Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Kilometers maken en successen behalen: Rik Breukers zet leertraject voort

161114 Breukers Lamborghini test
Rik Breukers (r.) intensief bezig met het bestuderen van de data tijdens een test met de Lamborghini op Valencia

Begin oktober reed hij tijdens de seizoensfinale van de 24H SERIES powered by Hankook op het circuit van Brno, vervolgens kwam hij met een LMP3 in actie tijdens de ELMS-race in het Portugese Estoril en vorige week met een Ginetta G57-P2 tijdens de VdeV-wedstrijd op hetzelfde circuit. En onlangs werd Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide ook nog eens uitgenodigd voor een test in het kader van het juniorprogramma van de prestigieuze Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini. Hij geldt immers als een van de grote ontdekkingen tijdens het lopende seizoen in de Blancpain Lamborghini Super Trofeo, waar zijn prestaties ook bij Lamborghini-sportdirecteur Giorgio Sanna uiteraard niet onopgemerkt zijn gebleven. "Het gaat inderdaad goed", zegt de jonge Breukers, die tijdens het meest recente Lamborghini-raceweekeinde op de Nürburgring opnieuw na afloop van beide races op het podium mocht plaatsnemen. Samen met vader Ivo Breukers won hij in de Touring Car Endurance Series powered by Hankook bovendien de kampioenstitel in de toerwagenklasse.

Tekst en foto's: PR

"Het waren wel drukke weken, maar ik doe niets liever dan racen, dus het had voor mij niet beter kunnen zijn", steekt Rik Breukers zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Gelukkig heb ik in het afgelopen voorjaar mijn school afgerond, zodat dat geen belemmering meer vormt." Gevraagd naar welke ervaring in de afgelopen weken de grootste indruk heeft achtergelaten, noemt Breukers de Ginetta G57-P2 van Century Motorsport, waarmee hij samen met de Britten Ben Green en Euan McKay vorige week uitkwam tijdens de seizoensfinale van het VdeV Endurance Championship in Estoril. "De Ginetta is de snelste auto waarmee ik tot nu toe gereden heb en in vergelijking met de LMP3 is de auto wat rustiger, wat stabieler, waardoor ik hem ook prettiger vind om te rijden. Dat ik de baan in Estoril al kende van de ELMS-race van kort daarvoor hielp natuurlijk ook wel. Tijdens de VdeV-race werden we derde, ondanks het feit dat het voor het team en natuurlijk ook voor mij de eerste race met een P2 was." Eerder was Breukers met de Ligier LMP3 van Eurointernational tijdens de ELMS-race op Estoril als zesde geëindigd, vooral omdat de andere twee rijders op de auto toch wat snelheid tekort bleken te komen.

161114 Breukers Ginetta De Ginetta G57-P2 maakte op Breukers de grootste indruk

De deelname aan de Lamborghini Super Trofeo vormt dit seizoen de rode draad door het programma van de jonge Noord-Limburgse rijder. Ook tijdens het meest recente raceweekeinde op de Nürburgring wist hij in beide wedstrijden weer op het podium te eindigen, want alletwee de races sloot hij als tweede in de Pro-Am-klasse af. Voorafgaand aan de seizoensfinale van de Lamborghini Super Trofeo Europe, het eerste weekeinde van december op het circuit van Valencia, staat Breukers op de tweede plaats in de tussenstand van de Pro-Am-klasse. "Ik kan daar kampioen worden, maar dan moeten Kujala en Amstütz, die met z'n tweeën rijden en voor me staan, zeven punten minder behalen dan ik, en dat heb ik niet zelf in de hand", weet hij. "Ik heb onlangs echter uitgebreid op Valencia getest en dat ging heel goed. We hebben heel constructief aan de afstelling van de auto kunnen werken en dat gaf veel vertrouwen. Bovendien kon ik volop baankennis opdoen."

161114 Breukers SuperTrofeo actie
Breukers (nr. 71, zwarte auto) reed ook op de Nürburgring in de voorste gelederen van het Super Trofeo-veld

Naast de seizoenfinale van de Europese merkencompetitie is er tijdens hetzelfde evenement ook de wereldfinale, waarin de Pro-Am-rijders uit de Europese serie het opnemen tegen de Pro-Ams uit de Amerikaanse en Aziatische Super Trofeo-competities. "Ik heb geen idee hoe sterk die zijn, maar het lijkt me wel erg leuk om tegen rijders uit de hele wereld te kunnen rijden met gelijkwaardig materiaal, dus daar verheug ik me erg op", aldus Breukers. Intussen lijkt zijn verbintenis met het Italiaanse sportwagenmerk intensiever te worden, want onlangs werd hij uitgenodigd voor een test in het kader van het 'Young Driver'-programma van Lamborghini op het circuit van Imola. "Ook daar heb ik weer veel geleerd", zegt Breukers. "Niet alleen het rijden, maar ook de diverse workshops die we eromheen hadden. Ook dat zijn allemaal nieuwe ervaringen, waar ik alleen maar van kan profiteren. Daar kom ik uiteindelijk verder mee, en dat is het doel!"

161114 Breukers ELMS LMP3
Breukers (l.) klaar om in te stappen tijdens de ELMS-race op Estoril

161114 Breukers SuperTrofeo podium
Ook op de Nürburgring stond de Noord-Limburgse coureur tweemaal op het podium van de Blancpain Lamborghini Super Trofeo

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet