Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Coureurs en skiërs in de sneeuw van Kitzbühel

160125 Kitzbuehel Dovizioso actie
De rallycross-Audi van Mattias Ekström kwam ook op de sneeuw goed vooruit

Het afgelopen weekeinde was het Tiroolse Alpenstadje Kitzbühel de plaats van handeling voor de 76e editie van de 'Hahnenkammrennen', de belangrijkste wedstrijd op de kalender van de wereldbeker Alpineskiën. Met de Super-G en de Super-Combinatie op vrijdag, de klassieke afdaling op zaterdag en de slalom op zondag was er een vol programma, waarbij helaas wel de nodige skiërs blessures opliepen. Zo werd de Noor Aksel Lund Svindål, leider in de tussenstand om de wereldbeker, door een zware val tijdens de afdaling voor de rest van het seizoen uitgeschakeld, waarmee de vijfde wereldbekerzege op rij (een record) voor de 'Nederlandse Oostenrijker' Marceh Hirscher nog slechts een formaliteit lijkt – hoewel hij dan natuurlijk ook de rest van het seizoen zonder kwetsuren moet doorstaan. Voorafgaand aan het ski-weekeinde organiseerde hoofdsponsor Audi in Kitzbühel voor de eerste maal de Super-Q-Challenge, waarbij autocoureurs, skiërs en andere topsporters het op een besneeuwd parcours tegen elkaar opnamen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's en video: PR

Initiatiefnemer voor de actie was tweevoudig DTM-kampioen Mattias Ekström, die in Going, op een steenworp afstand van Kitzbühel, woont. Hij daagde de sporters uit om hun rijvaardigheid op sneeuw en ijs te tonen achter het stuur van zijn 580 pk sterke Audi S1 EKS RX quattro, door Ekströms eigen team ingezet tijdens het WK Rallycross. Ook werd gereden met een iets geciviliseerdere straatversie van de RS 3 Sportback, met 367 pk nog altijd niet ondergemotoriseerd. Ekström en zijn boezemvriend, land- en teamgenoot Edward Sandström, gaven instructies. Aan de start kwamen skiërs Felix Neureuther, Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen en Ted Ligety, freestyler Jon Olsson, MotoGP-coureur Andrea Dovizioso en street-trial-specialist Danny MacAskill. In teams van twee namen ze het in de voorronden tegen elkaar op. Uiteindelijk ging de overwinning naar Kristoffersen, gisteren tevens winnaar van de slalom in Kitzbühel, en MotoGP-coureur Dovizioso.

160125 Kitzbuehel Kristoffersen Hendrik Kristoffersen in actie met de Audi RS 3 Sportback

Natuurlijk was er op zaterdagmiddag na afloop van de afdaling ook de traditionele 'Charity Slalom', met Niki Lauda en Bernie Ecclestone als wedstrijdleiders. Bij deze slalom, waarbij sponsors geld geven dat ten goede komt aan de gezinnen van noodlijdende bergboeren in Tirol, kwamen als altijd ook tal van prominenten uit de autosport in actie. Tot de deelnemers behoorden Max Verstappen, zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz jr en teambaas Franz Tost.160125 Kitzbuehel Neureuther actie
Slalomskiër Felix Neureuther in de Audi S1 EKS RX quattro

160125 Kitzbuhel winnaars
Super-Q-winnaars Andrea Dovizioso en Henrik Krisoffersen. Vooral de Noor is op het moment bijzonder succesvol: na de slaloms van Adelboden en Wengen - en tussendoor dus de Super-Q - won hij gisteren ook de slalom in Kitzbühel en is hooglopend favoriet voor de volgende klassieker, de 'Nightrace' van Schladming, die morgenavond plaatsvindt.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet