Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BNL Karting Series

Karting: BNL: Seizoen halfweg na wedstrijdweekend in Ostricourt

Start

De BNL Karting Series zijn halfweg het seizoen 2016. Zoals de traditie dat wil vond de tweede ronde van dit kampioenschap plaats in het Franse Ostricourt. Voor de sfeer en gezelligheid is het stadje Ostricourt niet aan te raden maar het Circuit de la Métropole kan me wel bekoren. Twee wedstrijden op zaterdag en twee op zondag gaven de piloten de kans om veel punten te pakken in strijd om het kampioenschap.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Dat de zomer nog niet op volle toeren draait weet ondertussen iedereen, dat iedereen er over klaagt weten we ook allemaal maar wij gaan het er niet over hebben. Wat is er trouwens mis met een stevige regenbui ? De regenrijders hadden het wel naar hun zin op zaterdag ! Zondag bleef het op enkele druppels na droog, iedereen tevreden dus. Nu ja, iedereen... Dat politiek een steeds grotere rol dreigt te gaan spelen in deze mooie sport maakt ook mij niet echt blij.

Schoenmakers

Dion Franc pakte de MicroMax pole in natte omstandigheden. Hij hield Kris Haanen en Lucas Schoenmakers heel nipt af ! Race 1 op zaterdag draaide al uit op een sisser. Henk Haanen werd gediskwalificeerd met een technisch probleem, polesitter Dion Franc moest de competitie zelfs verlaten na een DQ wegens het rijden met benzine met te veel octaan.

Senna Kortman, Bryan Laudenberg en Senna Versluijs lieten het niet aan hun hart komen en werden eerste, tweede en derde. In de tweede race werd het klassement wat omgegooid. Kortman moest genoegen nemen met een derde plaats terwijl Lucas Schoenmakers en Kris Haanen het vooraan spannend hielden. Schoenmakers haalde het heel nipt voor Haanen.
Acht pilootjes streden op zondag opnieuw voor de pole. Kortman was de rapste, met amper 0.071 seconden voorsprong op Liewe Rutten en Schoenmakers. Rutten maakte de beste start maar kon de leiding niet vasthouden. Schoenmakers was ijzersterk en won voor Kortman en Laudenberg. Haanen werd vierde, Rutten vijfde.

In race vier van het weekend kende Rutten opnieuw een sterke openingsfase. Hij maakte enkele posities goed en samen met leider Schoenmakers en Haanen reden ze weg van de concurrentie. Schoenmakers werd van alle druk ontlast toen Haanen en Rutten elkaar raakten. Ze werden uiteindelijk vierde en vijfde achter racewinnaar Lucas Schoenmakers. Senna Kortman en Bryan Laudenberg.

Van Vugt

De televisiecamera's leken in de MiniMax de bovenhand te krijgen. De Belgische toppers Kobe Pauwels en Luca Leistra worden tijdens enkele wedstrijden van dit seizoen gevolgd door de Belgische zender ; Eén. Dat zendt in het najaar een reportage uit over de tweestrijd tussen Pauwels en Leistra. Maar camera's of niet, er moest geraced worden ! Rick Bouthoorn pakte de pole voor Justin Polman en Luka Nurmi. Tijdens de opwarm ronde van de eerste race kwam Luca Leistra tot stilstand langs de baan met een defecte bougie maar ook tijdens de race gebeurde er genoeg om de tussenstand door elkaar te gooien. Mike van Vugt kwalificeerde zich buiten de top vijf maar reed een sterke race en won voor Nurmi en Pauwels die ook stevig opschoof ! Van Vugt wist ook in de tweede race het laken naar zich toe te trekken al kwamen nummer twee Kobe Pauwels en nummer drie Luca Leistra, die een pracht van een wedstrijd reed wel sterk opzetten. Ze finishten uiteindelijk op minder dan een seconde van de winnaar.

Luca Leistra

Van Vugt was ook op zondag bijzonder snel onderweg en reed James Day, die de tweede tijd klokte tot op meer als twee tienden. Luca Leistra werd derde, Kobe Pauwels die alles perfect onder controle had, vierde. De finish van de eerste race op zondag was op zijn minst spectaculair te noemen. Pauwels dook als eerste de laatste bocht in maar het werd een fotofinish met de top vier toen Bouthoorn in een twijfelachtig gat dook. De wedstrijdleiding bestrafte Bouthoorn, Leistra won voor Pauwels en Polman. Leistra was in de laatste race van het weekend niet te stoppen. Hij reed meteen weg bij de concurrentie en sloeg en klein maar groot genoeg gat. Daarachter gebeurde er heel wat. Onder andere met Pauwels die bij de start wat plekken moest prijsgeven en halfweg koers na contact de grindbak in dook. Zijn teammaat Gilles Stadsbader reed een sterke race en werd tweede voor Polman, Van Vugt en Bouthoorn.

Kimber

26 Junioren begonnen zaterdagmorgen aan hun kwalificatie die als snelste werd afgesloten Oliver Caldwell voor Marc Kimber en Tom Canning. De eerste niet Brit was Tijmen van der Helm op een vierde plaats. We waren een beetje verrast toen we Dylan Buys als eerste zagen finishen tijdens de eerste race. Niet omwille van twijfels over zijn talent, wel over zijn vorm. Buys moest vorig jaar noodgedwongen stoppen met karten maar kreeg voor dit weekend een nieuwe kans. Een comeback maken, dat doe je zo !

Buys

In de tweede race kregen we een andere winnaar, toen trok Leroy Jagesar aan het langste eind. Twee Nederlanders dus die de winst pakten op zaterdag en ook op zondag morgen was het weer Buys die de snelste was. Tom Canning en Joe Philips reden de tweede en derde chrono. Jagesar en Buys maakten er weer een Nederlands feestje van en finishten één en twee voor Marc Kimber. In een spannende laatste finale van de dag was het terug aan Dylan Buys om de winst op te eisen. Joe Turney en Tom Canning werden tweede en derde. Ilian Bruynseels kwam net wat te kort op de top maar was wel beste rookie !

Senioren

Het aantal deelnemers in de Senioren viel wat tegen maar de toppers tekenden allemaal present in Ostricourt. Rinus Van Kalmthout maakte pas de overstap naar RR Racing, het team van top monteur Ramon Rietveld. Het eerste succes kwam meteen met een pole voor de Nederlander voor Felix Wargé, die ook al van team veranderde en voor het team van Stan Pex, nog zo een topper, uit komt. Fazio Franssen klokte de derde tijd. De top drie hield in de heats nog min of meer stand maar werd in de finale volledig omgegooid. Man in vorm Glenn Van Parijs pakte de winst in de finale voor Kay van Berlo, ook uitkomend voor RR Racing en Jessica Backman. Vincent Jewell werd vierde, Eric Stahl vijfde. En ook dat is het vernoemen waard. Stahl zat maanden niet meer in de kart maar reed dit weekend ijzersterk, beheerst en snel ! Alle hens aan dek voor de kwalificatie op zondag. Het begon lichtjes te druppelen en het was zaak snel een goede tijd neer te zetten. Van Parijs voerde lang de tabellen aan maar in het slot was het Backman die met een tiende onder zijn tijd dook. Pole voor Backman voor Van
Parijs en Vincent Jewell.

Bouvin

Van Parijs verwees Backman naar P2 na de heats en startte de finale vanaf pole. In die finale controleerde Van Parijs van start tot finish. Backman viel uit terwijl Besler, die als derde startte niet meer in het stuk voorkwam. Halfweg koers had Van Parijs een stevige voorsprong op een jagende Eric Stahl die op een setje nieuwe banden vertrokken was. Stahl kwam echter te laat en kon Van Parijs niet meer aanvallen, de Nederlander zou nog uit de uitslag geschrapt worden na technische mankementen en zo werden Nicolas Scholl en Jordan Brown Nutley tweede en derde.

DD2 start

In de DD2 kende Barrie Pullinger een sterk weekend. De DHR piloot pakte de pole met een miniem verschil op Michael Cool en een halve seconde op Constantin Schoell. Kevin Ludi, leider in de tussenstand wist de vierde tijd te klokken maar won wel beide races op zaterdag. Zondag ging het een pak minder met de Kosmic rijder. Een verkeerde gok met de afstelling speelde hem de hele dag parten en Ludi kwam niet in het stuk voor. De pole ging naar Aaron Sherlock voor Stephen Bull en Jordy Lievens.

DD2

Sherlock en Lievens waren de mannen van de race in de eerste wedstrijd op zondag. In de voorlaatste ronde plaatste Lievens een aanval, ging er aan voorbij maar werd kort daarna weer terug gepakt. In de laatste ronde zette de Vici Motorsports rijder zich weer langs de Tony van Sherlock. Die aanval lukte en Lievens pakte de winst ! Pullinger werd tweede, Joey Alders derde. In de laatste race van de dag draaide de rollen weer om. Schoell en Alders gingen nu uitmaken won en dat was na een mooi gevecht Schoell. Joey Alders reed een hele sterke race en werd tweede voor Pullinger en winnaar van race drie, Lievens. Bij de Masters was het opnieuw Ian Gepts die zich snelste toonde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet