Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Eerste uitnodigingen voor 24 Uur van Le Mans 2016 verzonden

imsa 28649948

Net als in de voorgaande jaren heeft de Automobile Club de l'Ouest (ACO) net voor kerst de eerste namen bekend gemaakt van teams welke zijn uitgenodigd voor de 24 Uur van Lemans. De vier winnende teams uit de 24 Uur van Le Mans van dit jaar, vijf teams uit de European Le Mans Series en twee teams uit het TUDOR United SportsCar Championship hebben een uitnodiging ontvangen. De winnaars van de GT, LMP2 en LMP3 in de Asian Le Mans Series worden daar op 24 januari nog aan toegevoegd.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR (Michael Shank Racing Ligier JS P2)

Vier klassewinnaars Le Mans uitgenodigd voor 2016
Porsche Team heeft door deelname aan het FIA World Endurance Championship al twee startplaatsen en heeft al aangekondigd in 2016 met slechts twee auto's deel te zullen nemen. De uitnodiging als winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 2015 is er dus vooral een van symbolische waarde. KCMG krijgt als winnaar van de LMP2-klasse een uitnodiging, maar ook het team uit Hong Kong zal door deelname aan het FIA WEC al te zien zijn op Le Mans. Corvette Racing (GTE Pro) en SMP Racing (GTE Am) hebben ook hun eerste uitnodiging voor Le Mans op zak.

Vijf uitnodigingen voor ELMS teams; wie accepteert de uitnodiging niet?
Greaves Motorsport krijgt als kampioen in de European Le Mans Series een uitnodiging voor de LMP2-klasse. Het Britse team zal waarschijnlijk met twee auto's te zien zijn op Le Mans, aangezien ook deelname aan het WEC op het programma staat. European Le Mans Series GTE-kampioen Formula Racing heeft een uitnodiging gekregen voor de GTE-klasse. Het Deense team mag, mocht het de uitnodiging accepteren, zelf kiezen of het in GTE Pro of GTE Am wil gaan strijden. De tweede uitnodiging voor de GTE-klasse is voor Marc VDS Racing Team, maar aangezien het Belgische team komend seizoen niet meer actief is, zal deze uitnodiging niet worden opgenomen.

TDS Racing krijgt de kans om volgend jaar een GTE-auto in te zetten op Le Mans. Het Franse team won dit seizoen de titel in de GTC-klasse en verdiende daarmee een GTE Am-uitnodiging. Het Franse team, dat vrijwel zeker ook weer in de LMP2-klasse te zien zal zijn, liet eerder deze maand al doorschemeren komend seizoen ook met een GTE in de European Le Mans Series te gaan uitkomen. Team LNT krijgt door het winnen van de LMP3-klasse een uitnodiging om met een LMP2 deel te nemen, maar de kans dat dat zal gebeuren is uitgesloten.

Scuderia Corsa op herhaling; Michael Shank Racing voor het eerst?
IMSA nomineerde twee Amerikaanse teams uit het TUDOR United SportsCar Championship voor de 24 Uur van Le Mans in 2015, te weten Michael Shank Racing en Scuderia Corsa. Scuderia Corsa reed dit jaar al met een Ferrari 458 Italia en coureurs Jeff Segal, Bill Sweedler en Townsend Bell op Le Mans. Voor Michael Shank Racing zou het de eerste deelname zijn. Het team liet dit seizoen al enkele keren weten ge├»nteresseerd te zijn aan deelname op Le Mans.

Asian Le Mans Series teams formeel nog niet bekend
Op 24 januari 2016 zal bekend zijn welke teams uit de Asian Le Mans Series een uitnodiging ontvangen. De kampioenen in LMP2, GT en LMP3 zullen worden uitgenodigd. DC Racing is na twee races al zeker van de titel in de LMP3-klasse en daarmee een uitnodiging voor LMP2 of GTE Am. In GT heeft het Clearwater Racing momenteel de beste papieren, terwijl in de LMP2-klasse de strijd Race Performance na twee overwinningen in twee wedstrijden de topfavoriet is voor een uitnodiging.

Op 5 februari zullen de ACO en de FIA in Parijs de volledige deelnemerslijst voor de 24 Uur van Le Mans, het FIA World Endurance Championship en de European Le Mans Series bekend maken.Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet