Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Tony Stewart wint verrassend op Sonoma

Afgelopen vrijdag vertelde Tony Stewart dat hij eigenlijk nog weinig plezier beleefde aan het racen in een Sprint Cup-auto. Waarschijnlijk heeft hij deze mening na dit weekend enigszins bijgesteld nadat hij Denny Hamlin in een thriller van de zege beroofde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Start
Vertrek van de wedstrrijd in Sonoma met Carl Edwards en A.J. Allmendinger op de eerste startrij.

Tony Stewart wint verrassend op Sonoma
Ruim drie jaar lang moest Stewart Haas-teameigenaar Tony Stewart het zonder overwinningen stellen. In 2013 won hij voor de laatste maal in Dover. Daartussen lag een periode van tragedie en operaties.Een uitstekende beslissing van zijn crewchief leverde Stewart in de 91e ronde de leiding van de 110 ronden tellende wedstrijd op. Stewart wist tot het einde de leiding te behouden. Deze omschrijving doet de allerlaatste ronde eigenlijk onrecht aan.

Stewart maakte in de slotfase nogal wat foutjes en kwam o.a. met zijn wielen van de grond waardoor Denny Hamlin hem even kon passeren. Maar in Turn 11 ging Hamlin zelf in de fout en Stewart pakte de leiding terug. Vanwege een incident met een ATV-voertuig moest Stewart de eerste acht races verstek laten gaan en bleef na zijn laatste succes in Dover 2013 84 races zonder overwinningen. Tony Stewart: "Ik maakte in de slotfase wat foutjes. Ik voelde een duwtje en ik wist dat Hamlin het op de juiste manier deed. Maar hij wist wat hij kon verwachten indien ik de kans kreeg. Na de wedstrijd vertelde hij dat hij toch wel trots op mij was. In het verleden waren we bij Joe Gibbs Racing teamgenoten en wij hebben veel respect voor elkaar."

2016 Race
Ook op een roadcourse zorgen de NASCAR-bolides voor pracht spektakel.

Ondanks het contact tussen beide kemphanen wist Hamlin zijn auto op de baan te houden en finishte met een achterstand van slechts 0.625 secs. achter winnaar Tony Stewart. Voor Stewart betekende het zijn derde overwinning op Sonoma, de achtste op een roadcourse en de 49e in zijn carriere. Met zijn overwinning op Sonoma verwierf Stewart zich automatisch een plek in "The Chase". Daarmee maakt hij zelfs nog kans op een vierde titel in zijn laatste jaar als actief rijder.

Denny Hamlin: " Met twee ronden te gaan dacht ik dat hij de wedstrijd in zijn zak had, maar toen begon hij foutjes te maken waardoor ik dichterbij kon komen. Ik kon hem op zijn achterbumper een klein duwtje geven. Ik voerde het perfect uit, maar ik wist ook dat ik voor Turn 11 een gat moest slaan, maar ik ging van mijn lijn af en hij pakte mij aan de binnenkant. Wij beschikten zeker over een auto die in staat was om te winnen."Joey Logano eindigde als derde en verwachtte dat zowel Stewart als Hamlin eraf zouden gaan. Joey Logano: "Toen we Turn 11 ingingen wist ik al dat Denny het niet zou halen. En ik zat er gewoon op te wachten om de zege weg te kapen."

2016 Doughnut
Ruim drie jaar moest de befaamde No 14 het zonder overwinningen stellen.

Zonder de beslissing van zijn crewchief had Stewart het zeker niet gered. Terwijl de NASCAR officials in de 86e ronde nog over een neutralisatie voor brokstukken ofwel debris discussieerden, werd Stewart naar binnengehaald. In de 88e ronde werd er definitief geneutraliseerd. "Een kans die wij met beide handen aangrepen." aldus crewchief Bugarewicz

Polesitter Carl Edwards eindigde als vierde gevolgd door Martin Truex Jr, Kevin Harvick en Kyle Busch. In de tussenstand van het kampioenschap staat Harvick bovenaan en Busch als tweede genoteerd. Het verschil bedraag 35 punten.

2016 Stewart Felicitaties
Stewart Haas teameigenaar Tony Stewart wordt door zijn crew feestelijk onthaald.


Uitslag
1. Tony Stewart Chevrolet 110 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 110 ronden
3. Joey Logano Ford 110 ronden
4. Carl Edwards Toyota 110 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 110 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 110 ronden
7. Kyle Busch Toyota 110 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 110 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 110 ronden
10.Kurt Busch Chevrolet 110 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet