Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout wint beroep: officieel derde in BNL International Karting Series

rvk bnl podium 2016

Tijdens het tweede evenement in de BNL International Karting Series op het circuit van Ostricourt (F) werd Rinus van Kalmthout door de wedstrijdleiding met een diskwalificatie voor het raceweekend bestraft, nadat hij met een andere rijder in aanraking was gekomen. Daarmee raakte de KNAF Talent First-coureur zijn top drie positie in het klassement kwijt. De Belgische rechters stelden Van Kalmthout in het door hem aangespannen beroep tegen de beslissing van de Stewards echter in het gelijk, zodat de trofee voor de derde positie in het kampioenschap nu toch in Hoofddorp terecht is gekomen.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In de BNL International Karting Series bestaat een raceweekend uit twee gelijke wedstrijddagen, met elk een kwalificatie, twee heats en een finale. Op het circuit van Ostricourt, de tweede van in totaal drie rondes in de BNL International Karting Series, werd Rinus van Kalmthout op zaterdag in de finale vierde. Op zondag was een race-incident in de eerste race voor Van Kalmthout echter bepalend voor het verloop van de rest van de dag.

Tijdens een opmars naar voren raakte Van Kalmthout een tegenstander: "Ik reed vlak achter een rijder en wilde hem voor een bocht passeren, maar hij gooide op dat moment de deur dicht en ging gelijk op zijn rem staan, vroeger dan bij deze bocht gebruikelijk is. Ik zat al zo dicht achter hem dat ik hem niet meer kon ontwijken en duwde hem onbedoeld in de rondte, gelukkig zonder schade te veroorzaken aan onze beide karts." Uiteindelijk kwam Van Kalmthout als negende over de finish en ook de betreffende karter kon zijn race vervolgen. In de tweede race werd de toen nog 15-jarige karter derde, waardoor hij in de finale als zevende zou mogen starten.

Net voor aanvang van de finale kreeg Van Kalmthout echter van de Stewards te horen dat hij vanwege het race-incident in de eerste heat werd uitgesloten voor het gehele evenement op Ostricourt en dat zij hem zijn licentie zouden afnemen indien hij in beroep zou gaan. Omdat deze straf buiten proportie was heeft Rinus samen met zijn vader Marijn van Kalmthout en teameigenaar Ramon Rietveld van RR Racing tijdig beroep aangetekend.

Vanwege dit beroep mocht Van Kalmthout alsnog aan de finale meedoen. Tegen de regels in mocht hij echter niet starten vanaf de zevende plek, maar moest hij beginnen vanaf de 24e en laatste startpositie. Ook hier werd beroep tegen aangetekend. Uiteindelijk werd de KNAF Talent First-coureur 17e, waarmee hij belangrijke punten voor het kampioenschap misliep.

Na afloop van de finale werden Rinus en Marijn van Kalmthout bij de Stewards geroepen en werd hen een voorstel gedaan. In ruil voor intrekking van het ingestelde beroep tegen de beslissing van de Stewards en het akkoord gaan met de onjuiste startpositie zou Rinus de 65 punten van zaterdag mogen behouden en mocht de zondag als schrapresultaat geteld worden. In de BNL wordt namelijk het minste resultaat van de zes wedstrijddagen niet meegeteld. Omdat zo een topklassering in het eindklassement binnen bereik bleef, besloten zij akkoord te gaan.

Toen naderhand de resultaten van de tweede ronde op Ostricourt bekend werden gemaakt bleek dat Van Kalmthout wel de punten van de zaterdag had gekregen, maar dat hij voor de zondag uitgesloten was. Dat betekende dat de zondag op Ostricourt niet als schrapresultaat geteld mocht worden en dat hij dus kansloos werd gemaakt voor de titelstrijd in het BNL. Aangezien de Stewards het akkoord niet waren nagekomen besloot Van Kalmthout alsnog in beroep te gaan.

De Nationale Beroepsrechtbank RACB Sport heeft tijdens een openbare zitting uitspraak gedaan in deze rechtszaak. Van Kalmthout werd volledig in het gelijk gesteld, waardoor de KTF-rijder nu officieel geklasseerd is als derde in de BNL Karting Series 2016.

rvk bv bnl
Ben Vanderstukken overhandigde Van Kalmthout alsnog zijn trofee voor de derde prijs in het BNL-kampioenschap.

Rinus van Kalmthout is uiteraard tevreden met deze uitspraak: "Ik ben blij dat ik mijn kartcarrière met een podiumplaats in een belangrijk internationaal kampioenschap heb kunnen afsluiten. Dat wij deze zaak gewonnen hebben voelt rechtvaardig. Nu concentreer ik me volledig op de autosport. Ik wil BNL-organisator Ben Vanderstukken ontzettend bedanken voor zijn eerlijkheid, mijn advocaat Breus van der Horst voor zijn sterke optreden en mijn familie en sponsors voor hun onvoorwaardelijke steun aan mij."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet