilburg.

Tekst Willem J. Staat
Foto's archief autosport.nl/Red Bull Team Australia

2016 SVG Doughnut

Afgelopen zondag behaalde SVG in zijn eerste seizoen voor Triple Eight Team Red Bull direct zijn eerste V8 Supercartitel.

V8 Supercarkampioen SVG racer pur sang met Nederlandse wortels
Afgelopen weekend bereikte Shane van Gisbergen zijn levensdoel door het winnen van de prestigieuze V8 Supercartitel. Exact tien jaar geleden maakte SVG op het Australische Oran Park zijn debuut in het V8-kampioenschap. Eerder was hij in de NZ Toyota series en de Formule Ford actief. Kampioenschappen waarin hij als tweede en eerste in de eindstand eindigde. De jonge Shane was van 1998 t/m 2004 in de Motocross en Quads actief. Daarna volgden de auto's. Hoewel SVG slechts enkele jaren in de formule-auto's actief was, kon een eenzitter carrière hem nooit boeien, liet hij zich jaren geleden eens in een interview op de Australische TV ontvallen. V8 Supercars waren altijd het doel. En deze mijlpaal werd in de opvallende carrière van SVG afgelopen zondag bereikt.

SVG werd na zijn debuut voor Team Kiwi Racing al snel door het team van SBR(Stone Brothers Racing) opgepikt. SVG kwam maar liefst vijf jaar achtereen voor het SBR Team uit met een Ford Falcon. De echte doorbraak van SVG kwam waarschijnlijk in de 2010 Gold Coast 600 na een adembenemend duel met zijn huidige teamgenoot Jamie Whincup. Een gevecht waarin zijn naam definitief gevestigd werd. De video van dit duel ging viraal en is nog steeds een grote internet-hit. In 2011 kwam de doorbraak in de V8 Supercars voor SVG met twee zeges op Hamilton(NZ) en Hidden Valley.
  2012 svg tim slade Doorbraak bij het team van SBR met een Ford Falcon tussen 2010 en 2012.

Korte carrièreknik
Een grote tegenslag volgde aan het eind van 2012 toen het team van SBR Racing door de extravagante Betty Klimenko werd overgenomen. De Mercedes-gekke Betty verruilde Ford voor Mercedes. SVG begon te twijfelen, keerde Betty de rug toe en nam tijdens de laatste wedstrijd in Sydney afscheid van de V8 Supercars. Rallye, Time Attack en Drifting stonden er oorspronkelijk voor 2013 op het programma. Maar het team van Tekno Autosports, dat eigendom is van Jonathon Webb, kwam kort voor de seizoensstart in Adelaide met een aanbod dat SVG nauwelijks kon weigeren. Tot grote woede van Betty Klimenko pakte Shane direct bij zijn debuut de overwinning. Een langdurig juridisch gevecht volgde, dat uiteindelijk in de minne werd geschikt.

2013 SVG R2
Het team van Jonathon Webb redde de carrière van SVG. In 2013 een fraaie tweede plek samen met Jeroen Bleekemolen tijdens de Gold Coast 600.

Veeg uit de pan
Direct na het behalen van de titel liet Betty Klimenko zich niet onbetuigd. Zij noemde in de Australische media seksisme de redenen waarom SVG haar team verliet. M.a.w. Shane wilde geen bevelen van een vrouw als teamleider accepteren. Totaal bezijde de waarheid. Feit is dat SVG geen vertrouwen in het project had en besloot er voortijdig uit te stappen. Achteraf de juiste stap, want het Australische Mercedes-avontuur deed de carrières van Maro Engel, Tim Slade en Lee Holdsworth weinig goed. Betty switchte voor dit jaar naar customer Holdens en van het originele personeel uit 2012 werkt er niemand meer voor dit team... In ieder geval smulde de media kortstondig van Betty's uitspraken.

2016 SVG Tasmania
De eerste overwinning kwam dit seizoen in Tasmanië.

Tekno Autosports paspoort naar Triple Eight
Bij het team van Tekno Autosports maakt men gebruik van het Triple Eight customer chassis en voor SVG betekende dit uiteindelijk het paspoort naar Red Bull Team Triple Eight (eigendom van de zakenman Roland Dane). Met pijn in het hart verliet SVG eind vorig jaar het team dat zijn carrière gered had. Toen SVG begin dit jaar zijn oude Holden(chassis bijnaam Isabella) tijdens de Clipsal 500 passeerde deed dit toch even pijn. Boven verwachting pakte SVG tijdens zijn eerste seizoen voor het team van Triple 8 direct zijn eerste titel. De Tasmania Sprint betekende zijn eerste overwinning dit seizoen. Uiteindelijk zou hij acht overwinningen behalen. Zesvoudig kampioen en teamgenoot Jamie Whincup was zijn sterkste tegenstander.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet