Formule 1: Hamilton wint Braziliaanse regenmarathon, smaakmaker Verstappen ondanks verkeerde bandengok naar podium

In een race die twee keer lang werd onderbroken – één keer schijnbaar overbodig – deed Lewis Hamilton wat nodig was: Nico Rosberg van de zege in de GP van Brazilië afhouden. In misschien wel de beste race van zijn carrière was Max Verstappen op Interlagos dé smaakmaker van de race, met in het begin enkele schitterende inhaalacties, waaronder op Rosberg voor de tweede plaats – én een onwaarschijnlijke redding die zijn Red Bull nét uit de vangrail hield. Een verkeerde bandengok halverwege de race wierp hem echter terug naar de 16e plaats, waarna een ongelooflijke inhaalrace hem alsnog terugbracht naar het podium.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Red Bull Racing
De race ging tien minuten later van start nadat Romain Grosjean zijn Haas op weg naar de grid crashte en dus niet van start kon gaan. Een staande start werd het (daardoor?) evenmin, al duurde het wel lang voordat de safety car verdween: pas na zeven ronden. Zeker omdat Magnussen en Button al in de negende ronde naar binnen kwamen voor intermediates, kon je je afvragen: waar zijn die wets dan nog voor?
Op die wets was Verstappen dé man van de start: meteen remde hij Räikkönen in de eerste bocht uit, om de derde plaats over te nemen van de Fin. Na de eerste wisselaars volgden in de tiende ronde alle auto's buiten de top-acht, behalve Nasr en de twee Manors. Een ronde later spinde Vettel zijn vijfde positie weg, om vervolgens ook meteen naar inters te wisselen. De Duitser raakte de streep aan de binnenkant van bocht 12 en stond meteen achterstevoren. Waar de Ferrari heengleed, was gras en modder, maar dat gold niet voor de Sauber van Ericsson, die in de laatste kombocht ook een witte streep pakte en daarna achteruit in de muur schoof.

De Zweed parkeerde de auto in de ingang van de pitstraat, waar Verstappen nog net wél op tijd naar binnen dook voor een wissel naar inters (waarmee hij maar één plaats verloor), maar waar Ricciardo vervolgens door een rood licht reed. Zeven ronden reed het veld achter de safety car, waarna bij de herstart toch zelfs de wets geen zekerheid boden: Räikkönen raakte zijn auto op het rechte stuk kwijt, zijn Ferrari ketste heen en weer over de baan en werd maar net gemist door Verstappen. Hülkenberg reed wel over de achtervleugel van de Ferrari. Meteen werd de rode vlag gezwaaid.
Een halfuurtje later ging het veld weer van start, achter de safety car uiteraard. Minus Jolyon Palmer, die achterop bij Dani Kvyat was gereden. Niet alleen Ricciardo, maar ook Felipe Massa kreeg intussen een tijdstraf van 5 seconden uitgedeeld, de Braziliaan voor het inhalen – bij de eerste vrijgave van het veld – van Esteban Gutiérrez vóór de safetycarlijn. Nog achter de safety car ging Hülkenberg andere wets halen, waardoor alles na P5 een plekje opschoof. Tegelijk werd de weersverwachting alleen maar slechter... Na 28 ronden werd het geen groen (terwijl Hamilton over de radio meldde dat het daar goed genoeg voor was), maar rood – zeer tot ongenoegen van het publiek én diverse coureurs. Alleen Rosberg en Nasr zouden de vruchten plukken van halve punten, maar toch kwam het hele veld naar binnen: slechte reclame voor de Formule 1.

Na een tweede lange pauze konden we opnieuw rijden – en wederom schitterde Verstappen bij de start, nu door Rosberg buitenom te passeren in de derde bocht, met een werkelijk geniale actie. Negen ronden later waren alle ogen opnieuw op de Nederlander gericht: bij het opkomen van het rechte stuk raakte Verstappen de achterkant kwijt, maar hij wist 'm op wonderbaarlijke wijze uit de vangrail aan de binnenkant van de baan te halen. Hij verloor er weliswaar vijf seconden mee, maar wist Rosberg voor te blijven én daarna weer ijskoud op de Duitser uit te lopen.
In de 42e ronde kwam Ricciardo naar binnen voor inters én zijn tijdstraf, nadat hij Nasr en Sainz was gepasseerd voor P5. Ook Vettel was in opmars: in een ronde of dertien reed hij naar de zevende plaats. Nadat Ricciardo de snelste raceronde had gezet, kwam ook Verstappen binnen voor de banden met minder profiel. Daarna passeerde Vettel ook Nasr, om de zesde plaats over te nemen. Tegelijk kwam Button – die in de 35e ronde al voor inters naar binnen was gekomen, juist een setje full wets halen. Nu begon de regentombola echt te draaien. Het leek inderdaad harder te gaan regenen...

Momenten later was het raak. Felipe Massa was er in de kombocht vol afgegaan, ook de Williams blokkeerde de ingang van de pitstraat. De safety car kwam voor de derde keer naar buiten, geen punten voor de Braziliaan in zijn laatste thuisrace. Intussen naderde driekwart raceafstand – en volle punten als de race zou worden afgebroken. Had Verstappen zijn tweede plaats niet moeten opgeven? Ricciardo kwam in ieder geval naar binnen voor wets. Twee ronden later moest ook Verstappen bekennen dat Red Bull de verkeerde keuze had gemaakt. Hun auto's vielen terug naar de 13e (Ricciardo) en 16e (Verstappen) plaats.
Afgevlagd werd de race in ieder geval niet. In de 56e ronde keeg het veld weer groen. Dat ging niet goed voor Alonso, die in de aanloop naar de streep zijn McLaren kwijtraakte. De spanning liep intussen op bij Sauber en Manor, om die tiende plaats in het WK: Nasr reed op de zesde plaats, Ocon lag achtste. Drie ronden na de herstart lagen de Red Bulls alweer tiende en elfde, nog eens twee ronden later in omgekeerde volgorde: Verstappen vóór Ricciardo. De Nederlandse regenprins had nog niet genoeg, want Kvyat, Ocon en Nasr waren ook zo gedaan, Verstappens F3-rivaal van 2014 met een mooie actie buitenom.

Al een paar keer werd Verstappen 'driver of the day' door het vol erop los stemmende Nederlandse volk, ongeacht wat de Red Bull-coureur had gedaan, maar nu verdiende hij de onderscheiding dubbel en dwars. Ook een zwaar tegenstribbelende Vettel moest er geloven, Sainz was daarna een makkie. Met twee ronden te gaan werd ook Pérez in de luren gelegd – het podium bleek gewoon binnen bereik, ook vanaf een 16e plaats. Teamgenoot Ricciardo werd intussen volledig gedeklasseerd door de Nederlander: de Australiër kwam niet verder dan de achtste plaats.
Vooraan hield Hamilton Rosberg in bedwang, precies wat nodig was om de titelstrijd een vervolg te geven tot in Abu Dhabi. De Brit zou kunnen betreuren dat Red Bull misgokte, maar de vraag is of Hamilton wel had gewonnen als Verstappen tweede achter hem had gelegen... Bij Sauber was er ook enorme feestvreugde: Felipe Nasr wist uiteindelijk een negende plaats uit het water te slepen, terwijl Ocon voor Manor uit de toptien viel. Met die twee puntjes pakte het Zwitserse team de tiende plaats over in het constructeurs-WK. Force India nam door de goede klasseringen van Pérez en Hülkenberg en de nulscore van Williams intussen een redelijk beslissende voorsprong in de strijd om de vierde plaats in datzelfde WK.

Formule 1, GP Brazilië, Interlagos, 13 november 2016
1. Lewis Hamilton – Mercedes W07 – 71 ronden, 3:01'01"335
2. Nico Rosberg – Mercedes W07 – 11"455
3. Max Verstappen – Red Bull-TAG Heuer RB12 – 21"481
4. Sergio Pérez – Force India-Mercedes VJM09 – 25"346
5. Sebastian Vettel – Ferrari SF16-H – 26"334
6. Carlos Sainz – Toro Rosso-Ferrari STR11 – 29"160
7. Nico Hülkenberg – Force India-Mercedes VJM09 - 29"827
8. Daniel Ricciardo – Red Bull-TAG Heuer RB12 - 30"486
9. Felipe Nasr – Sauber-Ferrari C35 - 42"620
10. Fernando Alonso – McLaren-Honda MP4-31 - 44"432
11. Valtteri Bottas – Williams-Mercedes FW38 - 45"292
12. Esteban Ocon – Manor-Mercedes MRT05 - 45"809
13. Daniil Kvyat – Toro Rosso-Ferrari STR11 - 51"192
14. Kevin Magnussen – Renault RS16 - 51"555
15. Pascal Wehrlein – Manor-Mercedes MRT05 - 1'00"498
16. Jenson Button – McLaren-Honda MP4-31 - 1'21"994
Uitgevallen
60e ronde - Esteban Gutiérrez
46e ronde – Felipe Massa
20e ronde – Jolyon Palmer
19e ronde – Kimi Räikkönen
11e ronde – Marcus Ericsson
Niet gestart
Romain Grosjean
Stand kampioenschap
1.Rosberg 367; 2.Hamilton 355; 3.Ricciardo 246; 4.Vettel 197; 5.Verstappen 192; 6.Räikkönen 178; 7.Pérez 97; 8.Bottas 85; 9.Hülkenberg 66; 10.Alonso 53.