Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Matteo Cairoli wint heftige thuisrace op Monza. Hoogspanning in titelstrijd

winnaar-cairoli

Een sterke prestatie leverde Matteo Cairoli bij zijn thuisrace op Monza. De Italiaan reed naar zijn vierde overwinning dit seizoen en verkleinde de achterstand op kampioenschapleider Sven Müller tot slechts twee punten. Michael Ammermüller en gastrijder Mattia Drudi eindigden op de plaatse twee en drie. Mathieu Jaminet behaalde voortijdig de titel bij de nieuwkomers.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Racecam.de

jaminet-actie
Jaminet vloog naar de Rookie-titel


Porsche-Junior Matteo Cairoli (Fach Auto Tech) benutte optimaal zijn thuisvoordeel op Monza. De 20-jarige maakte maar één foutje. Nadat grote concurrent Müller rechtuit ging in de eerste chicane haalde Cairoli de tweede bocht niet en moest deze afsnijden. De wedstrijdleiding zag dit niet als een voordeel en bestrafte de Italiaan niet. Na Barcelona, Monaco en Hockenheim pakte de Porsche-Junior zijn vierde zege dit seizoen. "Wanneer een Italiaan in Italië wint is dat altijd iets bijzonders. Voor mij zijn zoveel mensen hier naar toe gekomen: Familie, vrienden en fans. Toen ik de laatste ronde inging en de eindstreep voor mij zag, voelde dat zo geweldig. Dit is voor mij de meest emotionele overwinning tot nu toe", vertelde Cairoli.

Het was vooraf duidelijk dat de strijd om de beslissende kampioenschappunten op Monza zou worden uitgevochten. Cairoli moest winnen en Müller moest punten morsen om de eindstrijd om de titel te verlengen naar de laatste twee races in Amerika. Na de start pakte Cairoli de kop voor Ammermüller, Müller en Drudi. Het racen duurde echter maar kort.Bij het uitkomen van de Parabolica ging het in de achterhoede mis. Chris Bauer, Pablo Sanchez Lopez en Patrick Eisemann raakten elkaar, waarbij de laatst genoemde een aantal malen over de kop ging. Gelukkig kon de onfortuinlijke rijder ongedeerd uit zijn Porsche stappen. Nadat alle rommel was opgeruimd duurde het werkelijke racen maar heel kort.Bij het uitkomen van de Variante della Roggia zat Dylan Pereira te knoeien, kwam in het grind en kwam schuin de baan weer op waarbij hij de Porsche van Ryan Cullen raakte. De wagen van de Engelsman werd een onbestuurbaar projectiel en ging een aantal malen over de kop. Wederom safetycar om alles op te ruimen.

muller-start

Na de herstart verloor Sven Müller twee plaatsen nadat hij rechtdoor schoot in de eerste rechterbocht. De Duitser wist zich ten koste van Robert Lukas nog terug te vechten tot de vierde plaats. Vooraan reed Cairoli beheerst naar de overwinning voor Ammermüller en een heel blije Drudi, die zijn derde plaats achteraf niet kon geloven.

Na deze uitslag op Monza is de strijd los gebrand voor het kampioenschap. Met nog twee races voor de boeg in het Amerikaanse Austin wordt de spanning verder opgebouwd. Müller (133) heeft slechts twee punten voorsprong op Cairoli. Op 22 en 23 oktober wordt de strijd verder voort gezet.

podium cairoli

Uitslag:
1. Matteo Cairoli (FACH Auto Tech) 14 ronden in 30:48,073
2. Michael Ammermüller (Lechner MSG Racing Team) +0,597
3. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +1,102
4. Sven Müller (Lechner MSG Racing Team) +1,647
5. Robert Lukas (FÖRCH Racing by Lukas Motorsport) +3,885
6. Daniele di Amato (Dinamic Motorsport) +4,305
7. Mathieu Jaminet (Martinet by Almeras) +7,509
8. Jeffrey Schmidt (Lechner Racing Middle East) +7,633
9. Philipp Frommenwiler (FACH Auto Tech) +8,090
10. Zaid Ashkanani (Lechner Racing Middle East) +9,262

Stand:
1. Sven Müller 135
2. Matteo Cairoli 133
3. Mathieu Jaminet 106
4. Michael Ammermüller 103
5. Robert Lukas 88
6. Jeffrey Schmidt 88
7. Christian Engelhart 54
8. Philipp Frommenwiler 54
9. Zaid Ashkanani 45
10. Steven Palette 44

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet