Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Champcar: Eerste zege voor Nelson Philippe, derde titel voor Sebastien Bourdais

De Fransman Nelson Philippe heeft zijn eerste overwinning behaald in de Champ Car World Series. Op het stratencircuit van Surfers' Paradise bleef hij in de voorlaatste race van het seizoen de Mexicaan Mario Dominguez voor. Alex Tagliani eindigde op de derde plaats. Charles Zwolsman, de enige Nederlandse deelnemer die in Australië aan de start stond, werd als zevende geklasseerd, één plaats voor de Fransman Sébastien Bourdais. Die had echter aan de achtste positie genoeg om zich voor de derde achtereenvolgende keer Champ Car-kampioen te mogen noemen.

Tekst: René de Boer

Met de titel voor Bourdais en de eerste zege voor Philippe was het wel een Franse dag op Surfers' Paradise. En dat terwijl de Australische bezoekers zozeer hadden gehoopt op succes voor hun nationale helden: naast Will Power bij Team Australia reed ook Ryan Briscoe voor het eerst een Champ Car-wedstrijd bij het team van RuSport. De verwachtingen waren hooggespannen, zeker nadat Power zich op pole had weten te kwalificeren.

Hij kon echter niet van zijn goede uitgangspositie profiteren. Eerst reed Paul Tracy tegen de auto van de Australiër aan terwijl Power vanuit de pitstraat kwam. De pole-sitter had niet al teveel schade. Tracy daarentegen liep bij het incident een lekke rechter achterband op en moest de pits in. Vervolgens kwam Power in aanvaring met Sébastien Bourdais bij een inhaalpoging van de Fransman in de 29e ronde. Daarbij raakte de wielophanging van Powers auto verbogen, terwijl Bourdais in een bocht rechtdoor schoot.

Winnaar Nelson Philippe, de zestiende winnaar in zestien Champ Car-races op het stratencircuit van Surfers' Paradise, kreeg zeven ronden voor het einde van de 59 ronden tellende wedstrijd de leiding in handen nadat Antonio Pizzonia een extra pitstop moest maken.

Paul Tracy had zich na een langzame ronde met de genoemde lekke band en de extra pitstop weer opgewerkt naar de tweede plaats, maar had volgens de wedstrijdleiding Mario Dominguez ingehaald onder geel, zodat hij de gewonnen positie weer moest opgeven en de Mexicaan voor zich moest dulden. Vervolgens kreeg hij nog een straf na een tweede, maar ditmaal mislukte, inhaalpoging op Dominguez. Zo moest hij ook Tagliani voor laten gaan. Die eindigde achter Philippe en Dominguez als derde en zorgde in ieder geval nog voor een auto van Team Australia op het podium.

Charles Zwolsman, vorige week nog in eigen land waar hij zijn naam vermeld zag worden op het Nationaal Autosport Monument bij de ingang van Circuit Park Zandvoort, reed een keurige race met de MiJack-Conquest-auto en kwam als zevende over de eindstreep.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet