Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch bezorgt Toyota historische NASCAR Sprint Cup titel op Miami Homestead. Waardig afscheid Jeff Gordon

Een Hollywood scenario.De beste omschrijving van het 2015 seizoen voor Kyle Busch. Elf races missen en na een comeback toch nog de titel behalen. Tevens de allereerste voor een niet Amerikaanse fabrikant(waarvan dit model overigens alleen maar in de VS geassembleerd wordt). Dit was de indrukwekkende prestatie van Kyle Busch die het in 2015 nooit opgaf. Jeff Gordon eindigde als zesde en sloot zijn laatste Sprint Cup-campagne als derde in de titelstrijd af.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 titelkandidaten
Prachtig gezicht met alle titelkandidaten van 2015 naast elkaar. Vlnr. Harvick, Busch, Gordon en Truex Jr.

Kyle Busch bezorgt Toyota historische NASCAR Sprint Cup titel op Miami Homestead
JGR-coureur Kyle Busch behaalde op Homestead zijn 34e NASCAR Sprint Cup-overwinning en tevens de vijfde dit seizoen. Voor Toyota betekende dit de allereerste Sprint Cup-titel sinds het merk in 2007 voor het eerst hieraan begon deel te nemen.(daarvoor was het merk al in andere NASCAR kampioenschappen actief.red) Het team van Joe Gibbs Racing behaalde eerder Sprint Cup titels met Bobby Labonte(2000) en Tony Stewart in 2002 en 2005.

2015 Race pitlane
Spitsuur inde pitlane

Bij de allerlaatste herstart, zeven ronden voor het einde, nam Kyle direct de leiding en versloeg zijn directe rivaal Kevin Harvick met een voorsprong van 1.553 secs. Jeff Gordon besloot zijn carrière met een zesde plek terwijl Martin Truex Jr. als twaalfde eindigde.

Voor die allerlaatste herstart bevond Busch zich in de 257e ronde achter Brad Keselowski en Kyle Larson in derde positie. Daarachter bevond zich Kevin Harvick op ruim 10 seconden achterstand. Alle vier titelkandidaten gingen bij die allerlaatste stop voor vier verse Goodyears. Bij de herstart bevond Busch zich naast Keselowski aan de buitenkant.In de eerste twee bochten wist de JGR-coureur zijn lijn te behouden en nam direct afstand van Keselowski, die daarna ook Harvick moest laten gaan. Harvick beschikte echter niet over dezelfde snelheid.

2015 Busch kampioen
Elf races missen en dan toch nog kampioen worden. Wie had dit gedacht?


Kyle Busch: "Ik wist dat ik bij de herstart niet al teveel wielspin moest hebben. Zorg alleen dat je weer grip opbouwt. Het maakt niet uit wie er voor je rijdt. Maar ik moest er zeker van zijn dat ik een goede run richting Turn 1 had en Harvick achter mij moest houden. Ik deed het allemaal. Ik ging aan Keselowski voorbij en niemand op verse banden ging er eigenlijk vandoor. Wat was dit een goed gevoel om zo op kop te liggen. Ik weet niet of ik het allemaal nog helemaal begrijp maar dit was toch wel een bijzonder jaar."

Harvick kansloos
Die laatste herstart gaf Kevin Harvick een laatste kans om zijn titel te prolongeren. Kevin Harvick: "Na de herstart dacht ik dit hadden we beter moeten doen. De splitter raakte de grond maar ik kon hem niet bijhouden. De 18(Busch) beschikte vrijwel de gehele avond over voldoende snelheid maar ik kon niets vinden om de auto beter te maken. De auto werd steeds meer "loose" hoe hoger ik ging. Ik ben teleurgesteld dat ik voor de dertiende maal dit jaar als tweede eindig. Maar dit was ook wel het thema dit jaar. Tweede worden. Wij kwamen te kort maar ik ben trots op dit team."

2015 Andretti Gordon Hamilton
Mario Andretti(l) en Lewis Hamilton(r) kwamen hoogst persoonlijk afscheid nemen.

Waardig afscheid Jeff Gordon
In aanwezigheid van tientallen genodigden waaronder F1 wereldkampioen Lewis Hamilton, Mario Andretti, James Hinchcliffe(en vele andere Indycar collega's) nam Jeff Gordon na 93 overwinningen en vier kampioenschappen definitief afscheid. Gordon kon in de beginfase onder luid gejuich even de leiding nemen maar beschikte over een auto die op Homestead gewoon snelheid te kort kwam.
Jeff Gordon: "Ik ben een klein beetje teleurgesteld. Toen de zon onder ging miste de auto eigenlijk iets. Toen ik de leiding nam vond ik het best wel spannend. Ik bevond mij in "clean air" en wist dat we aan de afstelling moesten veranderen. Het was best wel glad. Ik voelde dit ook toen ik Kyle Busch voorbij ging. Op dat moment had ik even hoop. Maar toen de zon onderging verloren we teveel terrein dat ik niet goed kon maken. Ik bleef terugvechten en dit leverde een zesde plek op. Daar ben ik trots op. Toch was het een mooie dag. Ik wilde winnen maar we gaan er toch nog een mooi feest van maken."

2015 Gordon last race
Gordon hier nog voor Harvick. Zijn allerlaatste Sprint Cup kilometers.

Gordon besefte enkele jaren geleden al dat het tijd werd om te vertrekken maar teameigenaar Rick Hendrick, familie en vrienden wisten Gordon steeds te overtuigen om nog een jaar door te gaan. Uiteindelijk nam Jeff op zijn eigen voorwaarden afscheid. Gordon slaagde er niet om nog een vijfde titel te winnen maar sloot zijn carrière op waardige wijze af. Voor de fans een pracht herinnering.
Het enige noemenswaardige incident deed zich in de 45e ronde voor toen Clint Bowyer en Dale Jr. crashten. Vanwege regen startte de wedstrijd met enkele uren vertraging.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 267 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
3. Brad Keselowski Ford 267 ronden
4. Joey Logano Ford 267 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 267 ronden

Top 16 in Punten: Kyle Busch - 5,043; K. Harvick - 5,042; J. Gordon - 5,038; M. Truex Jr. - 5,032; C. Edwards - 2,368; J. Logano - 2,360; B. Keselowski - 2,347; Kurt Busch - 2,333; D. Hamlin - 2,327; J. Johnson - 2,315; R. Newman - 2,314; D. Earnhardt Jr. - 2,310; J. Mcmurray - 2,295; P. Menard - 2,262; M. Kenseth - 2,234; C. Bowyer - 2,175.

2015 Kyle Busch
Historische titel voor Kyle Busch en Toyota in 2015.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet